De ce platesc romanii carburanti la fel de scumpi, desi pretul petrolului a scazut cu 20%. Harta ieftinirilor din Europa

Ultimul update: Duminica 26 Octombrie 2014 00:04
Data publicarii: Joi 23 Octombrie 2014 19:13
Categorie: Financiar

Din august, pretul petrolului a scazut cu 20 la suta, dar in Romania benzina nu s-a ieftinit nici macar cu 2 la suta, desi in alte tari europene s-a intamplat asta.

"Companiile petroliere de la noi scumpesc carburantii, imediat ce creste pretul international al petrolului, dar le trebuie luni de zile ca sa lase doar un pic la pret atunci cand scade", explica specialistii.

Pretul international al titeiului a scazut continuu din iulie, asa ca a inceput sa scada si carburantii. Ca de obicei, in Romania scaderile sunt mici si lente.

"Piata noastra foloseste doar argumente in directia cresterii preturilor la carburanti cand cotatiile la nivel international cresc, in momentul in care cotatiile la nivel international scad piata noastra nu mai foloseste aceleasi argumente", a comentat Augustin Hagiu, reprezentantul transportatorilor.

Fata de inceputul lunii august, motorina s-a ieftinit cu peste 4 la suta in Danemarca si cu peste 3 procente in Olanda, Germania si Luxemburg. In Romania cu... nici 1,3 la suta ! Specialistii dau vina pe faptul ca avem doar 3 producatori de carburanti.

Speriati de scumpirea carburantilor, soferii au facut cozi la benzinariile din tara. Cat au economisit la un plin

"Rectioneaza imediat la cresterea pretului si cu foarte mare intarziere la scaderea pretului titeiului, ceea ce nu e normal. S-ar parea ca exista o pozititie dominanta, un ABUZ de pozitie dominanta colectiva", spune economistul Petre Prisecaru.

Asa ca motorina din Romania ramane una dintre cele mai scumpe din Europa. TIR-urile romanesti care pleaca spre Germania si Franta, pot alimenta mai ieftin in fiecare tara de pe traseu si nu isi mai fac plinul in tara.

"Care este influenta la nivel macro a acestei activitati de relocare a alimentarii in afara tarii? Pai in primul rand au pierdut TVA-ul aferent acestei relocari de consum in afara Romaniei. Practic dam banii afara din Romania. Asta facem in momentul de fata", a mai spus Augustin Hagiu.

Automobilistul de rand trebuie sa plateasca insa preturile mari in tara. Iar statul castiga din TVA, dar si din cota de 20 la suta pe care o detine la cea mai mare companie petroliera din tara.

Matematica de criza a soferilor care inlocuiesc motorina cu uleiul de gatit: 6 portii de cartofi prajiti = 20 km cu masina

Matematica de criza a soferilor care inlocuiesc motorina cu uleiul de gatit: 6 portii de cartofi prajiti = 20 km cu masina

fermă prepeliță

Planul cu care fermierii sunt ajutați gratuit să se dezvolte. Modelul, aplicat cu succes în Constanța

Viramentele la Pilonul 2 de pensii ar putea fi reduse cu 15%. Anunțul făcut de vicepremierul Ciolacu

15 bănci amendate pentru ”publicitate înșelătoare”. Raiffeisen, obligată să modifice contracte vechi de 10 ani

Loteria bonurilor fiscale, extragerea de pe 22 octombrie 2017. Care sunt bonurile câștigătoare

Criză de personal pe piața muncii din România. Angajații nu cer doar salarii cât mai mari

ANPC solicită băncii Raiffeisen să modifice contractele de credit în franci elvețieni

Pensia facultativa

Câți români au optat pentru o pensie facultativă și ce beneficii au

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

Fraudă uriașă cu asigurările auto. Metodele prin care inspectorii obțineau sume importante

NYT: România, țara cu cea mai rapidă creștere economică, s-ar putea îndrepta spre dezastru

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano