Unul dintre lunetistii din Dallas, identificat drept un fost rezervist al armatei SUA. Micah Johnson a luptat in Afganistan

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE| Politisti ucisi in toiul unor proteste la Dallas, Statele Unite. 11 au fost impuscati joi seara, iar 5 dintre ei au murit in cursul uneia dintre manifestatiile provocate de doua incidente controversate.

Unul dintre lunetistii implicati in incidentul armat de la protestul ”Black Lives Matter” din Dallas a fost ucis de o explozie controlata a autoritatilor. Autoritatile au sustinut ca atacul armat a fost planuit si executat cu premeditare, iar trei persoane au fost arestate si refuza sa coopereze cu anchetatorii.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Unul dintre lunetistii din Dallas, identificat drept un fost rezervist al armatei SUA
De teama unor atacuri noi, politia a anuntat ca nu va dezvalui detalii despre suspecti
Unul dintre suspecti a fost ucis cu un robot telecomandat care purta o bomba
Momentul in care un politist a fost impuscat mortal
Unul dintre suspecti a spus politiei ca vrea sa ucida politisti albi
Politia a arestat 3 suspecti
Al 5-lea politist ranit in atac a murit la spital
Momentul in care lunetistii au deschis focul
Amenintare cu bomba in centrul Dallasului

Cronologia evenimentelor de vineri, 8 iulie:

UPDATE 20:00 Autoritatile americane l-au identificat vineri pe lunetistul ucis de o explozie controlata, dupa ce a impuscat mortal cinci politisti si a ranit alte noua persoane, printre care se numara doi civili, in cadrul protestelor ”Black Lives Matter” din Dallas. Suspectul este Micah X. Johnson, un rezervist afroamerican al Armatei Statelor Unite, care avea 25 de ani si niciun cazier penal, scrie Reuters.

Citește și
politie SUA
Proteste in SUA si acuzatii de rasism dupa ce un politist a impuscat un barbat de culoare. Imaginile surprinse de un martor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Johnson, care a luptat in Afganistan, a deschis focul impotriva politistilor care asigurau securitatea la protestul ”Black Lives Matter” din Dallas, generat de uciderea in ultimele zile a doi barbati afroamericani de catre politisti, in cadrul a doua incidente separate din Baton Rouge si Minneapolis. Fostul soldat a explicat negociatorilor, inainte de a fi ucis, ca nu este asociat unei grupari si a actionat de unul singur. Johnson locuia in zona Dallas si a ajuns in centrul orasului folosind masina SUV a mamei sale. Potrivit primelor informatii, lunetistul, in varsta 25 de ani, nu are cazier penal. Pe pagina sa de Facebook este expus un poster al miscarii ”Black Power”.

UPDATE 19:00 Identitatea atacatorului ucis de politie a fost facuta publica de catre presa din SUA: are 25 de ani si se numeste Micah Johnson, relateaza AFP

UPDATE 17:00 “Suntem ingroziti de aceste evenimente si sunt alaturi de populatie si de Departamentul de Politie din Dallas”, a spus Obama intr-o conferinta de presa la summitul NATO

UPDATE 16:40 Politia din Dallas a explicat ca identitatile lunetistilor implicati in atac nu vor fi facut publice si nu vor comunica detalii despre ei pe durata anchetei, relateaza BBC.

”Am avut un schimb de focuri cu unul dintre suspecti. Nu am avut nicio alternativa decat sa folosim un robot pentru a detona o bomba in apropierea suspectului. Acesta a sustinut ca este nemultumit de actiunea Black Lives Matter, dar si de uciderea recenta a doi afroamericani de catre politisti. Suspectul a spus ca este nemultumit de albi si a vrut sa ucida politisti albi”, a declarta seful Departamentului de Politie din Dallas, David Brown. “Nu exista cuvinte pentru a descrie atrocitatea care ne-a lovit orasul. Tot ce stiu este ca trebuie sa inceteze aceasta fractura intre politisti si cetateni”, a mai declarat seful

UPDATE 16:30 Suspectul care a spus ca voia sa ucida albi, a anuntat vineri seful politiei locale. Acest barbat, izolat intr-o cladire, a fost ucis de fortele de ordine cu ajutorul unui robot telecomandat care purta o bomba, a precizat seful politiei.

UPDATE 16:10 In busculada creata la protestul din Dallas, un politist curajos a incercat sa il impuste pe unul dintre atacatori, care purta cu el o arma AR-15. Scenele violente au fost filmate de un martor: politistul incearca sa il ia prin surprindere, de la spate si trage un glont, dar atacatorul pare sa nu fie deloc ranit. Politistul incearca sa se ascunda, dar in acel moment atacatorul se intoarce si il impusca in spate, apoi il executa cu sange rece, tragandu-i un glont in cap. Filmarea a fost realizata de un martor, pe nume Ismael Dejesus, care sustine ca suspectul ar fi fost inarmat cu o arma AR-15, conform Daily Mail. "Politistul a fost impuscat si a cazut, apoi suspectul s-a dus si a mai tras cateva gloante in el" a povestit socat martorul

UPDATE 16:05 Autoritatile americane au revizuit bilantul atacului armat din centrul Dallasului la cinci ofiteri ucisi si alti sapte, precum si doi civili raniti, relateaza ITV.Anuntul a fost facut de primarul orasului Dallas, Mike Rawlings.

UPDATE 16:00  Intr-o noua conferinta de presa, seful politiei din Dallas a dezvaluit ca unul dintre suspectii mort intr-o confruntare cu politia a spus ca este suparat in legatura recentele cazuri in care doi barbati de culoare au fost impuscati mortal de politisti. "A spus ca este suparat pe albi si ca vrea sa ucida in special politisti albi", a declarat David Brown citat de The Guardian.

UPDATE 13:15 Presedintele Barack Obama, aflat la summit-ul NATO de la Varsovia, a condamnat dur atacul asupra politistilor din Dallas.

"A fost un atac calculat si violent asupra fortelor de ordine. Potrivit politiei, avem mai multi suspecti si urmeaza sa aflam mai multe despre motivele care i-au impins sa comita acest act barbar, dar sa fim concisi: nu exista nicio justificare pentru aceste atacuri. Ca natiune, trebuie sa ne amintim sa ne exprimam mai des recunostinta pentru barbatii si femeile in uniforma, nu doar azi, ci in fiecare zi, pentru munca si sacrificiile pe care le fac pentru noi", a declarat Obama.

UPDATE 12:30 Patrick Zamarripa este al doilea politist ucis in atac. Apropiatii au transmis familiei mesaje de condoleante pe Twitter.

UPDATE 11:38 Maiorul Max Geron a declarat ca este in desfasurare o operatiune ampla pentru a descoperi eventuale bombe amplasate in oras, dupa ce al patrulea suspect care se baricadase intr-un garaj ar fi amenintat ca in tot centrul Dallasului sunt amplasate dispozitive cu explozibil.

UPDATE 11:30 Trei dintre cei sase politisti raniti in atac nu au suferit rani care sa le puna viata in pericol si isi vor reveni complet, anunta Departamentul de Politie din Dallas.

UPDATE 11:15 Al patrulea suspect in cazul atacului armat asupra politiei din Dallas a murit, anunta The Dallas Morning News. Exista mai multe informatii potrivit carora barbatul incercuit de politie s-ar fi sinucis.

UPDATE 10:30 Shetamia Taylor este singurul civil ranit in atacul din Dallas. Femeia a fost impuscata in picior, dar este in afara oricarui pericol, relateaza Associated Press.

O ruda adeclarat ca femeia a incercat sa-ti protejeze copiii de gloante cand a fost nimerita de un glonte.

In busuculada creata, Shetamia s-a pierdut de copii, care s-ar afla acum in spatele baricadei formate de politisti in jurul garajului in care se ascunde un suspect.

UPDATE 09:55 Un al cincilea politist ranit in atac a murit la spital, anunta politia locala, potrivit The Guardian.

Primul politist ucis in atac este Brent Thompson, un barbat in varsta de 43 de ani, care activa in politie din 2009, a mai anuntat Departamentul de Politie din Dallas.

UPDATE 09:45 The Guardian relateaza ca la locul unde politia l-a incercuit pe unul dintre suspecti s-au auzit mai multe explozii. Potrivit presei locale, este posibil ca politistii sa foloseasca grenade pentru a-l scoate pe barbat din ascunzatoare.

UPDATE 09:30 Zeci de participanti la proteste sunt blocati in centrul orasului, dupa ce autoritatile au intrerupt circulatia transportului in comun sau l-au intarziat, pentru a nu le scapa vreunul dintre suspecti.

Iar suspectul cautat de politisti s-a dovedit a nu avea nicio legatura cu teribilul atac. Fotografia lui fusese publicata de politie pe Twitter, alaturi de un mesaj in care cetatenilor li se cerea sa ajute la identificarea si prinderea lui.

UPDATE 09:20 Autoritatile aviatiei civile americane au decis sa restranga zborurile deasupra orasului Dallas (Texas, sud) dupa atacurile in care au fost ucisi joi seara patru politisti in centrul orasului, in timpul unei manifestatii populare organizate in semn de protest impotriva uciderii a doi oameni de culoare in cursul saptamanii in statele Minnesota (nord) si Louisiana (sud) de catre fortele de ordine, relateaza AFP.

"Niciun pilot nu poate opera o aeronava in zona vizata" de aceasta interdictie, potrivit unui comunicat publicat adresat pilotilor si companiilor aeriene. "Doar zborurile de interventie sub directia politiei din Dallas sunt autorizate in spatiul aerian" respectiv, precizeaza comunicatul.

UPDATE 09:00 Seful politiei din Dallas (statul Texas, sud), David Brown, a declarat ca cei trei suspecti aflati in custodia politiei - doi barbati si o femeie - nu coopereaza cu autoritatile, iar un al patrulea suspect se afla intr-o parcare subterana si este implicat intr-un schimb de focuri cu politistii, transmite vineri CNN.

"Suspectul cu care negociem le-a spus ofiterilor nostri ca sfarsitul este aproape si ca va rani si ucide multi dintre noi, ca orasul este impanzit cu bombe", a declarat Mike Brown, seful politiei din Dallas.

El a mai adaugat ca a avut loc un schimb de focuri de arma cu suspectul care s-a baricadat intr-un garaj cu doua etaje. Negocierea are loc de aproape o ora, iar barbatul nu da semne ca ar fi dispus sa se predea.

Primarul din Dallas a anuntat de altfel ca centrul orasului este in continuare 'o scena a crimei activa' si ca oficialitatile incearca sa stabileasca cât de extinsa este aceasta zona. Reuters relateaza ca Facebook a activat functia 'Safety Check' pentru utilizatori.

UPDATE 08:00 Politistii au mai retinut alte doua persoane: "Un ofiter a observat un individ cu o geanta de camuflaj in spate. Barbatul a aruncat geanta in spatele unui Mercedes negru, care a demarat cu viteza apoi. Ofiterii au urmarit masina si au oprit-o in trafic. In acest moment, soferul si un pasager sunt interogati.

UPDATE 07:50 Barbatul din imaginea publicata de Departamentul de Politie pe Twitter s-a predat si este considerat suspect principal in cazul uciderii a 4 ofiteri si ranirea altor 7.

Un barbat care sustine ca este fratele suspectului a declarat pentru presa locala ca ar fi vorba despre o confuzie: "100% nu ester el. Avea un pistol la el si i-am spus sa-l predea politiei, ca sa nu existe probleme. L-a adus la proteste pentru ca este dreptul lui sa poarte arma asupra lui", relateaza The Guardian.

 

UPDATE 07:40 Suspectul a ajuns in custodia politiei, iar langa el echipele SWAT au descoperit si un pachet suspect care este acum analizat de genisti.

UPDATE 07:30 Politia l-a incercuit pe unul dintre suspecti si negociaza cu el termenii predarii sale, anunta BBC News.

UPDATE 07:20 A murit un al patrulea politist ranit in atacul din Dallas, a anuntat Departamentul politiei.

UPDATE 07:00 Au aparut primele imagini cu momentul in care cei doi lunetisti au deschis focul asupra politistilor.

UPDATE 06:45 Departamentul Politiei din Dallas a publicat pe Twitter o fotografie cu unul dintre suspectii atacului si a cerut ajutor pentru gasirea si identificarea acestuia.

In total, 11 ofiteri au fost impuscati, iar politia investigheaza si o amenintare cu bomba in orasul Dallas.

Doi dintre ofiterii raniti sunt in operatie, iar trei sunt stare critica, a declarat comandantul politiei din Dallas, scrie News.ro.

Potrivit politiei, “doi lunetisti” au deschis focul asupra ofiterilor, dintr-o “pozitie aflata la inaltime”. Niciunul nu a fost prins deocamdata.

Anterior, presa a scris ca unul dintre suspecti a fost prins, ia al doilea este cautat in continuare.

Un martor a declarat pentru ziarul local Dallas Morning News ca a auzit intre sase si opt focuri de arma.

Centrul Manhattanului (New York) a fost blocat joi de manifestanti. Ei s-au strans in Union Square Park, unde au scandat : “Oamenii uniti, niciodata divizati!” si “Ce vrem? Dreptate. Cand vrem? Acum”.

Protestatarii au plecat apoi din parc si au defilat pe bulevardul Fifth Avenue, in timp ce politia s-a straduit sa asigure ordinea.

Mitinguri au avut loc si la Chicago si Washington.

Michael Houston, un student in varsta de 20 de ani din Brooklyn, a declarat ca furia si lipsa de actiune a autoritatilor l-au adus la protest.

“Este definitia nebuniei. Cum putem sa ne asteptam sa fie ceva diferit cand nu se schimba nimic?”, a spus el.

Lawrence Amsterdam, in varsta de 35 de ani, un alt student din Brooklyn, a criticat nedreptatea politiei. “Ar trebui (ca un suspect – n.r.) sa fie considerat nevinovat pana cand este dovedit dovedit. Dar, din cate vad eu, ei ucid mai intai si pun intrebari mai tarziu”, a subliniat el.

Miercuri, un ofiter din Minnesota l-a ucis pe Philando Castile, care se afla in masina cu iubita sa si copilul acesteia, intr-o suburbie din St Paul. Dupa ce ofiterul a deschis focul, femeia din vehicul a inceput sa filmeze si sa transmita imaginile live pe Facebook.

Cu o zi mai devreme, Alton Sterling a fost impuscat la Baton Rouge, in Louisiana, dupa ce a fost culcat la pamant de doi ofiteri albi. si acest incident a fost filmat.

Obama: Uciderea persoanelor de culoare de catre ofiteri de politie ar trebui sa ingrijoreze toti americanii

Presedintele american Barack Obama a declarat in noaptea de joi spre vineri, la sosirea la Varsovia, ca toti americanii ar trebui sa fie ingrijorati in legatura cu numarul tot mai mare al persoanelor de culoare impuscate de politia din SUA, dupa ce doi barbati afro-americani au fost ucisi in ultimele zile in Minnesota si Louisiana, relateaza BBC News.

„Nu este numai o problema a celor de culoare. Nu este doar o problema a hispanicilor. Este o problema americana, de care ar trebui sa ne pese tuturor”, a spus el.

“Toti oamenii cu o gandire corecta ar trebui sa fie ingrijorati”; a subliniat liderul de la Casa Alba.

Subliniind ca statisticile arata ca cetatenii americani de culoare sunt expusi la un risc mai mare de a fi impuscati de politie decat cei albi, Obama le-a cerut fortelor de ordine sa elimine prejudiciile.

“Atunci cand se produc astfel de incidente, o mare parte dintre concentatenii nostri simt ca, din cauza culorii pielii lor, nu sunt tratati in mod egal (…). Iar acest lucru doare”, a atras atentia Obama.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Barbat de culoare, ucis de politie dupa o oprire in trafic. Iubita sa a transmis totul live pe Facebook. Reactia lui Obama
Barbat de culoare, ucis de politie dupa o oprire in trafic. Iubita sa a transmis totul live pe Facebook. Reactia lui Obama

Un incident tragic, sfarsit cu moartea unui barbat de culoare, a avut loc miercuri seara in cartierul Falcon Heights din Minneapolis. Omul in varsta de 32 de ani a fost oprit de un agent de circulatie care l-a impuscat de patru ori.

Proteste in SUA si acuzatii de rasism dupa ce un politist a impuscat un barbat de culoare. Imaginile surprinse de un martor
Proteste in SUA si acuzatii de rasism dupa ce un politist a impuscat un barbat de culoare. Imaginile surprinse de un martor

Departamentul de justitie din Statele Unite si FBI ancheteaza un incident care a provocat noi proteste. Un politist a impuscat mortal un individ de culoare, acuzat ca amenintase pe cineva cu arma.

Momentul in care un barbat de culoare este impuscat de 8 politisti, pe o strada din SUA. Ce tinea suspectul in mana. VIDEO
Momentul in care un barbat de culoare este impuscat de 8 politisti, pe o strada din SUA. Ce tinea suspectul in mana. VIDEO

Un barbat de culoare a fost ucis de mai multi politisti, care il inconjurasera pe o strada din San Francisco. Momentul a fost filmat de un martor.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.