Deutsche Welle critica "anti-democratia inventiva" din tara noastra: "Europa nu trebuie sa lase Romania singura"

Proteste tara - 4

Peter Janku scrie pentru Deutsche Welle ca Romania are nevoie acum de ajutor de la Uniunea Europeana, relateaza news.ro.

Deutsche Welle publica sub titlul „Anti-democratie inventiva in Romania”, un editorial despre situatia din Romania, in care acuza Guvernul ca a adoptat ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale „ca hotii proverbiali in noapte”, in pofida protestelor, in beneficiul lui Liviu Dragnea, si cere Uniunii Europene sa nu abandoneze Bucurestiul.

Modul in care pedepsirea abuzului in serviciu a fost relaxata face extrem de clar ca Guvernul roman stie ca a facut ilegalul, legal, iar acum tara are nevoie de ajutor din partea UE, scrie Peter Janku in editorialul publicat de televiziunea germana pe site.

“S-au strans ca hotii proverbiali in noapte. Fara sa isi informeze macar colegii de cabinet de intentiile sale, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a adaugat ordonanta de urgenta controversata pe agenda reuniunii de cabinet programata neobisnuit de tarziu. Apoi a impins fara oprire decretul inainte”, scrie in material, care citeaza sustinatorii Guvernului, potrivit carora masura a avut ca scop reducerea supraaglomerarii din inchisori.

PRESUPUSA SUPRAAGLOMERARE DIN INCHISORI

Citește și
protest
80.000 de oameni au protestat in Piata Victoriei. "Nu puteti cumpara toate generatiile", "Abrogati si plecati". FOTO si VIDEO
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Guvernul a refuzat sa accepte evaluarile amanuntite ale expertilor, care au subliniat in repetate randuri ca inchisorile romanesti nu sunt, din niciun punct de vedere, supraaglomerate, in comparatie cu centrele de detentie italiene sau olandeze.

Intr-o conferinta de presa organizata in graba, Iordache nu a reactionat la toate criticile bazate pe fapte, scrie DW. El s-a limitat sa spuna in repetate randuri ca Guvernul si Parlamentul „au dreptul sa introduca legi si reglementari”.

Insa adevaratul scop al acestor reglementari poate fi intuit din viteza cu care au fost introduse, precum si din ignorarea indrazneata a oricarei tentative de a respecta legile si obiceiurile democratice si civile, afirma autorul materialului.

A fost vorba numai de „curatarea” prin decret a liderului PSD Liviu Dragnea si de posibilitatea ca acesta sa isi continue cariera. in plus, ordonanta va ajuta zeci de mebri de partid care au fost inculpati pentru coruptie si abuz in serviciu, subliniaza jurnalistul.

Acest lucru s-a intamplat in pofida protestelor de amploare, in pofida faptul ca normele sunt respinse vehement de opozitie si de societatea civila, in pofida cererii presedintelui ca masurile sa fie suspendate, in pofida faptului ca nu au primit nici aprobarea magistratilor alarmati, nici a sefe autoritatii anticoruptie, DNA, de care se tem politicienii din toate partidele, precizeaza Janku.

UN PRESEDINTE INDIGNAT

Presedintele Klaus Iohannis, care a cerut anterior retragerea proiectelor de reglementari de pe agenda Guvernului, a reactionat cu ingrijorare. Dupa ce el insusi a fost amenintat in repetate randuri cu suspendarea de PSD si de aliatii sai liberali, seful statului a deplans o operatiune de capa si spada, care a fost urmata de proteste spontane.

Iohannis a vorbit de o „zi de doliu” si a promis sa continue sa lupte pentru statul de drept in Romania „pana in ultima zi in functie”.

Criticile dure au curs din toate partile, inclusiv – in mod remarcabil – din partea sindicatelor, care sunt, de obicei, apropiate administratiei de stanga.Numai europenii, care sunt ocupati cu Trump si populistii de dreapta din Europa Centrala si de Est, a avut putine de spus initial.

Pana miercuri dimineata, numai europarlamentara germana din Partidul Verzilor Rebecca Harms, a scris un mesaj pe Twitter prin care le cerea presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, sa ajute Romania sa mentina statul de drept.

In jurul pranzului, Juncker si Ambasada Germaniei la Bucuresti si-au exprimat ingrijorarea. insa, in fata eficientei propagandei anti-democratice si ultranationaliste, succesul unor astfel de interventii este departe de a fi garantat, subliniata DW.

NU TREBUIE SA LASAM ROMANIA SINGURA

„Este statul de drept pus in pericol fundamental in Romania? Aici, la inceputul anilor ’90, post-comunistii au numit sistemul lor autoritar o ‘democratie inventiva’. Iar in alte parti, de la Ankara la Budapesta, de la Varsovia la Washington, populismul suspenda principii la un moment dat indisputabile. Sau este posibil ca statul de drept din Romania sa fie deja mort? Nu poate fi exclusa niciuna dintre posibilitati. insa este nevoie urgent de proceduri de resuscitare. Europa nu trebuie, sub nicio forma, sa lase Romania singura. Singura cale inainte este prin observare atenta si actiune eficienta”, conchide Jancku.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Ziua a treia de proteste in tara: 20.000 la Timisoara, 12.000 la Sibiu, 15.000 la Iasi, 30.000 la Cluj. GALERIE FOTO si VIDEO
Ziua a treia de proteste in tara: 20.000 la Timisoara, 12.000 la Sibiu, 15.000 la Iasi, 30.000 la Cluj. GALERIE FOTO si VIDEO

Zeci de mii de oameni au protestat joi seara in numeroase orase din tara. Peste 15.000 de ieseni au iesit in strada. La Cluj au fost peste 30.000 de manifestanti, la Sibiu - peste 12.000, la Timisoara aproximativ 15.000, iar la Brasov - 6.000

80.000 de oameni au protestat in Piata Victoriei.
80.000 de oameni au protestat in Piata Victoriei. "Nu puteti cumpara toate generatiile", "Abrogati si plecati". FOTO si VIDEO

Bucurestenii au iesit in strada pentru a treia zi consecutivia in Piata Victoriei din Capitala, unde numarul manifestantilor a ajuns la 80.000 joi seara.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.