Avertismentul Moscovei: Rusia va considera tinte prioritare tarile care vor gazdui sisteme antiracheta. Reactia NATO

×
Codul embed a fost copiat

Rusia amplifica tensiunile prin utilizarea capacitatilor nucleare ca mijloace de intimidare, afirma purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu.

Oana Lungescu a spus ca suplimentarea fortelor Aliantei Nord-Atlantice in estul Europei este rezultatul actiunilor ruse.

Oana Lungescu a respins acuzatiile Moscovei privind amplificarea tensiunilor prin exercitiile NATO efectuate in estul Europei. "Aceste acuzatii sunt neadevarate. Nu au fost transferate niciun moment arme nucleare in estul Europei. Atitudinea NATO este in concordanta deplina cu Tratatul de neproliferare", a subliniat oficialul NATO.

"Rusia este cea care a inceput sa utilizeze armele nucleare ca instrument in strategia de intimidare. Rusia a intensificat retorica nucleara si exercitiile nucleare. Bombardiere ruse care pot transporta arme atomice efectueaza zboruri in apropierea frontierelor Aliantei. De asemenea, Rusia a amenintat ca va instala rachete nucleare in regiunile Kaliningrad si Crimeea. Aceste activitati si aceasta retorica nu contribuie la transparenta si la predictibilitate in contextul modificarii substantiale a mediului de securitate din cauza actiunilor agresive ale Rusiei in Ucraina", adauga Oana Lungescu.

"NATO este o alianta defensiva, astfel ca, in replica la actiunile Rusiei, am suplimentat prezenta militara in partea de est a Aliantei. Aceasta prezenta este prin rotatie, este defensiva, proportionala si in conformitate cu angajamentele noastre internationale. NATO isi va apara statele membre de orice amenintare", a insistat Lungescu.

Citește și
Vladimir Putin
Clubul de motociclisti rusi "Lupii Noptii" i-a infuriat pe polonezi. Ce plan au fanii lui Putin, pe 9 mai: "Vor sa provoace!"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

NATO respinge acuzatiile Moscovei: Sistemul antiracheta din Romania nu este contra Rusiei

Sistemul antibalistic NATO nu este indreptat impotriva Rusiei, afirma purtatorul de cuvant al Aliantei, explicand ca instalatiile militare din Romania si Bulgaria nu vor avea capacitatea tehnica de a dobori rachete intercontinentale ruse.

"Sistemul NATO de aparare antiracheta nu este conceput si nu este indreptat impotriva Rusiei. Nu reprezinta o amenintare pentru capacitatile strategice ruse de disuasiune. Pozitionarea geografica si capacitatile tehnice fac imposibil ca sistemul NATO sa poata dobori rachete intercontinentale ruse cu ajutorul sistemelor din Romania si Polonia. Capacitatile tehnice ale acestor instalatii sunt prea limitate, numarul avut in vedere este prea mic, locatiile sunt prea mult spre sud si prea aproape de Rusia pentru a face acest lucru", a explicat Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice.

"Scopul fortei de disuasiune a NATO este protejarea aliatilor europeni de amenintarile din ce in ce mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice. Acordul-cadru cu Iranul nu modifica situatia", a argumentat Lungescu, respingand si acuzatiile Moscovei privind amplificarea tensiunilor prin exercitiile NATO efectuate in estul Europei.

"Si aceste acuzatii sunt neadevarate. Nu au fost transferate niciun moment arme nucleare in estul Europei. Atitudinea NATO este in concordanta deplina cu Tratatul de neproliferare", a subliniat oficialul NATO.

Seful Armatei ruse ameninta Romania: Tarile care vor gazdui sisteme antiracheta NATO vor fi ŢINTE

Tarile europene care vor gazdui sisteme antiracheta ale NATO vor fi tinte prioritare ale Rusiei, avertizeaza generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse.

"Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei", atrage atentia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicand ca sistemele antibalistice care vor fi montate in Romania si Bulgaria reprezinta o amenintare pentru tara sa.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat ca planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetã in tari europene continua sa fie o sursa de "preocupare grava" pentru Rusia.

"Programul american de aparare antiracheta ramane o sursa de preocupare grava. Consideram aceste actiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru fortele strategice ruse, perturband echilibrul strategic si securitatea la nivel regional", a afirmat Lavrov, citat de site-ul agentiei Sputnik.

"Previziunile noastre privind sistemul global american de aparare antiracheta se adeveresc. Putem confirma ca implementarea arhitecturii americane de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii strategice", a spus, la randul sau, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, notand, in cursul unei conferinte pentru securitate desfasurate la Moscova, ca scutul antiracheta NATO continua sa se extinda, in pofida acordului nuclear de principiu dintre marile puteri si Iran.

"Este evident ca amenintarea rachetelor iraniene, folosita ca pretext de SUA si de alte tari membre NATO, a fost o cacealma. In pofida unor decizii substantiale in negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu isi face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antiracheta ale Statelor Unite si NATO", a explicat Soigu.

"Tarile NATO incearca activ sa ocupe spatiu geopolitic, sporind consistent potentialul militar in Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei", a insistat Soigu.

Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse, a amintit ca numarul exercitiilor militare efectuate de NATO s-a dublat in ultimul an, apropiindu-se de frontierele Rusiei. La sfarsitul lunii martie, ambasadorul rus in Danemarca, Mihail Vanin, declara ca Rusia va considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice.

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat atunci ca sistemul antiracheta NATO este pur defensiv si nu are nimic de-a face cu Rusia. Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.

Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani.

Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan). Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite.

Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.

Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Dan Dungaciu, analist geopolitic: "Prin aceste declaratii, Romania a fost amenintata direct, insa nu este asupra Romaniei, ci asupra NATO si Rusia trebuia sa si-o asume. Raspunsul, prin urmare, ar trebuie sa fie unul al NATO, si nu al Romaniei. Declaratiile rusilor din ultima perioada nu se vor concretiza, pentru ca un atac asupra Romaniei reprezinta un razboi declarat NATO, iar Rusia nu isi permite asta."
 

Ponta raspunde oficialilor rusi: Nu ne intimideaza amenintarile si nu ne schimba strategia!

Premierul Victor Ponta a postat un mesaj in care arata ca respinge amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse, privind tarile care vor gazdui sisteme antirachete ale NATO, si afirma ca acestea nu intimideaza autoritatile romane si nu schimba strategia Romaniei.

"Resping categoric amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse! Nu ne intimideaza si nu ne schimba strategia!", a scris Ponta pe Twitter.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ministrul german de Externe si-a exprimat speranta ca G7 va redeveni intr-o zi G8, prin reacceptarea Rusiei
Ministrul german de Externe si-a exprimat speranta ca G7 va redeveni intr-o zi G8, prin reacceptarea Rusiei

Occidentul are nevoie de Rusia pentru a solutiona problemele din lume, a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, exprimandu-si speranta ca G7 va redeveni intr-o zi G8 prin reacceptarea Rusiei, relateaza agentia rusa Sputnik.

Clubul de motociclisti rusi
Clubul de motociclisti rusi "Lupii Noptii" i-a infuriat pe polonezi. Ce plan au fanii lui Putin, pe 9 mai: "Vor sa provoace!"

Un club de motociclisti rusi, nationalisti, starneste reactii controversate! Membrii grupului, care il adora pe Putin, au de gand sa traverseze Europa Centrala, pentru a sarbatori la Berlin, pe 9 mai, 70 de ani de la victoria asupra nazistilor.

Fostul director SRI, George Maior, in FT: Rusia a intensificat razboiul informational. NATO si UE trebuie sa ia masuri
Fostul director SRI, George Maior, in FT: Rusia a intensificat razboiul informational. NATO si UE trebuie sa ia masuri

Rusia a intensificat razboiul informational contra Occidentului, prin atacuri cibernetice si actiuni de propaganda care vizeaza numeroase tari, inclusiv Romania, afirma fostul director SRI George Maior.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.