Fara permis pentru cei fara 8 clase. Primele reactii ale soferilor despre proiectul ce ar putea schimba Codul Rutier

Ultimul update: Sambata 11 Octombrie 2014 07:10
Data publicarii: Miercuri 08 Octombrie 2014 19:02
Categorie: Actualitate

Analfabetii nu vor mai putea obtine permisul de conducere. Un deputat propune schimbarea Codului Rutier, astfel incat sa fie primiti la scoala si la examenul auto, doar cei care au absolvit cel putin 8 clase.

CITESTE AICI PRIMELE REACTII

Iar cei care au fost implicati, in accidente grave, soldate cu victime, isi vor pierde carnetul definitiv. Initiatorul proiectului este convins ca soselele vor deveni mai sigure, cand aceste modificari vor deveni lege.

In prezent, cei care doresc sa sustina examenul pentru obtinerea permisului de conducere trebuie sa indeplineasca 3 conditii importante: sa fie apti din punct de vedere medical, sa faca dovada ca au luat lectii de condus de la un instructor autorizat si sa fi implinit varsta de 18 ani.

Legea nu spune nimic despre studiile unui aspirant la permisul auto. Asa ca in trafic intalnim indivizi care au dreptul legal sa conduca, dar nu stiu sa scrie, sa citeasca si in consecinta, sa descifreze un indicator rutier.

Amenzile de circulatie cresc de la 1 iulie, cand se schimba Codul Rutier

"- Ce scrie aici?
- Ducatie rutiere!
- Si aici?
- S.E.M.N. VOCT!",
asa se chinuia un sofer sa citeasca in 2009.

Din aceasta cauza, deputatul Ioan Muntean propune schimbarea codului rutier.

"Sunt statistici foarte clare, oamenii analfabeti nu pricep semnele de circulatie, conduc din instinct, ei nu stiu ce se intampla pe sosele"

Un exemplu nefericit este Onorius Mirica. In octombrie 2013, el a intrat cu masina intr-o ambulanta care transporta mai multi pacienti la dializa. Trei dintre ei au murit. La audieri, anchetatorii au descoperit cu stupoare ca Mirica nu stia nici sa scrie. Avea doar 4 clase, dar obtinuse permisul de conducere.

Temandu-se probabil ca-si vor pierde o parte din elevi, unii instructorii auto cred ca toti ar trebui sa aiba dreptul sa dea examen auto, indiferent de studii.

"Totusi, aceasta lege cu 8 clase, cred ca i-ar discrimina pe cei cu 4, 5 clase", spune un instructor.

Printre soferi insa parerile sunt impartite.

"O idee foarte proasta! Minimum 12 clase plus bac daca se poate!"

Daca va fi adoptat, acelasi proiect de lege le va interzice soferilor condamnati definitiv de o instanta pentru o infractiune comisa la volan, in urma careia o persoana a fost ranita grav sau a murit, sa mai conduca vreodata o masina pe drumurile din Romania.

Ce spun romanii despre acest proiect
Primele reactii la proiectul deputatului nu au intarziat sa apara. In doar cateva ore s-au adunat peste 400 de comentarii de la utilizatorii www.StirileProTV.ro. Unii sunt indignati si cred ca nu exista nicio legatura intre nivelul de educatie si comportamentul in trafic.

Sunt aberatii. Ce treaba are scoala cu condusul???!!! Si pesroane cu 5 facultati poate face accidente... !!!! Nu mai vb prostii !!!”, comenteaza pe Facebook o tanara a carei ultima postare este un clip cu Florin Salam. „Si daca ai facultate? Si faci accident si omori pe cineva, ca scriiai pe facebook in momentul acela?”, scrie un alt cititor, tot pe Facebook. „Mai mult stiu analfabeti semnele decat alti care au si facultate”, crede altcineva. Iar utilizatorul care se prezinta subt pseudonimul Nixon Boss comenteaza „Ba nebunilor eu 4 clase an 2005 am luat carnetul si ma simt un pilot”.

Exista insa si multi care cred ca masura e binevenita. „Macar sa fie in stare cel de la volan sa poata citi STOP”, spune un tanar. „Ar trebui extinsa masura nu numai la auto . mai nou sunt si analfabeti cu facultate”, sustine un cititor al site-ului www.StirileProTV.ro. Majoritatea cred insa ca problema nu este numarul de clase absolvite, ci coruptia de la examenul de obtinere a permisului auto, din cauza careia carnetul poate fi obtinut si de analfabeti. Cea mai logica concluzie o trage insa un utilizator al site-ului care spune ca articolul e inutil pentru cei afectati, deoarece nu au cum sa il citeasca. „La cei carora li se adreseaza, informatia va trebui sa ajunga pe cale orala, intrucat ei, da, sunt analfabeti!”, spune cititorul care se recomanda doar drept sile.

Noul semn de circulatie introdus in Codul Rutier care indica zonele cu risc de accidente. HARTA punctelor negre din Romania

Noul semn de circulatie introdus in Codul Rutier care indica zonele cu risc de accidente. HARTA punctelor negre din Romania

crima metrou dristor

Peste 4.700 de persoane cer Primăriei Capitalei să ia măsuri pentru protejarea călătorilor, după crima de la metrou

Suspecta crimei de la metrou ar fi fost abuzată. Presupusele mesaje scrise pe Facebook

Prințul Charles vine, sâmbătă, la București, pentru a participa la ceremoniile dedicate Regelui Mihai

Clopotele au răsunat în toată țara, în memoria Regelui Mihai

Sătenii din Mahriu trăiesc cu teama că locuințele lor s-ar putea surpa în orice clipă

Tânăr din Gorj, reținut după ce a furat 28 de geci care costau 1000 de euro fiecare

Castelul Peles

Sicriul Regelui Mihai, adus miercuri seara la București. Românii îi pot aduce un ultim omagiu

Ursul ”Clopoțel”, căutat de vânători pentru a fi omorât

Mesajul scris de Klaus Iohannis, în cartea de condoleanțe a Regelui Mihai

Ce au dezvăluit camerele de supraveghere în cazul crimei de la metrou, stația Dristor

O șoferiţă din Vaslui, beată criţă, a lovit cinci maşini parcate regulamentar. Cum s-a apărat în fața polițiștilor

Accident în Buzău, după ce directoarea unei școli a încurcat frâna cu accelerația. Opt răniți