Ultimele clipe din viata deputatei Jo Cox, povestite de tatal asistentei sale. Care sunt ultimele cuvinte pe care i le-a spus

×
Codul embed a fost copiat

Dezbaterile pentru referendumul din Marea Britanie au luat o turnura tragica dupa ce deputata laburista a fost impuscata, joi, in plina strada de un barbat.

Sumarul evenimentelor:
Presupusul criminal a colaborat cu neo-nazistii din SUA
Atacatorul era simpatizant neonazist
♦Fratele sau spune ca Thomas Mair a suferit de o boala psihica si a urmat un tratament.
Sute de oameni i-au adus un omagiu la biserica din Birstall
♦Jo Cox primea mesaje de amenintare de 3 luni. Politia spune ca nu au legatura cu barbatul care a atacat-o

Tatal asistentei lui Jo Cox a descris atacul impotriva deputatei

Tatal asistentei lui Jo Cox a relatat vineri ce i-a spus despre atac fiica sa, care a fost impreuna cu deputata laburista atunci cand aceasta a fost ucisa in circumscriptia ei electorala.

Ghulam Maniyar a povestit, la postul de televiziune ITV, ca fiica sa, Fazila Aswat, i-a zis ca imediat ce Cox a iesit din masina sa ''a fost injunghiata si apoi impuscata''.

Citește și
Brexit
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: UE nu va fi "in pericol de moarte" daca Marea Britanie pleaca
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

El a afirmat, de asemenea, ca atacatorul ''a incercat sa mearga'' dupa fiica sa, dar a renuntat. ''El s-a intors si a impuscat-o pe Jo din nou de doua ori'', a declarat tatal asistentei.

Potrivit lui Maniyar, fiica sa i-a spus de asemenea ca a tinut-o in bratele sale pe Jo Cox pentru a o consola si ca ranile suferite de deputata erau ''atat de grave''.

Tatal Fazilei Aswat a mai aratat ca aceasta a incercat sa o ridice pe Jo Cox, dar deputata i-ar fi spus: ''Nu, ma doare foarte mult, Fazila''.

Presupusul criminal a colaborat cu neo-nazistii din SUA

Potrivit autoritatilor, barbatul acuzat ca ar fi ucis-o pe parlamentara din Marea Britanie ar facut rost de intructiunile care l-au ajutat sa isi constuiasca arma artizanala de la neo-nazistii americani.

Se pare ca Thomas Mair ar fi intrat in contact cu un grup extremisti din SUA si ar fi cumparat de la acestia o carte de intructiuni, scrisa in 1999, despre cum iti poti construi acasa propria ta arma.

Ultima fotografie cu Jo Cox a fost facuta cu doua zile inainte sa fie ucisa pe strada. Ea a vorbit in fata mai multor elevi de scoala primara despre ce inseamna sa fii un bun cetatean, relateaza Daily Mail.

Thomas Mair facea voluntariat la o scoala si isi ajuta vecinii la gradinarit

Barbatul suspectat ca a ucis-o pe parlamentara laburista Jo Cox este un singuratic care a marturisit ca se simte "izolat social si deconectat de la societate" in urma unei boli psihice de care sufera de mult timp, care facea voluntariat la o scoala din apropiere de casa sa si care isi ajuta vecinii, a relateaza Daily Mail, conform news.ro.

Detectivii l-au interogat toata noaptea pe Thomas Mair, in varsta de 52 de ani, pe fondul temerilor ca era motivat de campania politica a lui Cox, care pleda pentru ramanerea Marii Britanii in UE. Exista informatii neconfirmate potrivit carora Mair sustinerea cauzele extremei-drepte si ca fusese eliberat recent dintr-un centru de ingrijire psihiatrica.

Vecinii spun ca era un barbat timid, dar amabil, care locuia in aceeasi casa din copilarie si ca traia singur dupa ce a murit bunica sa, in urma cu aproximativ 20 de ani. Locuinta este perchezitionata de fortele de ordine.

El ar fi facut voluntariat la o scoala pentru elevii cu nevoi speciale de cateva ori pe saptamana. De asemenea, el ajuta vecinii in varsta sa isi ingrijeasca peluzele si curtile. "Era un om care nu vorbea mult. Singurele lucruri despre care mi-a vorbit au fost gradinaritul si vremea. Era rezervat", a povestit un vecin.

Mair, care s-a nascut in Scotia, isi ajuta in mod regulat mama, Mary, in varsta de 69 de ani. "El isi iubea mama, venea pe aici de doua ori pe saptamana, aducandu-i cumparaturi si alte lucruri", a spus un vecin al femeii.

Mary le-a spus apropiatilor joi seara ca se simta responsabila pentru ce ar fi facut fiul ei. "Se simte responsabila. I-am spus ca nu se poate invinovati, poate fi ea responsabila pentru actiunile altor oameni, dar se simte astfel. Este devastata", a spus un prieten al mamei presupusului atacator. "Nu inteleg, pur si simplu nu inteleg", a spus Mary Mair.

Oamenii care il cunosteau s-au declarat socati de posibila sa implicare in crima. Prietenii dau asigurari ca Mair nu a dat niciodata dovada de vreun interes in politica sau in referendumul privind apartanenta la UE.

Singurul posibil indiciu privind preferintele politice ale lui Mair descoperit joi a fost faptul ca numele si adresa sa apar pe lista cu fosti abonati la o revista sud-africana care pledeaza pentru suprematia albilor.

Revista numita "Patriotul Sud-African" respinge "societatile multiculturale, islamul expansionist si tiranii din lumea a treia" si sustine "solidaritatea imperiala".

In 1987, revista si-a mutat redactia in Marea Britanie, in urma "caderii regimului civilizat in Africa de Sud".

Cum s-a intamplat atacul

Atacatorul ar fi strigat, se pare, "Marea Britanie inainte de toate". Iar cand si-a vazut victima cazuta la pamant, a si injunghiat-o. Transportata de urgenta la spital, in stare foarte grava, femeia a murit. In urma tragediei, cele doua tabere si-au suspendat campania. Deputata laburista Jo Cox, in varsta de 41 de ani, se afla in Birstall, in circumscriptia ei electorala, la o intalnire cu alegatorii. Un martor a povestit ca politiciana a intervenit intr-o altercatie intre doi barbati.

"Oamenii ieseau din magazine speriati, iar atunci, cineva care a vazut ce s-a intamplat, a strigat sa intre inapoi in cladiri si sa pastreze distanta pentru ca atacatorul este inarmat." Unul dintre cei doi indivizi a scos o arma si a tras de trei ori. Ar fi strigat "Britain First - Marea Britanie inainte de toate!". Dupa ce victima a cazut la pamant, atacatorul s-a napustit asupra ei si a si injunghiat-o de cateva ori. "Ea nu vorbea, cred ca era inconstienta, dar era in viata, pentru ca statea pe o parte si se sprijinea in mana stanga."

Un batran in varsta de 77 de ani a fost ranit in altercatie, dar starea lui este stabila. Politistii au retinut un suspect in varsta de 52 de ani, nu departe de locul unde s-a produs tragedia. Legea din Marea Britanie este foarte stricta in ceea ce priveste procurarea armelor de foc. Insa, din spusele martorilor, atacatorul ar fi avut o arma improvizata.

Incidentul a provocat o unda de soc la Londra, unde campania pentru referendum a fost suspendata. Liderii politici din Marea Britanie si-au exprimat regretul pentru cele intamplate.

David Cameron, premier: "Este un eveniment trist si ingrozitor, iar gandurile mele sunt alaturi de sotul ei si cei doi copii ai sai. Am pierdut o adevarata stea. Este adevarat ca am suspendat campania pentru referendum, iar gandurile tuturor merg catre familia lui Jo in aceste momente teribile."

Referendumul pentru ramanerea sau iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va avea loc in 23 iunie.

Presupusul ucigas era un simpatizant neonazist

Presupusul ucigas al deputatei laburiste britanice pro-UE era un "sustinator fervent" al unui grup neonazist cu sediul in Statele Unite, a informat joi un grup de aparare a drepturilor civile, scrie AFP. Potrivit Southern Poverty Law Centre, atacatorul identificat de mass-media britanice ca Thomas Mair avea o "lunga istorie cu nationalismul alb".

"Dupa arhivele obtinute de Southern Poverty Law Centre, Thomas Mair era un sustinator fervent al Aliantei Nationale, care a fost timp de zeci de ani cea mai importanta organizatie neonazista din Statele Unite", a dezvaluit pe site-ul sau grupul de aparare a drepturilor.

Potrivit Southern Poverty Law Centre, Thomas Mair ar fi cheltuit peste 620 de dolari (550 de euro) pe lucrari ale Aliantei Nationale, grupare care a lansat un apel la crearea unei natiuni formate exclusiv din albi si la eradicarea poporului evreu.

Potrivit fratelui sau, Scott Mair, el a suferit de o boala psihica si a urmat un tratament. "Inca nu pot sa cred. Fratele meu nu este violent si nu este deloc interesat de politica", a declarat el in cotidianul Daily Telegraph. "Are antecedente de boala psihica, dar a primit ajutor", a mai spus Scott Mair.

Sute de oameni, inclusiv politicieni, s-au strans pentru a-i aduce un omagiu parlamentarei

Sute de oameni, inclusiv numerosi politicieni, s-au strans in noaptea de joi spre vineri la biserica din Birstall si in fata Parlamentului de la Londra, pentru a-i aduce un omagiu parlamentarei laburiste Jo Cox, care a fost ucisa in strada, in timp ce facea campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE, relateaza news.ro, citand BBC News.

Biserica St. Peter, din Birstall (West Yorkshire), orasul natal al politicienei, s-a dovedit neincapatoare pentru numerosii oameni care au venit sa se reculeaga. Parlamentarii laburisti Yvette Cooper si Dan Jarvis, colegii lui Cox, s-au numarat printre cei care au tinut un moment de reculegere in memoria politicienei. "A crescut in aceasta comunitate, a trait in aceasta comunitate, a servit aceasta comunitate si, in cele din urma, si-a dat viata pentru aceasta comunitate", a declarat episcopul de Huddersfield, Jonathan Gibbs.

Liderul laburist Jeremy Corbyn s-a numarat printre parlamentarii care au luat parte la o comemorare spontana din Piata Parlamentului, in centrul Londrei. Antrerior, Corbyn i-a adus un omagiu lui Cox, spunand ca tara este "in soc" si descriind politiciana drept "o colega mult iubita".

"Moartea lui Jo Cox este o tragedie. A fost un parlamentar implicat si caruia ii pasa", a declarat si premierul David Cameron. Si candidata la presedintia SUA Hillary Clinton a vorbit de un "asasinat crud si ingrozitor".

Cox este prima parlamentara care a fost ucisa dupa 1990, cand Ian Grow a fost ultimul dintr-o serie de politicieni omorati de gruparile teroriste nord-irlandeze. Politia din West Yorkshire a refuzat deocamdata sa discute posibilul motiv din spatele atacului, in pofida informatiilor potrivit carora barbatul arestat in acest dosar, Tommy Mair, in varsta de 52 de ani, ar fi un simpatizant al miscarilor de extrema-dreapta.

Potrivit unor martori, atacatorul care a impuscat-o si injunghiat-o pe parlamentara ar fi strigat “Britain First” (Marea Britanie pe primul plan) sau "Put Britain first" (Pune Marea Britanie pe primul plan). "Nu pot spune exact ce a fost, dar cu siguranta a strigat "Britain First" – a strigat asta de cel putin doua ori", a declarat proprietarul de cafenea Clarke Rothwell, care a fost martor la atac.

Partidul politic Britain First, care promoveaza ura fata de politicienii de stanga, a dat publicitatii un comunicat joi, in care condamna atacul si spune ca nu are nicio legatura cu incidentul. Intre timp, s-a aflat ca un barbat a fost avertizat anul acesta, dupa ce Jo Cox a spus politiei ca a fost amenintata. Politia Metropolitana a precizat ca nu a fost vorba de aceeasi persoana care a fost arestata joi la Birstall. De asemenea, politistii au luat in considerare sporirea securitatii inainte de atacul de ieri, pentru ca victima era hartuita de trei luni prin mesaje, conform The Times.

Cox era casatorita cu managerul de campanie Brendan Cox si avea doua fiice. Ea isi impartea timpul intre locuinta sa din circumscriptia electorala pe care o reprezenta in Parlament si locuinta amenajata pe o barca de pe raul Tamisa. Dupa decesul sotiei sale, Cox a publicat pe Twitter o poza cu sotia sa pe malul Tamisei, la Londra.

Intr-un comunicat, el a declarat: "Jo nu ar avea regrete in legatura cu viata sa, a trait in fiecare zi la maxim. Jo credea intr-o lume mai buna si a luptat in fiecare zi a vietii sale cu o energie si o pofta de viata care i-ar epuiza pe majoritatea”. El a promis ca va “lucra impotriva urii care a ucis-o pe sotia sa"."Astazi (joi – n.r.) este inceputul unui nou capitol in vietile noastre. Mai dificil, mai dureros, mai putin fericit, mai putin plin de dragostre", a adaugat el. Drapelele au fost coborate in berna la Downing Street, Buckingham Palace si Whitehall. Un purtator de cuvant al Buckingham Palace a precizat ca regina ii va scrie o scrisoare privata sotului lui Jo Cox.

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
O parlamentara britanica din tabara pro-UE a murit dupa ce a fost impuscata. Ce ar fi strigat criminalul inainte de a o ataca
O parlamentara britanica din tabara pro-UE a murit dupa ce a fost impuscata. Ce ar fi strigat criminalul inainte de a o ataca

Parlamentara laburista Jo Cox, impuscata si injunghiata joi, in timp ce facea campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE, a murit, relateaza BFMTV.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: UE nu va fi
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: UE nu va fi "in pericol de moarte" daca Marea Britanie pleaca

Uniunea Europeana nu va fi "in pericol de moarte" daca Marea Britanie va parasi blocul comunitar, a declarat joi, in timpul unei vizite in Rusia, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, transmite AFP.

Brexitul
Brexitul "ar face din Marea Britanie o tara terta". Avertizarile ministrilor de Externe francez si german

Ministrii de externe francez si german, Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier, au avertizat miercuri asupra riscului unei dezintegrari a Uniunii Europene in cazul unui vot favorabil Brexitului (iesirea Marii Britanii din blocul comunitar).

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.