70 de ani de la Hiroshima."Bomba atomica nu trebuie sa se mai repete niciodata". Marturiile dureroase ale supravietuitorilor

bomba atomica

Saptamana aceasta se implinesc 70 de ani de la atacurile cu bomba atomica de la Hiroshima si Nagasaki, cel mai mare atac nuclear din istorie.

Cele doua orase din Japonia au fost practic sterse de pe fata pamantului, iar omenirea n-a mai fost niciodata la fel de atunci.


Pe 6 august, respectiv 9 august, orasele Hiroshima si Nagasaki au fost distruse de bombardamentele nucleare. Imaginea norului urias, in forma de ciuperca, ridicat dupa atac, in Hiroshima, a devenit una dintre imaginile emblematice ale secolului XX, marcat de cel mai sangeros conflict mondial, Al Doilea Razboi Mondial, in urma caruia au pierit 60 de milioane de oameni.

Americanii au fost primii care au folosit vreodata arme nucleare impotriva inamicilor. Zeci de mii de oameni au murit pe loc, iar alte zeci de mii au murit in urmatoarea perioada, din cauza radiatiilor puternice la care au fost expusi.

Citește și
Hiroshima
"La intrebarea aceasta nu exista un raspuns". Fotografia care a emotionat lumea, acum 68 de ani
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La 8:15 dimineata, pe 6 august, o bomba nucleara a fost aruncata de la 600 de metri altitudine de catre americani, deasupra orasului Hiroshima, din Japonia. In doar cateva secunde, 140.000 de oameni au murit, din cei 350.000 de locuitori, iar 90% din oras a fost distrus complet. In Nagasaki, au murit alti 35.000 de oameni, dupa cea de-a doua bomba nucleara, de pe 9 august. Cele doua atacuri nucleare au dus la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar au lasat doua orase si o tara indoliata.

In cele sapte decenii care au trecut de la momentul care a schimbat istoria, Hiroshima este un oras reconstruit de la zero, cu foarte putine cladiri simbol ramase in urma atacului nuclear. Astazi, cel mai impozant monument este Domul Genbaku (Monumentul Pacii din Hiroshima). Cladirea inalta este pastrata asa cum a ramas in urma exploziei, ca o reamintire a fortei distructive pe care o are o bomba nucleara. In acea zi, toti cei aflati in interior au murit pe loc, dar o parte din cladire a ramas, in mod surprinzator, in picioare. Aici, sunt trecute numele a peste 450.000 de oameni care au murit in urma tragediei: aproape 300.000 in Hiroshima si inca 165.000 in Nagasaki.

Astazi, Hiroshima este un oras total diferit, construit de la zero, si este casa pentru 1.2 milioane de oameni. Dintre cei care au supravietuit acelei zile negre din istoria omenirii, cativa inca traiesc si au la fel de vii amintirile dure care le-au marcat viata. Cativa dintre supravietuitori isi aduc aminte de ororile vazute si traite in acele zile: corpuri dezmembrate, mame care nu isi puteau recunoaste copiii desfigurati, sange si durere sunt cateva dintre lucrurile pe care cei care au avut sansa sa supravietuiasca atacului nuclear nu le vor uita niciodata.

Chiyoko Kuwabara avea 13 ani cand bomba atomica a fost declansata. A supravietuit, dar acel moment i-a schimbat viata complet: “Erau cadavre peste tot, iar mamele isi strigau copii, dar nu isi puteau recunoaste copii, aveau chipurile distruse. Copiii erau cei care isi recunosteau mamele. Aceste imagini nu se vor sterge niciodata din mintea mea.” a spus pentru RT.


Koko Tanimoto Kondo avea doar 8 luni cand a fost lansata bomba atomica. Ea si familia ei au supravietuit, dar ororile pe care le-au vazut i-au marcat definitiv. In urma atacului, ea si parintii ei au ramas prinsi sub daramaturile bisericii tatalui ei. Acum, la varsta de 70 de ani, femeia a organizat un tur in memoria victimelor, inclusiv in locurile unde candva era casa ei. Dupa ce autorul cartii “Hiroshima” , John Hersey, a spus povestea ei, ea a devenit un mesager de la zona zero. In 1946, acesta l-a cunoscut pe Kiyoshi Tanimoto, tatal fetei, care i-a dezvaluit cateva dintre momentele cumplite si ororile care l-au marcat.

 

Cadavre peste tot, oameni arsi aproape in intregime, tipand dupa ajutor, sunt doar cateva dintre ororile care i-au marcat familia. In 1955, tatal lui Koko a fost invitat, impreuna cu familia, sa apara intr-o emisiune, la postul American NBC. O surpriza a fost insa si aparitia capitanului Robert Lewis, co-pilot al "Enola Gay", bombardierul american care a aruncat bomba nucleara deasupra orasului Hiroshima. Koko Tanimoto Kondoavea doar 10 ani cand a mers in emisiune, dar isi dorea cu ardoare ca cei vinovati de dezastru sa plateasca. Insa, micuta a avut o revelatie in momentul in care l-a vazut pe capitanul Lewis. “Mi-am zis ‘Doamne, iarta-ma ca il urasc pe acest om. Daca urasc, ar trebui sa urasc razboiul”. Insa, aceasta si-a schimbat parerea dupa ce americanul a povestit cum, cuprins de remuscari, a scris in acea zi, in jurnal: “Doamne, ce am facut?”. “Acela a fost momentul in care m-am schimbat.” a povesit femeia pentru Wall-Street Journal.


Intre timp, Koko s-a casatorit cu un japonez si au adoptat doua fiice. Acum, calatoreste frecvent intre Japonia si SUA pentru a-si spune povestea, care reflecta durerea tuturor victimelor din Japonia.Munca ei explica de ce pacifismul domina Japonia. De generatii intregi, in scoli si media, dar si in conversatiile cu rudele lor, japonezii au aflat si invatat cat de uriase au fost distrugerile celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Acum, la 70 de ani de la bomba atomica, la nivel global, se trage un sistem de alarma asupra inaramrii nucleare. Campania Internationala pentru Abolirea Armelor Nucleare comemoreaza 70 de ani de la bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki si atrage atentia asupra pericolului prezent legat de inarmarea nucleara.

"Toate statele, fara exceptie, au responsabilitatea de a comemora cei 70 de ani din urma dezastrelor din Hiroshima si Nagasaki, acest lucru atragand dupa sine si inceperea unui proces amplu de interzicere a armelor nucleare", au declarant intr-un comunicat oficial, conform Agerpres.

 

"Pana si dupa implinirea a sapte decenii de la atacurile atomice, civilii din Hiroshima si Nagasaki sufera in continuare din cauza consecintelor de lunga durata asupra starii lor medicale, ceea ce demonstreaza clar faptul ca bombardamentele din 1945 au cauzat boli de lunga durata", mai mentioneaza reprezentantii ICAN.

In 2014, in Nayarit (Mexic), s-a concluzionat necesitatea imediata de eliminare a arsenalului nuclear existent, subliniindu-se ca procesul de facilitare al negocierilor pentru elaborarea unui tratat ar trebui sa fie initiat inainte de implinirea a 70 de ani de la bombardamentele din Hiroshima si Nagasaki, mentioneaza organizatia, care atrage atentia asupra efectelor armelor nucleare.

"Asadar, cei 70 de ani care marcheaza instabilitatea relatiilor dintre state din cauza detinerii de arme nucleare si care detin dovada efectelor umanitare devastatoare produse de folosirea unei asemenea incarcaturi atomice, subliniaza importanta existentei unui tratat de abolire a armelor nucleare", se mai arata in comunicatul citat.

Concluzia celor sapte decenii trecute de la Hiroshima este ca “bomba atomica nu ar trebui sa se mai repete niciodata. “Pe langa victimele omorate pe loc, impactul radiatiilor asupra corpului uman este urias. Pe termen lung, este vorba de dezvoltarea aparitiie cancerului. Impactul asupra populatiei este inacceptabil” a declarat pentru NBC, James Yamazaki, medic care a colaborat cu echipa de cercetatori americani desemnati sa evalueze efectele bombei atomice asupra corpului uman.

Astfel, interzicerea armei nucleare a devenit o sarcina principala a lumii contemporane, care se lupta pentru ca o alta tragedie asemanatoare celei de la Hiroshima si Nagasaki sa nu se mai intample niciodata.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ultimul supravietuitor al echipajului care a lansat bomba atomica de la Hiroshima a murit
Ultimul supravietuitor al echipajului care a lansat bomba atomica de la Hiroshima a murit

Theodore Van Kirk, ultimul supravietuitor al echipajului care a lansat bomba atomica asupra orasului japonez Hiroshima, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a decedat la varsta de 93 de ani.

"La intrebarea aceasta nu exista un raspuns". Fotografia care a emotionat lumea, acum 68 de ani

Aceasta fotografie a fost realizata de Alfred Eisenstaedt, la 4 luni dupa ce orasul Hiroshima a fost distrus de bomba atomica lansata de un avion american, pe 6 august 1945.

69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, la Hiroshima. Ce ar trebui sa invete omenirea din aceste imagini
69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, la Hiroshima. Ce ar trebui sa invete omenirea din aceste imagini

In dimineata zilei de 6 august 1945, o singura bomba lansata dintr-un avion american a ras de pe fata pamantului un oras: Hiroshima. A insemnat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a marcat generatii intregi de japonezi, dar si lumea intreaga.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.