Cutremur in Italia: 159 de morti si sute de raniti. Armata a fost mobilizata pentru a ajuta persoanele afectate de seism

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE: Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs miercuri dimineata in centrul Italiei, langa Perugia, transmite Reuters, lasand in urma orase in ruina si fara electricitate.

Un roman a murit, doi au fost raniti si alti 9 sunt dati disparuti, dupa cutremurul din Italia. Anuntul facut de MAE

 SUMARUL EVENIMENTELOR
159 de oameni au murit in urma cutremurului
►  Italia a trimis armata la locul dezastrului
► 
MAE:un roman si-a pierdut viata, doi au fost raniti iar alti 9 sunt dati disparuti
►  Mesajul presedintelui Italiei catre populatie
► 
Autoritatile au recuperat de sub daramaturi 22 de cadavre
► 
Autoritatile si Crucea Rosie, masuri speciale pentru salvarea victimelor
Ambasada Romaniei la Roma a anuntat ca nu a primit cereri de asistenta din partea unor romani
Primarul din Amatrice: "jumatate din oras a fost distrus"
LISTA cu cele mai afectate localitati
Dupa producerea cutremurului au avut loc 17 replici
Cutremur de magnitudine 6,2 in centrul Italiei, langa Perugia

 

Citește și
cutremur in Peru
Cel putin patru morti si 40 de raniti in Peru, in urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,2
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Lasati un mesaj AICI daca aveti cunostinta de cetateni romani care se afla in zona afectata de cutremur

Localitati intregi au fost transformate in ruine si cel putin 159 de oameni si-au pierdut viata, dupa cutremurul cu magnitudinea 6,2, produs marti noapte în centrul Italiei, langa Perugia. Autoritatile se asteapta ca situatia sa se agraveze considerabil, intrucat zeci de oameni sunt inca dati disparuti. Prioritatea o constituie acum salvarea supravietuitorilor, prinsi sub daramaturi.

Conditiile de interventie sunt infernale. Cocotati pe mormane de moloz instabil, pasesc cu infinita precautie. De cele mai multe ori nu e posibila evacuarea ranitilor pe targi. Sunt purtati pe brate, transferati intr-un lant uman, ori pusi in paturi.

O fotografie facuta din aer la Amatrice arata un oras devastat ca de bombardament. Fiecare om gasit in viata pe sub ruine este o victorie care le rasplateste eforturile.

E nevoie de liniste desavarsita ca sa poata fi auzite eventuale apeluri de ajutor ori zgomote facute de cei captivi sub muntii de caramizi.

In multe cazuri, datorita rudelor care se perpelesc pe margine, salvatorii stiu exact pe cine cauta intr-un anume loc.

Potrivit serviciului de monitorizare geologica al Statelor Unite (U.S. Geological Survey, USGS), seismul a fost inregistrat la ora locala 3.36 (4.36 ora Romaniei), in Norcia, la 110 km nord-est de Roma, la o adancime de numai 10 km, considerata foarte mica.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE MIERCURI:

UPDATE 01:02 Autoritatile italiene au actualizat bilantul seismului produs miercuri dimineata. 159 de oameni si-au pierdut viata in urma cutremurului, anunta BBC.

UPDATE 23:30 Echipele de salvare continua sa caute supravietuitori printre daramaturi, relateaza presa italiana. Se lucreaza fara oprire, fiind detasati 1450 de oameni.

Guvernul italian a promis un ajutor urgent de 50 de milioane de euro pentru a repara infrastructura.

UPDATE 22:15 250 de replici a avut cutremurul din centrul Italiei. Doua dintre ele au fost cu magnitudinea peste 5.

UPDATE 21:20 Primarul din Amatrice a declarat ca, sub ruinele Hotelului Roma, s-ar putea afla 70 de trupuri.

UPDATE 20:25 Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anuntat ca bilantul a ajuns la 120 de morti, relateaza AP. De asemenea, numarul ranitilor a crescut la 368.

UPDATE 19:00 Armata Italiei a fost trimisa in zonele afectate pentru a ajuta, iar statul a alocat din trezorerie aproximativ 235 de milioane de euro pentru ajutor umanitar. Miercuri, prim-ministrul Italiei, Matteo Renzi, se va deplasa la locul tragediei. Acesta a promis ca nicio familie afectata nu va ramane pe drumuri, conform The Guardian.

UPDATE 18:45 MAE a confirmat ca printre victimele din Italia se numara un roman mort, doi raniti, iar alti  noua sunt dati disparuti.

Comunicatul MAE cu privire la romanii afectati in urma seismului din Italia:

"Ministerul Afacerilor Externe anunta cu profund regret decesul unui cetatean roman in urma cutremurului care a afectat, in cursul noptii, regiunea centrala a Italiei. Misiunea diplomatica la Roma va asigura intreaga asistenta consulara necesara in acest caz.

Totodata, mentionam ca, pana in prezent, doua persoane de cetatenie romana au fost identificate printre raniti si se afla internate pentru ingrijiri medicale. De asemenea, un numar de 9 cetateni romani rezidenti in zona sinistrata au fost dati disparuti de catre apartinatori.

Misiunea diplomatica romana mentine legatura permanenta cu autoritatile italiene competente si intreprinde demersuri pe toate canalele disponibile, inclusiv prin cele 2 echipe consulare mobile (Ambasada Romaniei la Roma si de la Consulatul General al Romaniei la Bologna), care se afla la fata locului si actioneaza coordonat in vederea obtinerii de informatii cu privire la existenta altor cetateni romani, afectati de seism.

MAE reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia - (0039) 06 835 233 58 si (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna - (0039) 051 5872120 si (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta."

UPDATE 18:40 Angela Merkel a anuntat ca Germania este pregatita sa ajute Italia cu tot ceea ce este nevoie. Aflata in Estonia, cancelarul german  a declarat in timpul unei conferinte de presa :"Imaginile pe care le vedem sunt groaznice. Sunt pregatiti sa oferim ajutorul nostru Italiei, iar gandurile noastre se indreapta catre cei din regiune, afectati de cutremur", scrie The Guardian.

Cei de la CNN au publicat o filmare cu drona, care arata impactul devastator al seismului, zona aratand ca dupa un bombardament.

 

UPDATE 18:36 O familie intreaga a fost gasita sub daramaturi, cadavrele lor fiind scoase de catre salvatori. Este vorba de o familie, inclusiv doi copii: un bebelus de 8 luni si un baietel de 9 ani. Acestia au fost ingropati sub daramaturi, cand casa in care se afla s-a prabusit in urma cutremurului. Bunica lor, sfasiata de durere, da vina pe Dumnezeu: "I-a luat pe toti odata". Conform unui localnic, Giancarlo, in Amatrice urma sa fie sarbatoare locala, fiind o zona frecventata de turisti, in vacante. "Ne pregateam de festival, peste cateva zile, de asta a si venit multa lume. Este cumplit, am 65 de ani, dar niciodata nu am vazut asa ceva, este o catrastrofa" a spus acesta conform The Guardian.

 

UPDATE 18:13 17 echipe ale politiei de stat s-au deplasat la fata locului, pentru a preveni eventuale cazuri de devalizare in zona. Iar Papa a trimis mai multi pompieri de la Vatican la locul dezastrului. Cei 6 pompieri vor ajuta la misiunea de salvare si vor acorda ajutor celor raniti, mai scrie CNN.

UPDATE 18:00 Mii de oameni au ramas pe drumuri si niciun localnic nu va fi lasat sa doarma in casele lor din orasele zguduite de cutremur, conform oficialilor italieni. "Toti oamenii stau afara, printre ruine si sunt infricosati, multi dintre ei vor petrece noaptea sub cerul liber, pentru ca nu mai au case" a precizat corespondentul CNN din Italia.

UPDATE 17:00 Potrivit unei informatii inca neconfirmate oficial, printre victime ar putea sa se numara doua romance. Una dintre ele este originara din judetul Botosani si lucreaza in zona iar cealalta s-ar fi aflat in vacanta, potrivit spuselor unei prietene. Cele doua femei sunt cautate de autoritatile italiene. Vom reveni cu detalii privind identitatea acestora.

UPDATE 16:45 Protectia Civila a anuntat ca bilantul provizoriu a crescut la 73 de morti, 53 dintre acestia fiind din Amatrice si Accumoli. Printre victime se numara multi copii, mai spun autoritatile. De asemenea, sunt cateva sute de raniti.

UPDATE 16:00 Agentia ANSA anunta ca bilantul a urcat la 63 de morti, dintre care 35 la Amatrice si 11 la Accumoli.  Printre victime se numara un baietel de 4 ani din Amatrice, care s-a stins la spital, si o copila de 18 luni surprinsa de cutremur in timp ce dormea in casa de vacanta unde se afla impreuna cu parintii ei. Acestia s-au mutat din Aquila in 2009, dupa seismul devastator ce a distrus orasul, tocmai pentru a fi la adapost de un nou cutremur.

UPDATE 15:45 Potrivit INCDFP, la 14:50 a avut loc un seism cu magnitudinea 5.0 in centrul Italiei, tot in zona orasului Perugia.

 

UPDATE 15:30 La Repubblica spune ca bilantul victimelor a ajuns la 60 de morti, in timp de agentia de presa ANSA spune, din surse neoficiale, ca numarul deceselor a ajuns la 63.

UPDATE 15:00 Potrivit Sky News Italy, numai in orasul Amatrice, cel mai lovit de seism, sunt peste 35 de persoane decedate

UPDATE 13:30 Presedintele italian Sergio Mattarella a facut apel la cetateni sa dea dovada de solidaritate, intr-un 'moment de durere', fata de cei afectati de seismul puternic produs miercuri dimineata in centrul tarii si a pledat pentru 'responsabilitate comuna', transmite DPA. Mattarella a multumit autoritatilor si agentiilor locale - politiei, departamentului de pompieri si fortelor armate - precum si voluntarilor, pentru eforturile pe care le-au depus in timpul operatiunilor de salvare. 'Prioritatea numarul unu este sa angajam toate fortele pentru a salva vieti, a-i ingriji pe raniti si a asigura cele mai bune conditii pentru persoanele ramase fara adapost', a declarat seful statului italian. El a spus ca, in curand, eforturile se vor indrepta catre reconstructia centrelor distruse care sa permita reluarea activitatilor. La randul sau, seful guvernului, Matteo Renzi, a dat asigurari ca autoritatile actioneaza pentru 'a nu lasa pe nimeni singur, nicio familie'. Renzi s-a deplasat la sediul guvernului, de unde a anuntat ca in aceasta dupa-amiaza va vizita zona afectata de cutremur pentru a le multumi personal tuturor italienilor care participa la operatiunile de salvare, transmite EFE. 'Nu vom lasa pe nimeni singur, nicio familie. Trebuie sa ne apucam de treaba', a mai spus Renzi.

UPDATE 12:50 Cel putin 38 de oameni au murit in urma cutremurului din Italia, a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al Protectiei Civile. Intre timp, au mai aparut imagini cutremuratoare cu oameni salvati dintre daramaturi la Amatrice, cel mai afectat oras.

UPDATE 11:45 Autoritatile italiene si Crucea Rosie mobilizeaza mijloace spre zonele afectate de puternicul seism care a lovit centrul Italiei in noaptea de marti spre miercuri, relateaza EFE. Departamentul de Protectie civila a semnalat intr-un comunicat ca au fost trimise mijloace speciale in diferite zone, printre care localitatea Amatrice. Presedintele italian, Sergio Mattarella, si premierul Matteo Renzi sunt in contact direct cu Protectia civila. Guvernul italian a anuntat pe Twitter ca ministrul pentru infrastructuri, Graziano Delrio, si seful Protectiei civile, Fabrizio Curcio, vor fi in curand in zonele care au avut de suferit in urma cutremurului. Presedintele Crucii Rosii italiene, Francesco Rocca, a declarat presei ca s-au mobilizat ambulante si personal catre cele mai afectate zone si a subliniat ca donatiile de sange ar putea fi utile in urmatoarele ore. Asociatia voluntarilor italieni donatori de sange a lansat apelul de a se dona sange din toate grupurile sanguine. Membri ai armatei si ai corpului silvic, precum si numerosi localnici cauta posibili supravietuitori. Pompierii au semnalat ca accesul in localitatea Accumoli este ingreunat de starea soselelor. Autoritatile regiunii Lazio au semnalat intr-un comunicat ca au fost trimise trei elicoptere, precum si alte mijloace.

UPDATE 10:45 Autoritatile au recuperat de sub daramaturi 22 de cadavre. De asemenea, au dat publicitatii doua numere de urgenta la care pot suna persoane aflate in dificultate sau cele care au informatii despre oameni aflati in situatii critice - 800 840840 si 803 555.

UPDATE 10:30 Ambasada Romaniei la Roma a anuntat ca, pana in acest moment, nu a primit cereri de asistenta din partea unor cetateni romani care sa fi fost afectati de cutremur. VEZI AICI DETALII

UPDATE 10:15 O fotografie facuta din aer la Amatrice arata un oras devastat, ca dupa bombardament. Foarte multe cladiri sunt daramate, iar autoritatile se tem ca multi oameni inca sunt prinsi sub daramaturi.

UPDATE 10:00 Bilantul victimelor a fost modificat 14 morti, informeaza La Repubblica. Cutremurul a fost urmat de peste 50 de replici, cea mai puternica avand magnitudinea de 5,4 grade si fiind inregistrata la ora 02:33 GMT. Un cuplu in varsta a murit in Arquata del Tronto, o statiune montana din regiunea Marche, la aproximativ 20 de kilometri de epicentru, potrivit agentiei de stiri ANSA, care ii citeaza pe carabinieri locali. ANSA a precizat ca cel putin cinci persoane si-au pierdut viata in Amatrice, un oras din apropiere, situat in regiunea Lazio, care a fost, de asemenea, grav afectata. "Jumatate din oras a fost parasit", a declarat primarul din Amatrice, Sergio Perozzi, postului public Rainews 24. Spitalul din Amatrice a fost evacuat, iar cei 15 pacienti au fost mutati in strada. Persoanele ranite de cutremur au fost preluate de spital. O alta victima a fost confirmata in Accumoli, un oras din apropiere, din regiune Lazio, a informat agentia ANSA, citand pe primarul Stefano Petrucci. El a spus ca se teme ca alte cinci persoane sunt decedate, inclusiv un cuplu cu doi copii.

UPDATE 9:30 Doua cadavre au fost recuperate de sub daramaturi, la Amatrice, fiind vorba de primele doua victime cunoscute. Potrivit The Telegraph, autoritatile italiene se tem ca numarul victimelor ar putea fi mult mai mare, pentru ca in multe mici localitati afectate echipele de salvare inca nu au ajuns.

 

UPDATE 9:00 In cele trei ore de dupa producerea cutremurului au avut loc 17 replici, cea mai puternica avand magnitudinea 5,5, a anuntat biroul seismic italian. Acesta a evaluat magnitudinea initiala a cutremurului la 6.

Biroul prim-ministrului Matteo Renzi a anuntat ca echipe de salvare sunt trimise in zonele cele mai afectate.

UPDATE 8:30 Cel mai afectate orase par sa fie Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto, a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor, Luca Cari. El a precizat ca elicopterele urmau sa fie trimise la venirea zorilor in zonele afectate de seism pentru a evalua pagubele.

Cutremurul a provocat pagube in orase din trei regiuni - Umbria, Lazio si Marche.

UPDATE 7:50 Primarul orasului Accumoli a spus ca sase cladiri au fost daramate de cutremur. "Patru persoane au fost prinse sub daramaturi, nu dau niciun semn de viata. Doi parinti si doi copii", a declarat pentru RAI primarul Stefano Petrucci.

UPDATE 7:40 Cutremurul a avut mai multe replici, toate puternice, a anuntat Departamentul de Protectie Civila din Italia. Seismele au afectat mai multe localitati din apropierea epicentului localizat la Perugia: Accumoli, Pescara del Tronto - unde doi oameni au murit, Amatrice - oras in care s-au inregistrat pagube materiale importante.

UPDATE 7:30 Bilantul victimelor a fost modificat; cel putin sase oameni au murit, potrivit BBC News.

UPDATE 7:20 La Roma, cladirile s-au zguduit puternic timp de 20 de secunde, potrivit La Repubblica.

UPDATE 7:15 Primarul orasului Amatrice a declarat pentru BBC News ca "jumatate din oras a fost distrus".

UPDATE 7:00 Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs miercuri dimineata in centrul Italiei, langa Perugia. Potrivit The Telegraph, cel putin doi oameni au murit, iar mai multe persoane sunt prinse intre daramaturi.

 

USGS a estimat initial magnitudinea la 6,4. Socul a fost resimtit pana la Roma, precizeaza Reuters. Initial, televiziunea de stat italiana RAI a transmis ca nu s-au raportat imediat victime sau cladiri prabusite.

Guvernul Italiei este in contact cu agentia de protectie civila, a anuntat prin Twitter purtatorul de cuvant al premierului Matteo Renzi.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea de 7,4, in oceanul Atlantic. Seismul s-a produs in preajma insulelor Georgia de Sud
Cutremur cu magnitudinea de 7,4, in oceanul Atlantic. Seismul s-a produs in preajma insulelor Georgia de Sud

Un cutremur cu magnitudinea 7,4 a zguduit sudul Oceanului Atlantic vineri, a anuntat Institutul american de geologie.

Cel putin patru morti si 40 de raniti in Peru, in urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,2
Cel putin patru morti si 40 de raniti in Peru, in urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,2

 Seism in Peru in noaptea de duminica spre luni,

Cutremur cu magnitudinea 4,1 in zona seismica Vrancea
Cutremur cu magnitudinea 4,1 in zona seismica Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, duminica, la ora 17.44, in zona seismica Vrancea, anunta Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.