Invinuitii din scandalul MAI, cercetati in libertate

×
Codul embed a fost copiat

DNA arata ca Pitcovici si Serban au contactat un ofiter de politie judiciara din cadrul DNA caruia i-au cerut ca "prin orice mod, inclusiv prin incalcarea procedurilor legale" sa finalizeze rapid ancheta referitoare la P. Popoviciu si I. Alecu.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, in perioada decembrie 2008 – martie 2009, Petru Pitcovici, ofiter de politie judiciara, seful Diviziei Operatiuni in cadrul DGA si Cornel Serban, directorul DGIPI, "au contactat un ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, solicitandu-i acestuia, ca prin orice mod, inclusiv prin incalcarea procedurilor legale, sa determine finalizarea cu celeritate a anchetei si emiterea unei solutii de neurmarire penala fata de Popoviciu Gabriel si Alecu Ioan Nicolae"

Va reamintim ca procurorii DNA au cercetat initial felul in care a fost tranzactionat un teren din zona Baneasa si au aflat ca primii suspecti de pe lista, doi politisti, ar fi incercat sa intervina in ancheta.

La 22.30, ordonantele de retinere ale celor trei suspecti in acest caz au expirat, insa ei se afla la Curtea de Apel, unde un complet de judecata va decide daca ii va aresta preventiv. Cei trei sunt omul de afaceri Gabriel Popoviciu, fostul sef al DGIPI Cornel Serban si seful Diviziei de Operatiuni din DGA, Petre Pitcovici.

In ceea ce-l priveste pe cel de al patrulea suspect retinut initial de procurori, fostul rector al Universitatii de Agronomie, Ion Alecu, procurorii au decis sa nu propuna arestarea lui, intrucat, spun acestia, a fost cinstit pe parcursul audierilor si a colaborat cu anchetatorii.

Citește și
Politia
Scandal de coruptie in Alba, cu numarul 2 din conducerea IJP in prim plan
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pe langa acuzatiile de favorizarea infractorului, ofiterul Cornel Serban mai este acuzat si de faptul a divulgat secrete nepublice consulului roman la Milano, caruia i-a dezvaluit continutul unor convorbiri telefonice ale unui politician roman.

Chiar marti seara, cand DNA-ul a facut retineri in acest caz, ministrul de interne, Dan Nica, a luat decizia sa desfiinteze DGIPI-ul, fostul "Doi si un sfert".

Procurorii DNA merg pe doua planuri. Initial, au cercetat felul in care a fost tranzactionat un teren din zona rezidentiala Baneasa, pentru ca apoi sa afle ca cei doi politisti ar fi incercat sa intervina in ancheta.

Cornel Serban, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne a fost retinut pentru favorizarea infractorului si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizare la aceste informatii.

Petru Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni din cardul Directiei Generala Anticoruptie, retinut pentru favorizarea infractorului.

Gabriel Aurel Popoviciu, om de afaceri, retinut si el pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

Ioan Niculae Alecu, fost rector al Universtitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, retinut pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

Cu totii sunt cercetati in dosarul "Baneasa Rezidential" in care procurorii antiocoruptie au inceput cercetarile anul trecut. Ei il verificau pe rectorul Universitatii de Agronomie pentru ca l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Puiu Popoviciu sa obtina 230 de hectare de teren care au apartinut facultatii cu 82.000 de euro. Procurorii considera ca suma este prea mica in raport cu preturile pietei din 2000 cand s-a incheiat asocierea dintre universitate si firma lui Popoviciu.

Puiu Popoviciu este un om de afaceri exterm de discret care a aparut in Top 300 acum cativa ani cu o avere de suta de milioane de dolari. Are francizele KFC, Pizza Hut, Ikea, Carrefour, Bricostore, Baneasa Shopping Centrer si alte investitii imobiliare.

In timp ce aceasta investigatie era in curs, Cornel Serban, sef la "Doi si un sfert" si Petru Pitcovici, sef al Serviciului Operatiuni Speciale din DGA, l-ar fi contactat pe unul dintre cei care se ocupa de dosar si i-ar fi propus acestuia sa ii scoata basma curata pe suspecti, contra bani si functii.

In timp ce aceasta investigatie era in curs, Cornel Serban, sef la "Doi si un sfert" si Petru Pitcovici, sef al serviciului Operatiuni Speciale din DGA, l-ar fi contactat pe unul dintre cei care se ocupa de dosar si i-ar fi propus acestuia sa ii scoata basma curata pe suspecti, contra bani si functii. Politistul s-a auto-denuntat in decembrie anul trecut si timp de cateva luni s-ar fi intalnit cu cei doi ofiteri. Intalnirile au fost monitorizate.

In acelasi timp, chestorul Gelu Drajenanu, consilier al Ministrului, a fost numit interimar la comanda serviciului de informatii al ministerului. El a fost inainte adjunct al sefului Politiei Capitalei si adjunct al sefului Politiei Romane.

Lui ii revine acum sarcina de a reorganzia fosta "doi si un sfert" care , spun surse ministeriale, se va defiinta in viitorul apropiat. Directia va fi sfaramata in mai multe servicii care vor fi arondate structurilor din politie.

Vezi Istoria zbuciumata a DGIPI sau "Doi si un sfert"!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Scandal de proportii la Politia Romana chiar de ziua institutiei!
Scandal de proportii la Politia Romana chiar de ziua institutiei!

Proaspatul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si seful Diviziei Operatiuni din Directia Generala Anticoruptie au fost retinuti de procurorii DNA.

Scandal de coruptie in Alba, cu numarul 2 din conducerea IJP in prim plan
Scandal de coruptie in Alba, cu numarul 2 din conducerea IJP in prim plan

Acesta este banuit ca l-ar fi ajutat pe un inspector al Registrului Auto Roman, care era anchetat intr-un caz de luare de mita. Concret, barbatul ar fi fost anuntat de comisarul-sef ca i se pregateste un flagrant.

Istoria zbuciumata a DGIPI sau
Istoria zbuciumata a DGIPI sau "Doi si un sfert"

Decizia de desfiintare a celebrei Directii de Informatii si
Protectie Interna a stranit reactii dintre cele mai diverse.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.