Zeci de companii chineze au venit în România. Pun la bătaie sute de miliarde de euro

×
Codul embed a fost copiat

Chinezii au pornit la cumpărături prin Europa, iar o escală are loc la Bucureşti zilele acestea. Peste 20 de companii gigant au venit în România să-şi prezinte afacerile şi să caute locuri în care să investească.

Ţinta lor: energia. Vor să refacă drumul mătăsii şi l-au rebotezat "centura şi drumul" iar extinderea ariei lor de influenţă este spectaculoasă de la un an la altul. Asta şi pentru că pun la bătaie sute de miliarde de euro.

Pe lângă România alţi 15 miniştri din domeniu din tot atâtea, ţări vecine sunt zilele acestea în Capitală ca să-i convingă pe asiatici să investească şi la ei.

Cel care-şi organizează subordonaţii să arate totul bine la televizor este directorul Grupului Shenhua, adică al celei mai mari companii din industria cărbunelui din China şi din lume.

Deţine 48 de mine, dar şi o flotă întreagă de vapoare, linii de cale ferată şi active de aproape un miliard de dolari. De ce-a venit la Bucureşti?

Citește și
Donald Trump în China
Donald Trump a primit în China o onoare neacordată niciunui președinte american
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Yu Ruiqing, director Shenhua Group: "În viitorul apropiat compania Shenhua şi poporul chinez vor avea o cooperare de succes cu România şi cu ţările din Europa Centrală și de Est. Avem foarte multă încredere şi avem foarte multe aşteptări."

Ca toate firmele chinezeşti şi aceasta este de stat. Cifra ei de afaceri: aproape 300 de miliarde de dolari - cu 50% peste PIB-ul României.

Răzvan Nicolescu, specialist Deloitte: ”Chinezii au bani, dar nu sunt cei mai doritori în a-şi asuma riscuri investiţionale. Ca profil de investitor este unul destul de prudent, nu sunt nişte aventurieri."

În plus, asiaticii preferă contractele directe, atribuite fără licitaţie, procedura care contravine normelor europene. De cinci ani de când se discuta că ar putea înveşti în Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavoda, până acum nu s-a întâmplat mare lucru. La fel şi alte proiecte din energie sau infrastructura - anunţate cu surle şi cu trâmbiţe de Guvernele noastre, dar niciodată puse în practică. Cei de la Shanghai electric, de exemplu, îşi prezintă produsele prin realitate virtuală - au tehnologie de ultimă oră pentru energie nucleară, eoliana sau hidro.

România şi-a prezentat şi ea companiile profitabile drept ţinte de investiţii pentru chinezi. Alţi 15 miniştrii ai energiei din statele europene au venit şi ei la forumul pe energie de la Bucureşti.

Proiectul chinezesc "One Belt, one Road", tradus în româneşte ar însemna ”O centură, un drum”, vrea să refacă de fapt legendarul ”drum al mătăsii”, dar pe principii economice şi de influenţă mult mai pragmatice.

În prezent harta proiectului cuprinde aproape tot - China a convins Uniunea Europeană să i se alăture în proiectul ăsta aşa că şi România a intrat în hora asta de atragere a investiţiilor chinezeşti.

Interesant e că drumul acesta de influenţă economică trece pe la Moscova. Oare să ne îngrijoreze asta?

Răzvan Nicolescu, specialist Deloitte: "Nu cred că ar trebui să ne îngrjoreze lucrul acesta. E vorba despre un program mare de investiţii. Vorbesc de cifre între 1000 de miliarde de dolari şi 3000 de miliarde de dolari, ţi-e şi greu să le pronunţi, deci sunt ambiţii foarte mari, dar deocamdată în afară de preluarea unei companii private, care nu s-a finalizat, mă refer aici la Rompetrol, mare lucru nu s-a întâmplat în România."

China este a doua putere economică din lume, după Statele Unite. Are o populaţie de peste 1,3 miliarde de locuitori, iar studiile recente estimează că peste jumătate din toate produsele de pe Glob sunt fabricate în China.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Un bărbat îl imploră pe președintele Chinei să nu-i repatrieze familia în Coreea de Nord, pentru că riscă moartea
Un bărbat îl imploră pe președintele Chinei să nu-i repatrieze familia în Coreea de Nord, pentru că riscă moartea

Un nord coreean îl imploră pe președintele Chinei Xi Jinping să nu îi repatrieze soția și fiul, pentru că aceștia riscă închisoarea sau chiar moartea dacă ajung acasă.

Donald Trump a primit în China o onoare neacordată niciunui președinte american
Donald Trump a primit în China o onoare neacordată niciunui președinte american

Donald Trump este onorat la Beijing cu un dineu de stat în Oraşul Interzis, fosta reşedinţă a împăraţilor chinezi. Nici un alt şef de stat străin nu a mai fost cinstit astfel, după fondarea Republicii populare chineze, în 1949.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.