Atentat in Paris. Politia a emis un mandat de arestare pentru un al treilea suspect. Bilantul victimelor a crescut la 132

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai negru cosmar al Europei - jihadisti ai Statului Islamic ascunsi printre refugiati - pare sa devina realitate. Primul terorist care si-a detonat centura cu explozibil langa Stade de France, vineri seara, ar fi fost un refugiat sirian.

El ar fi a sosit cu un grup de refugiati pe insula greaca Leros, la inceputul lui octombrie. Oficial, pana acum, au fost identificati doi dintre teroristii-kamikaze, ambii francezi, dar un singur nume a fost facut public: Ismail Mostefai. Atentatelele au fost planuite in strainatate si au beneficiat de complicitate in Franta, a declarat ministrul francez de interne.

Pe de alta parte, surse din ancheta spun ca trei frati au fost implicati in atentate. Unul a murit, celalalt este arestat in Belgia. Al treilea, fie a fost unul dintre teroristii sinucigasi, fie a reusit sa fuga.

Sumarul evenimentelor:

Bilantul victimelor creste la 132 de decedati
Politia franceza a emis un mandat de arestare pentru un nou suspect in atacurile teroriste
Panica in Paris, dupa o alarma falsa. Oamenii au inceput sa o ia la fuga, dupa ce ar fi auzit niste pocnituri
Mii de oameni s-au adunat in Place de la Republique, in Paris
Trei dintre teroristii atentatelor din Paris ar fi fost frati, unul inca este cautat de politie
In jur de 20 de cetateni straini ucisi, printre care doi romani
Arme si amprente, gasite in interiorul celei de-a doua masini a teroristilor
Inca o masina folosita in atentate a fost gasita de politisti
Anchetatorii au identificat un terorist cu ajutorul amprentelor - Ismail Mostefai, cetatean francez
Unul dintre teroristi avea bilet de intrare pe Stade de France
Unul dintre atacatori a trecut prin Balcani - asupra lui avea un pasaport cu numele Ahmad Almohammad
Belgia a ridicat nivelul de alerta la 3, nivel maxim
Serviciile de securitate ruse au fost plasate in stare de alerta
Tatal si fratele unuia dintre kamikaze, arestati sambata seara

Citește și
papa francisc
Papa Francis, bulversat de atentatele din Paris: "Acest lucru nu este uman". Mesajul transmis de Vatican
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Cronologia evenimentelor, duminica, 15 noiembrie

UPDATE 20:45 Bilantul tragic al atentatelor produse vineri seara la Paris a crescut la 132 de persoane decedate, dupa ce trei raniti spitalizati au incetat din viata duminica, transmite AFP, citand surse spitalicesti. Tot duminica, secretarul de stat pentru sporturi, Thierry Braillard, a declarat ca cei trei atentatori sinucigasi care si-au detonat vestele cu explozibili in jurul Stade de France vineri seara, in timpul meciului de fotbal Franta-Germania, 'au vrut sa patrunda in incinta arenei, insa nu au putut'. In declaratia sa pentru France 2, oficialul nu a precizat cati kamikaze au incercat sa intre pe stadion, nici cand au fost respinsi.

UPDATE ORA 20:30 Politia franceza a emis un mandat de arestare pentru un nou suspect in atacurile teroriste din Paris, pe care il considera "periculos" si ii avertizeaza pe oameni sa stea departe de el.

Este vorba de Abdeslam Salah, unul dintre cei trei frati suspectati ca ar fi fost implicati in atacurile teroriste. Un agent in serviciile speciale a spus pentru Washington Post ca fratele sau este Ibrahim, francez care a locuit in Belgia, ambii fiind suspecti.

Unul dintre frati ar fi fost unul dintre atacatorii sinucigasi, iar Salah ar fi fost cel care a inchiriat una dintre masinile folosite in atac.

 

UPDATE ORA 20:11 Alexandra Tanasescu, corespondent special PRO TV, la Paris, a confirmat ca multimea adunata in Place de la Republique s-a panicat, dupa ce oamenii au auzit niste pocnituri si au inceput sa alerge: "S-au auzit niste pocnituri, au tipat oamenii ca se trage si am luat-o toti la fuga. Ne-am ascuns pe unde am putut. A fost panica mare"

UPDATE ora 19:54 O parte din multimea adunata in Place de la République in Paris a inceput sa o ia la fuga. Multi oameni s-au speriat, dupa ce au crezut ca au auzit focuri de arma. Insa, conform presei straine a fost vorba de o alarma falsa.

 

 

UPDATE 19:00 Francois Molins, procurorul Parisului: "Langa cadavrul atacatorului kamikaze de langa Stade de France am gasit un pasaport sirian cu numele unui individ nascut in septembrie 1990, in Siria. Vreau sa va spun, foarte clar, ca acest individ NU se afla in evidenta autoritatilor franceze."

Autoritatile din Grecia au anuntat ca cel care a folosit acest pasaport - numele lui Ahmad al Muhammad, dar probabil este o identitatea falsa - a fost un imigrant solicitant de azil. Respectivul a fost inregistrat pe insula greaca Leros, pe 3 octombrie, alturi de alti refugiati sirieni.

Pe 8 octombrie, posesorul actului respectiv era inregistrat in tabara de refugiati Opatovac, in Croatia.

Helena Biocic, purtator de cuvant Politia Croata: "Nu au existat alerte legate de el, asa ca nu l-am inregistrat ca persoana suspecta. Aceasta persoana a venit din Grecia, unde a fost, de asemenea inregistrat, apoi si-a cobtinuat drumul prin Macedonia, Serbia, si mai departe prin Ungaria si Austria."

UPDATE 18:49 Momente emotionante au loc in Paris. Multimi intregi au venit la Place de la République in Paris, se imbratiseaza si canta “Non non non on n’a pas peur, so-so-so solidarité” (n.r. - nu, nu, nu, nu este frica, ci so-so-so solidaritate).


 UPDATE 18:15 Trei dintre barbatii implicati in atacurile teroriste din Paris, ar fi fost frati, scriu cei de la AFP. Unul dintre ei ar fi cel care a scapat,  cautat acum de politia din Belgia si Franta, conform BFMTV.

 

UPDATE 17:05 Autoritatile franceze au anuntat ca 7 dintre teroristi au murit in timpul atentatelor de vineri seara. Politia crede ca exista si un al 8-lea atacator, care ar fi scapat. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, un francez care ar fi iesit din Bataclan imediat dupa atac a plecat de la locul tragediei cu un Volkswagen Polo inchiriat.

UPDATE 17:00 Doi francezi avand resedinta la Bruxelles, dintre care unul in cartierul Molenbeek, figureaza printre autorii atentatelor de vineri seara de la Paris, ei decedand la locul faptei, a indicat duminica Parchetul federal belgian, intr-un comunicat.

"Doua automobile inmatriculate in Belgia au fost gasite la Paris" de catre anchetatorii francezi, "una in apropierea (salii de concerte) Bataclan, iar alta langa (cimitirul) Pere Lachaise", au explicat procurorii belgieni, potrivit carora "ancheta demonstreaza ca aceste doua vehicule au fost inchiriate la inceputul saptamanii in regiunea bruxelleza".

"O persoana care a inchiriat unul din vehicule a facut obiectul unui control la Cambrai (nordul Frantei), la 14 noiembrie, ora 9.10, pe autostrada A2 in directia Belgiei. Masina controlata a fost apoi interceptata la Molenbeek-Saint-Jean ieri (sambata) dupa-amiaza", adauga Parchetul federal.

Conform Parchetului, politia a procedat sambata la perchezitii la Molenbeek, obiectele confiscate fiind in curs de examinare.

"Din prima ora, autoritatile judiciare belgiene si franceze colaboreaza activ. Pentru a accelera schimbul de informatii, au decis sa constituie o echipa comuna de ancheta", mai mentioneaza Parchetul federal, precizand ca 'anchetatori francezi se afla in prezent la Bruxelles'

UPDATE 16:15 - In jur de 20 de cetateni straini se numara printre cei ucisi in atentatele de vineri seara de la Paris, al caror bilant provizoriu este de 129 de morti si 352 raniti, informeaza duminica AFP. Printre strainii care si-au pierdut viata in atacurile sangeroase din capitala Frantei figureaza:
- doi cetateni romani- conform autoritatilor de la Bucuresti - : Ciprian, 32 de ani, si Lacramioara, 29 de ani, care participau la o aniversare pe terasa La Belle Equipe. Cei doi aveau un copil de un an si jumatate.
- trei cetateni belgieni: un cuplu originar din Liege (est), Milko Jozic, inginer de 47 de ani, si Elif Dogan, 26 de ani, de origine turca, care locuiau la Paris de cateva luni; a treia persoana este un barbat de 28 de ani care detinea si cetatenia franceza.
- un german, a indicat Berlinul, fara a da alte detalii.
- trei spanioli: Juan Alberto Gonzalez Garrido, inginer de 29 de ani, conform autoritatilor spaniole, si, potrivit presei, Jorge Alonso de Celada, nascut in 1956, si Alberto Pardo Touceda, n. in 1982.
- doi portughezi: Manuel Dias, 63 de ani, care locuia la Paris, unde lucra ca sofer; conform presei, Precilia Correia, 35 de ani, care avea si cetatenia franceza si a fost ucisa in sala de spectacole Bataclan.
- un britanic, conform Foreign Office, Nick Alexander, 36 de ani, ucis la Bataclan.
- doua tinere surori tunisiene.
- trei chilieni: Patricia San Martin, 55 de ani, nepoata ambasadorului Ricardo Nunez, a declarat senatoarea Partidului socialist chilian Isabel Allende; fiica Patriciei, Elsa Delplace, si Luis Felipe Zschoche Valle, muzician profesionist, conform unui comunicat oficial.
- doi algerieni, o femeie de 40 de ani si un barbat de 29 de ani, au fost ucisi in atentate, potrivit agentiei APS, citand surse diplomatice algeriene.
- un marocan, un altul fiind ranit.
- doi mexicani, cu dubla cetatenie, una americana, cealalta spaniola.
Mai multi americanii sunt printre raniti, dar numarul lor exact nu a fost precizat. "Le oferim toata asistenta consulara posibila", a declarat un purtator de cuvant al diplomatiei SUA. De asemenea, doi brazilience au fost ranite, dintre care una este inca spitalizata. Un cetatean suedez s-ar putea afla printre cei morti, iar un altul a fost ranit, potrivit unui purtator de cuvant al diplomatiei suedeze. Conform presei, persoana ucisa ar fi o tanara in jur de 20 de ani. Trei olandezi au fost raniti, dintre care doi grav, potrivit informatiilor oficiale.

UPDATE 16:00 Potrivit RTBF, doi dintre atacatorii atentatelor din Paris ar fi fost din Bruxelles.

UPDATE 13:45 O suta trei persoane dintre cele ucise in atentatele de vineri seara de la Paris au fost identificate, insa 20 - 30 de cadavre raman deocamdata fara identitate, a afirmat duminica premierul francez Manuel Valls, potrivit AFP.

"Sunt 103 cadavre identificate, exista intre 20 si 30 care nu au fost indentificate inca. Ele vor fi (identificate) in orele urmatoare", a declarat Valls, dupa o intalnire cu familii ale victimelor.

UPDATE 12:55 Cativa tineri se plimba pe strazile din orasul Bergamo cu steagul Frantei, in semn de solidaritate, dupa atentatele de la Paris

UPDATE 12:45 Mai multe pusti de asalt Kalasnikov, de acelasi tip cu cele folosite in atentatele de vineri seara din Paris, au fost descoperite in masina neagra marca Seat Leon gasita in periferia estica a capitalei franceze, la Montreuil, au declarat duminica surse judiciare, transmite AFP.

Martori interogati de politie au povestit ca au vazut un Seat negru care a fost folosit de atacatori la trei dintre locurile in care au avut loc atacurile impotriva unor baruri si restaurante din estul Parisului.

UPDATE 11:45 Arme si amprente au fost gasite in interiorul Seat-ului gasit duminica de politisti, despre care cred ca a fost implicat in atacurile de vineri seara, transmite postul francez BFMTV.

UPDATE 11:00 Sase persoane din anturajul lui Omar Ismaïl Mostefaï, unul dintre teroristii kamikaze identificati, sunt retinute si anchetate de autoritatile franceze.

UPDATE 10:35 Inca o masina despre care se crede ca ar fi fost folosita vineri seara de catre unul dintre teroristii care au comis atentatele din Paris, in atacul impotriva a doua restaurante din estul capitalei franceze, a fost gasita in Montreuil, la periferia estica a Parisului, au anuntat duminica surse ale anchetei, citate de AFP si EFE.

Vehiculul, un Seat Leon negru, a fost localizat la Montreuil, a informat postul France Info. Un alt autoturism, un Volkswagen Polo, a fost descoperit anterior in apropierea salii de concerte din Bataclan.

UPDATE 09:00 Ministrul justitiei din Belgia, Koen Geens, a confirmat sambata pentru postul de radio flamand "radio 1" ca mai multe persoane au fost arestate in cartierul Molenbeek din Bruxelles, unde politia a efectuat o serie de operatiuni avand legatura cu valul de atentate de vineri seara din Paris, soldate cu cel putin 128 de morti si 300 de raniti, informeaza EFE si DPA.

Geens a explicat ca mai multi martori au declarat ca au vazut in imediata apropiere a salii de concerte din Bataclan, din centrul Parisului, o masina cu placute de inmatriculare belgiene. "Probabil este vorba de o masina inchiriata in Belgia", a spus el. Geens a adaugat ca scopul operatiunii fortelor de politie la Molenbeek a fost sa incerce sa gaseasca masina si sa stabileasca cine anume a inchiriat-o.

Imigranti care nu au fost asimilati, rate ridicate ale somajului si relatari constante despre suspecti islamisti - cartierul Molenbeek din Bruxelles este vazut ca o parte problematica a capitalei Belgiei, relateaza duminica DPA. Rata somajului in zona este de circa 30%. Peste un sfert din cei aproximativ 95.000 de locuitori ai cartierului nu au pasaport belgian. In Molenbeek au avut loc in repetate randuri arestari ale unor suspecti de terorism sau perchezitii ale politiei avand legatura cu anchete antiteroriste.

Chiar in luna august a acestui an, o investigatie i-a dus pe politisti catre pista Molenbeek, dupa un atac intr-un tren de mare viteza Thalys. In 2006, politia a efectuat un raid la un centru islamic din Molenbeek ca parte a unor anchete impotriva terorismului.

UPDATE 08:30 Varsta celor sapte teroristi care au comis atentatele de vineri seara din Paris ar oscila intre 15 si 18 ani, a informat sambata seara postul Europe 1, care citeaza surse de la Institutul Medico-Legal din capitala Frantei.

Cadavrele teroristilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii spera sa-i poata identifica pe toti pe baza analizelor ADN sau a amprentelor, a relatat sambata in editia electronica publicatia spaniola ABC. Anchetatorii vor sa afle daca teroristii se aflau deja in evidentele politiei ca fiind potentiali suspecti de terorism, caz in care ar trebui sa existe pe numele fiecaruia o asa-numita fisa S.

UPDATE 07:26 Cel putin unul dintre teroristii care au luat parte la atentatele de vineri seara din Paris a incercat sa intre pe Stade de France (la periferia nordica a orasului), unde se desfasura meciul amical de fotbal dintre selectionatele Frantei si Germaniei, pentru a detona inauntru incarcatura exploziva pe care o avea asupra sa si pentru a provoca panica si imbulzeala. Detalii AICI

UPDATE 3:28 Serbia detine informatii in legatura cu un barbat al carui pasaport a fost gasit asupra unuia dintre atacatorii de la Paris, relateaza cotidianul belgradean Blic in editia de duminica, prezentand o copie a documentului, informeaza agentia de presa DPA.

Pasaportul il identifica pe acest barbat ca fiind Ahmad Almohammad, 25 de ani, afirma Blic.

Ziarul nu divulga sursa imaginii pasaportului, dar afirma ca agentiile de securitate franceze au cerut asistenta din partea Serbiei si acces la baza ei de date ale migrantilor.

Potrivit cotidianului, sosirea lui Almohammad a fost inregistrata de autoritatile elene pe 3 octombrie. El a intrat in Serbia din Macedonia pe la Presevo la 7 octombrie si a fost aici inregistrat.

In centrul de primire a refugiatilor de la Presevo, el a cerut in mod oficial azil, o practica comuna, dar in curand a plecat in Croatia, potrivit Blic.

Cotidianul din Zagreb Vecernji List a informat ca acelasi barbat a trecut in Croatia din Serbia si s-a inregistrat la centrul Opatovac pe 8 octombrie. Numele lui nu a declansat o alerta, ceea ce inseamna ca el nu era etichetat pe plan international ca suspect, afirma ziarul croat.

Serbia si Croatia fac parte amandoua din ruta migratiei din Balcani, prin care sute de mii de oameni, multi dintre ei refugiati din zone de razboi din Orientul Mijlociu, au trecut in drumul lor spre Europa de Vest, aminteste DPA.

UPDATE 2:37 Nivelul de alerta a fost ridicat de la 2 la 3, nivelul maxim, pentru evenimentele cu multimi mari de oameni, cum ar fi intalnirile sportive sau manifestatiile oficiale, unde armata ar putea fi desfasurata in sprijinul fortelor de politie, a anuntat sambata seara guvernul belgian, in ziua urmatoare atentatelor sangeroase de la Paris.

"Pentru marile evenimente, nivelul trece la trei, ceea ce inseamna o amenintare credibila si potential iminenta", a declarat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtatorul de cuvant al prim-ministrului Charles Michel, la sfarsitul unui Consiliu national de securitate belgian si in timp ce primele rezultate ale anchetei par sa stabileasca legaturi intre autorii atentatelor si Belgia.

Aceasta decizie a fost luata de Organul de coordonare pentru analiza amenintarii (Ocam), care i-a informat pe membrii Consiliului national de securitate, o institutie recent prezidata de prim-ministru si ai carei membri sunt de asemenea ministrii de interne, justitiei, apararii, precum si sefii serviciilor de informatii si politiei.

"Analiza evenimentelor se va efectua de la caz la caz cu privire la ridicarea nivelului de securitate, controale si trimiterea de patrule suplimentare", inclusiv militari, a explicat prim-ministrul Charles Michel citat de agentia Belga.

"Ramanem in situatie de alerta, ora de ora, cu diferite servicii de securitate care raporteaza progresele inregistrate in analiza lor", a insistat Michel.

Mai multe evenimente cu potential de risc sunt planificate in zilele urmatoare in Belgia. Un Te Deum cu ocazia Sarbatorii Regelui duminica dimineata in catedrala din Bruxelles, urmat de o receptie la Parlamentul belgian in prezenta principalelor personalitati ale regatului sau un meci amical de fotbal Belgia-Spania marti seara pe Stadionul Regele Baudouin din Bruxelles, aminteste France Presse.

UPDATE 1:27 Serviciile de securitate ruse au fost plasate in stare de alerta ridicata dupa atentatele comise vineri la Paris care au facut 129 de morti, a anuntat sambata organul national de lupta antiterorista, informeaza AFP.

"In lumina noilor amenintari, toate componentele sistemului de securitate au fost plasate in stare de alerta ridicata", a anuntat intr-un comunicat Comitetul national antiterorist, afirmand ca "au fost luate masuri adecvate pentru a asigura siguranta cetatenilor si protectia lor impotriva terorismului".

Comunicatul ii invita pe cetatenii rusi sa dea dovada de "un grad ridicat de responsabilitate si vigilenta" in fata terorismului international.

Presedintele Vladimir Putin a lansat un apel la unitate in lupta impotriva terorismului intr-un mesaj trimis sambata omologului sau francez Francois Hollande. Inca de vineri seara dupa masacru, Rusia a condamnat seria de "atentate odioase" si "asasinate", declarandu-se gata sa ofere "orice ajutor in ancheta asupra acestor crime teroriste".

UPDATE 00:34 Tatal si fratele unuia dintre kamikaze care au ucis 89 de persoane deschizand focul vineri seara in sala de concerte Bataclan din Paris au fost arestati sambata seara si perchezitii aveau loc la domiciliul lor, au declarat pentru AFP surse apropiate anchetei.

Operatiuni erau in curs de desfasurare la domiciliul tatalui acestui francez de 29 de ani, identificat drept Ismail Mostefai din Romilly-sur-Seine (centru-est) si in locuinta fratelui sau din Bondoufle, in regiunea pariziana, potrivit acestor surse

Alte arestari si perchezitii au avut loc in anturajul lor familial din aceste doua regiuni, a precizat o alta sursa apropiata anchetei.

"Fratele teroristului, in varsta de 34 de ani, s-a prezentat la politia din Créteil (in apropiere de Paris) inainte de a fi plasat in arest", au explicat aceste surse pentru France Presse. Tatal sau a fost de asemenea arestat.

Acest kamikaze, unul dintre cei trei autori ai unei luari de ostatici la Bataclan unde 89 de persoane au fost ucise, era nascut la Courcouronnes, aproape de Paris. El a facut obiectul unei fise a serviciilor de informatii pentru radicalizare, a anuntat sambata procurorul Parisului Francois Molins.

Barbatul a fost condamnat de opt ori de catre justitie pentru delicte de drept comun intre 2004 si 2010.

"El a facut obiectul unei fise S in 2010 pentru radicalizare, dar nu a fost niciodata implicat intr-un dosar de filiera sau asociatie criminala in legatura cu o organizatie terorista", a explicat procurorul, precizand ca el nu a fost niciodata incarcerat.

Ce au descoperit anchetatorii

Oamenii legii spun ca cel putin doi dintre cei sapte atacatori sunt originari din Siria. Potrivit presei elene, acestia ar fi intrat in Europa prin Grecia, unde ar fi cerut azil, la fel ca mii de refugiati. Surse apropiate anchetei vorbesc de un atac pregatit in exterior cu sustinere din Franta. De altfel, unul dintre teroristii identificati este un francez in varsta de 29 de ani. Si in Belgia insa au fost arestate trei persoane, suspecte ca au legatura cu atacurile de la Paris.

Imagini noi, difuzate de presa franceza, prezinta primul schimb de focuri intre fortele de ordine si autorii masacrului din sala de concerte Bataclan. Altcineva a surprins confuzia de dupa atacul de la restaurantul La Petit Cambodge.

Anchetatorii francezi au reusit sa il identifice cu ajutorul amprentelor pe unul dintre atacatorii kamikaze de la sala de spectacole. Acesta este un francez in varsta de 29 de ani, pe nume Ismail Mostefai, un delincvent de drept comun. Teroristul a fost identificat gratie amprentelor prelevate de la unul dintre degetele sale, care i-a fost taiat in timpul atacului, a spus Molins, care a adaugat ca politia deschisese pe numele lui un dosar S (considerat suspect) pentru atitudini radicale, in 2010.

Francois Molins, procurorul Parisului: "Vorbim de un invidid in varsta de 29 de ani, nascut in localitatea Courcouronnes, din regiunea Essonne. Era cunoscut autoritatilor pentru infractiuni marunte. Fusese condamnat de opt ori intre 2004 si 2010, insa niciodata trimis la inchisoare. Tot in 2010 fusese luat in evidenta pentru tendinte radicale, insa nu a fost niciodata implicat intr-un caz concret si nu stim sa fi fost asociat cu vreun terorist condamnat."

Tatal si fratele suspectului au fost retinuti pentru interogatoriu. Anchetatorii au gasit si un pasaport sirian in locul unde unul dintre atacatori s-a aruncat in aer, aproape de Stade de France.

Francois Molins, procurorul Parisului: "Langa cadavrul atacatorului kamikaze am gasit un pasaport sirian cu numele unui individ nascut in septembrie 1990 in Siria. Vreau sa va spun foarte clar ca acest individ nu se afla in evidenta autoritatilor franceze."

Ei le-au cerut grecilor sa verifice datele despre pasaportul gasit si amprentele unui alt atacator. Au aflat astfel ca posesorul documentului a ajuns pe insula elena Leros pe 3 octombrie, unde a fost inregistrat la fel ca ceilalti refugiati sirieni. Amprenta prelevata i-au ajutat pe greci sa afle ca si un alt atacator provenea tot din Siria si fusese inregistrat ca solicitant de azil in Grecia.

O alta pista vizeaza legaturile atacatorilor cu Belgia.

Francois Molins, procurorul Parisului: "Imaginile surprinse de camerele de supraveghere ne-au permis sa identificam doua vehicule suspecte: un seat negru si un polo negru, inregistrat in Belgia. Stim ca acesta din urma a fost inchiriat de un cetatean francez, rezident in Belgia. Indiviul a fost oprit sambata dimineata la granita cu Belgia. Calatorea intr-un alt vehicul, alaturi de alte doua persoane, originare din regiunea Bruxelles."

Pe de alta parte, in urma unei operatiuni in Bruxelles, autoritatile belgiene au anuntat arestarea a trei indivizi suspectati de legaturi cu atacurile din Franta.

Eric Vandersypen, purtator de cuvant procuratura belgiana: "Operatiunea de politie are legatura cu masina inregistrata si inchiriate in Belgia si care a fost gasita in spatele salii de spectacole Bataclan."

In tot acest timp, expertii s-au aratat surprinsi de amploarea si complexitatea celor sase atacuri coordonate.

Peter Neumann, expert in terorism: "Multi analisti se asteptau la un atac, insa nu de o asemenea magnitudine. Toti de temeam de un atac de tip "lup singuratic, de mult mai mica amploare."

Nic Robertson, corespondent CNN: "Aici, la Stade de France, criminalistii strang inca dovezi, cauta probabil ramasite umane care sa ii ajute la identificarea atacatorilor. Gruparea Stat Islamic a revendicat deja atacurile. A spus ca a luat in vizor meciul de fotbal fiindca jucau doua echipe crestine, cea a Frantei si cea a Germaniei."

Gruparea a precizat ca macelul este o pedeapsa pentru raidurile franceze ce au vizat bazele Statului Islamic.

Manuel Valls, premierul Frantei: "Suntem in razboi, asa ca trebuia sa ne asteptam la vreun fel de raspuns. Insa vom lansa un contra-atac. Vom distruge Statul Islamic, vom distruge aceasta armata terorista."
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Sase atacuri in 33 de minute: cronologia atentatelor, prezentata de procurorul Parisului
Sase atacuri in 33 de minute: cronologia atentatelor, prezentata de procurorul Parisului

Barbati inarmati si atacatori sinucigasi au comis vineri seara un val de atentate la Paris, care au vizat restaurante, o sala de concerte si zona adiacenta Stade de France.

Papa Francis, bulversat de atentatele din Paris:
Papa Francis, bulversat de atentatele din Paris: "Acest lucru nu este uman". Mesajul transmis de Vatican

Papa Francisc, "bulversat", a denuntat cu emotie sambata atacurile din Paris, dar Vaticanul a cerut sa nu se cedeze panicii, mai ales in apropierea inceperii Jubileului Milostivirii la Roma, transmite France Presse.

ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe
ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe

A fost o noapte neagra in Paris, unde au avut loc atacuri teroriste fara precedent, care au semanat teroare. Sunt 129 de oameni care au murit, iar 352 de persoane au fost ranite.  MAE a confirmat moartea a doi romani in atentate.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.