"Am fost luat prizonier de catre ISIS, se tem ca suntem uniti". Marturia unui jurnalist francez, tinut 10 luni ostatic

ISIS

Un francez, care a fost tinut ostatic timp de 10 luni de catre gruparea terorista Statul Islamic, a marturisit intr-un editorial special pentru The Guardian ce a vazut si a trait in perioada in care a fost prizonierul jihadistilor.

Nicholas Henin, jurnalist francez, a fost capturat, impreuna cu alti trei colegi de breasla, in 2014 de catre extremistii din Statul Islamic. Unii dintre ei erau jihadisti de nationalitate franceza. Acestia s-au reintors acasa, in Franta, in 2014, dupa ce au fost eliberati.

Dupa atacurile teroriste petrecute pe 13 noiembrie 2015, considerate a fi “11 septembrie al Frantei”, Nicholas a povestit pentru The Guardian ce a vazut cat a fost prizonier.

“Ca orice francez mandru de tara sa, sunt la fel bulversat de evenimentele recent petrecute in Paris. Dar nu pot sa spun ca sunt socat. Cunosc Statul Islamic, am fost timp de 10 luni ostaticul lor si stiu sigur ca durerea noastra, sperantele noastre sau vietile noastre nu ii ating in niciun fel. Lumea lor este o alta lume.

Multi ii cunosc doar din propaganda sustinuta de ei, dar eu am vazut mai departe de atat. In perioada in care am fost ostaticul lor, cred ca am cunoscut o duzina din jihadisti, inclusiv pe Mohammed Emwazi: Jihadi John, care a fost unul dintre temnicerii mei. Ma poreclise “Baldy” .

Citește și
statul islamic
Care este urmatoarea tinta a Statului Islamic. Amenintarea facuta publica de jihadisti: "Astazi suntem mai puternici"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Chiar si acum, uneori mai discut cu ei pe retelele de socializare si pot sa va spun ca perceptia noastra despre ei este bazata din marketingul lor de brand si PR. Ei se prezinta in fata publicului ca fiind niste supereroi, dar in afara camerelor sunt cam patetici in multe feluri: par copii de pe strazi imbatati cu ideologii si ideea puterii. In Franta, avem o vorba – prost si rau. Eu cred ca ei sunt mai mult prosti decat rai”, a spus acesta pentru The Guardian.

Jurnalistul a povestit ca toti cei decapitati anul trecut erau colegi de celula cu el. Nicholas povesteste ca de multe ori, jihadistii incercau sa aplice tortura psihica, amenintandu-i ca a doua zi ii vor ucide. “Dupa doua saptamani, in care ne spuneau acelasi lucru, deja incepusem sa nu ii mai credem”.

Acesta a mai spus ca de multe ori, jihadistii  nu voiau decat sa se distreze, intr-un mod sadic. “Pe mine au folosit cloroform, ca sa ma adoarma, alte ori avea sabii din magazine de suveniruri. Dar ne amenintau ca “o sa va decapitam si o sa urcam clipul pe Youtube. Ei radeau, iar eu le-am facut jocul si am inceput sa tip. Dar ei nu voiau decat sa se distreze. “

Jurnalistul care a petrecut aproape un an fiind captiv in Statul Islamic spune ca sunt foarte avansati tehnologic si ca urmaresc obsesiv stirile. “Stiu tot ce se intampla, urmaresc stirile, dar le filtreaza in interesul lor. Sunt incredibil de indoctrinati, incercand din rasputeri sa se agate de orice teorie a conspiratiei, fara sa ia in calcul contradictiile.

Sunt convinsi ca merg pe calea cea buna, si mai ales, ca sunt pe un drum apocaliptic care ii va conduce catre o confruntare a musulmanilor din toata lumea cu celelalte armate. In consecinta, pentru ei, totul este o binecuvantare de la Allah.”

Nicholas Henin a mai scris in editorialul sau ca dupa atentatele de la Paris, “orice reactie impotriva lor pe retelele de socializare sau in spatiul public le va aduce satisfactie, se vor gandi ca au invins. Vor fi imbarbati de orice semn de xenofobie sau rasism .

(…) Imaginile cu nemtii primind cu bucurie imigrantii i-au tulburat. Nu vor sa vada toleranta fata de ei, nu vor sa vada ca musulmanii pot trai in pace cu occidentalii.

(…) De ce au atacat Franta? Poate ca din multe motive, dar cred ca au identificat tara mea ca fiind o veriga slaba a Europei, de aceea cred ca trebuie actionam responsabil. Si cu toate astea, noi raspundem tot cu bombe. Nu le gasesc scuze celor din ISIS, cum as putea? Dar sunt sigur ca aceste bombardamente vor deveni un simbol al razbunarii.”

Acesta mai spune ca “in timp ce noi vanam ISIS, ce se intampla cu cei 500.000 de civili care sunt prizonieri in Raqqa si care nu au cum sa scape de teroare? Suntem intr-o capcana. Jihadistii au venit in Paris inarmati cu pistoale Kalashnikov ca sa ne convinga sa incetam bombardamentele, iar noi am facut opusul, am extins atacurile.

(…) Cred ca Bashar al-Assad ar trebui sa fie prioritatea. Presedintele Siriei este de vina pentru ascensiunea ISIS si cat timp va guverna regimul sau, ISIS nu va putea fi eradicat.“

In final, jurnalistul concluzioneaza ca “cei din ISIS se tem de unitate, faptul ca suntem uniti ii sperie, nu bombele noastre".

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Aliatul SUA care promoveaza Islamul radical si organizeaza o decapitare la 2 zile.
Aliatul SUA care promoveaza Islamul radical si organizeaza o decapitare la 2 zile. "Executiile, singura distractie populara"

"Apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar singur". Un proverb care descrie bine relatia americanilor - si britanicilor - cu un aliat strategic din Orientul Mijlociu.

Care este urmatoarea tinta a Statului Islamic. Amenintarea facuta publica de jihadisti:
Care este urmatoarea tinta a Statului Islamic. Amenintarea facuta publica de jihadisti: "Astazi suntem mai puternici"

Gruparea jihadista Statul Islamic a avertizat intr-o noua inregistrare video difuzata luni ca toate tarile care participa la loviturile aeriene din Siria impotriva SI vor avea aceeasi soarta ca Franta.

"Daesh", cuvantul pe care jihadistii nu vor sa-l auda si ii enerveaza. Ce semnificatie are si de ce il folosesc liderii lumii

Atentatele din Paris nu au schimbat numai vietile europenilor, ci si discursurile la nivel mondial cand vine vorba despre jihadisti si luptatorii din autoproclamatul "Stat Islamic".

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.