Presa internationala, despre ancheta DNA pe numele lui Victor Ponta. Cine ar fi intermediat vizita lui Tony Blair in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Jurnalistii Associated Press au scris marti despre investigatia lansata de procurorii romani anticoruptie in cazul unor ilegalitati financiare comise de catre Victor Ponta, care ar avea legatura cu vizita pre-electorala a lui Tony Blair in Romania.

De asemenea, stirea a fost preluata de alte publicatii internationale, printre care si The Guardian, sau NY Times, care au atras atentia asupra celui de-al doilea dosar de coruptie deschis pe numele fostului prim-ministru roman, scrie news.ro.

Desi procurorii romani nu l-au indicat explicit pe fostul lider strain pentru aparitia caruia s-au platit 220.000 de euro, deputatul Sebastian Ghita a declarat ca dosarul de coruptie are in prim-plan participarea fostului premier laburist Tony Blair la conferinta de presa "Viitorul Europei in noua ordine globala".

Associated Press relateaza ca fostul premier roman si-a folosit autoritatea de lider al Partidului Social Democrat pentru a-l convinge pe Sebastian Ghita sa plateasca 220.000 de euro pentru vizita lui Tony Blair in Romania inainte de alegerile legislative din 2012. Mai mult, politicianul social-democrat a stabilit ca vizita sa fie organizata de o organizatie nonprofit si apolitica, pentru a masca faptul ca vizita are loc la initiativa partidului.

Biroul fostului premier laburist a precizat ca acesta afost invitat in Romania de catre Fundatia Multimedia pentru Democratie Locala, iar comsionul pe care l-a primit pentru discurs a fost donat in mod complet catre organizatiile de caritate ale familiei Blair.

Citește și
Traian Basescu - AGERPRES
Traian Basescu: Partidul Romania Unita nu va intra in viitorul Parlament "nici cu Ponta in frunte"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Articolul despre punerea fostului prim-ministru Victor Ponta sub control judiciar in dosarul care vizeaza vizita din 2012 a lui Tony Blair a fost preluat si de catre Belfast Telegraph si San Francisco Chronicle.
 

 

Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judicar, pentru 60 de zile, si nu are voie sa paraseasca tara. Ponta, acuza procurorii, i-ar fi oferit un loc in parlamentul Romaniei lui Sebastian Ghita, in schimbul a 220.000 de euro.

Din acesti bani ar fi fost platit fostul premier britanic Tony Blair, ca sa faca o vizita la Bucuresti si sa-i sustina imaginea lui Ponta. Faimosul politician englez era in acel moment consultantul presedintelui Kazahstanului. Si tot atunci, Romania negocia cu Kazmunai Gaz datoria de sute de milioane de dolari pe care aceasta companie o avea la statul roman. Marti seara si omul de afaceri Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Sebastian Ghita are interdictia de a face declaratii despre dosar, de a lua legatura - in mod direct sau indirect - cu martorii din dosar si de a parasi tara.

"Voi contesta aceste masuri si cand am putut sa va declar lucruri v-am declarat. Ce ma framanta si ma apasa acum este aceasta insistenta la adresa mea de a nu fi lasat sa plec din tara, de a nu fi lasat sa ma intalnesc cu parlamentari din Parlamentul German, cu fostul ministru al Austriei. Am avut o multime de invitatii si mi s-a raspuns ca nu pot pleca din tara", a afirmat Ghita.

La sediul DNA Ploiesti a fost audiat si Sorin Chirila, varul sotiei lui Ghita, despre care se presupune ca a intermediat platile intre politicianul englez Tony Blair, Victor Ponta si Sebastian Ghita. La iesirea de la audieri acesta nu a avut nimic de declarat.

Nici Victor Ponta nu a oferit detalii despre acest nou dosar. "Sigur ca imi sustin nevinovatia, dar n-am voie sa fac declaratii", a spus el.

Politistii de la sectia 6 au verificat in cursul serii adresa din Bucuresti a lui Victor Ponta pentru a vedea daca sunt respectate detaliile controlului judiciar.

Procurorii i-au interzis lui Victor Ponta sa dea detalii despre acest nou dosar de coruptie in care este acuzat de complicitate la spalare de bani si folosirea influentei politice. De data aceasta, scandalul se intinde pana la Londra si implica un nume cu mare greutate, pe cel al fostului premier britanic Tony Blair.

Mai exact, procurorii sustin ca in 2012, Victor Ponta si Sebastian Ghita ar fi facut urmatoarea intelegere: omul de afaceri plateste 220 de mii de euro pentru ca Tony Blair sa vina in Romania ca sa il intalneasca pe presedintele PSD. Plata s-ar fi facut prin intermediari, organizatii neguvernamentale care s-au ocupat de vizita. In schimbul banilor, Ponta ii asigura lui Ghita un loc de deputat in Parlamentul Romaniei.

Scopul, noteaza anchetatorii, era ca Ponta sa se foloseasca de notorietatea lui Blair si sa isi faca imagine, una pe care sa o foloseasca in campania electorala din acel an.

Ghita s-a aratat complet surprins de acuzatiile aduse acum de procurori.

Sebastian Ghita: Nu il cunosc pe domnul Tony Blair nu am avut placerea sa ma intalnesc cu dansul
Reporter: Ati dat bani pentru vizita lui Blair?
Sebastian Ghita: Nu.

Tony Blair a fost in Romania, pentru prima data in martie 2012. Atunci a tinut un discurs la un forum despre "Viitorul Europei in noua ordine globala", la Universitatea romano americana.

S-a dovedit apoi ca este inceputul unei frumoase colaborari. Victor Ponta a devenit premierul Romaniei iar vizitele fostului demnitar britanic au continuat. In iunie 2013, Victor Ponta si Tony Blair , pe atunci consultant al presedintelui Kazakstanului, au fost surprinsi de presa cand luau masa la un restaurant din Capitala. La iesirea din local, Ponta era incantat de intalnire.

"A fost o ocazie, Blair merge spre Ierusalim si s-a oprit in Bucresti si am luat masa si am discutat despre ce opinia dansului cu privire la ce se va intampla in Europa", a spus atunci Ponta.

In aceeasi luna, Ponta a facut o vizita oficiala in Kazahstan intalnindu-se cu presedintele tarii, Nursultan Nazarbaev. Blair a avut apoi grija ca la funeraliile lui Nelson Mandela, din Africa de Sud, Ponta sa stea cateva minute si in compania lui Barack Obama, intrevedere mentionata pe pagina de Facebook a premierului roman.

Fostul premier roman si cel britanic au mai avut inca doua intrevederi, ultima in 2014. In acelasi an, Romania a sters datoriile Kazmunay gaz, in Kazahstan, le avea catre statul roman. Este vorba despre mai mult de 400 de milioane de dolari.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ponta, URMARIT PENAL intr-un nou dosar. Legatura dintre fostul premier roman, Tony Blair si o datorie de 400 mil. USD stearsa
Ponta, URMARIT PENAL intr-un nou dosar. Legatura dintre fostul premier roman, Tony Blair si o datorie de 400 mil. USD stearsa

Fostul premier, Victor Ponta, a fost plasat sub control judicar pentru 60 de zile si nu are voie sa paraseasca tara. Ponta, acuza procurorii, i-ar fi oferit un loc in parlamentul Romaniei lui Sebastian Ghita, in schimbul a 220.000 de euro.

Traian Basescu: Partidul Romania Unita nu va intra in viitorul Parlament
Traian Basescu: Partidul Romania Unita nu va intra in viitorul Parlament "nici cu Ponta in frunte"

Presedintele Partidului Miscarea Populara, Traian Basescu, a declarat ca Partidul Romania Unita nu va intra in viitorul Parlament 'nici cu Ponta in frunte'.

Cum s-a desfasurat ultima sesiune a actualului Parlament. Dezvaluirile lui Ponta despre o posibila plecare din PSD
Cum s-a desfasurat ultima sesiune a actualului Parlament. Dezvaluirile lui Ponta despre o posibila plecare din PSD

Cu patru luni inainte sa isi incheie mandatele, senatorii si deputatii s-au intors joi la Parlament, pentru ultima sesiune a acestei legislaturi.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.