Ungureanu: "Nu e Apocalipsa, iarna poate fi si asa. Ne pregatim pentru o primavara plina de apa"

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Mihai Razvan Ungureanu la Buzau: "Incetul cu incetul lucrurile se vor aseza, dar nu se va incheia, pentru ca avem inca o situatie meteo careia trebuie sa-i facem fata si ne pregatim de o primavara plina de apa".

14:40 Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat sambata la Buzau, ca "incetul cu incetul lucrurile se vor aseza", precizand ca actiunea autoritatilor nu se va incheia, intrucat urmeaza "o situatie meteo careia trebuie sa-i faca fata", apoi sa se pregateasca "pentru o primavara plina de apa".

Mihai Razvan Ungureanu a afirmat, la finalul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta de la sediul Consiliului Judetean Buzau, ca este multumit de cum au actionat ministerele Administratiei si Internelor si cel al Apararii Nationale in urma ninsorilor abundente.

El a spus ca s-a deplasat in judetele Buzau si Vrancea "nu pentru a vedea rapoarte, ci pentru a vedea rezultatele", adaugând ca "lucrurile se vor aseza incet incet".

"Sunt foarte multumit de cum au actionat ministerele Apararii si cel al Administratiei si Internelor, trebuie colaborare mult mai buna intre autoritatile locale si la nivelul autoritatilor de la nivelul municipiilor resedinta de judet. Incetul cu incetul lucrurile se vor aseza, dar nu se va incheia aici, pentru ca avem inca o situatie meteo careia trebuie sa-i facem fata si ne pregatim de o primavara plina de apa", a spus premierul.

Citește și
usa zapada
Ce se ascunde in spatele unei usi in Romania lui 2012? Lumea in care socul are culoarea ALBA. VIDEO
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

El a adaugat ca "nu e o problema care sa ingrijoreze", cu att mai mult cu cat exista posibilitati si mijloace cu care sa se actioneze pentru inlaturarea efectelor ninsorii.

"Nu e o problema care sa ingrijoreze, daca exista un lucru de care Guvernul se intereseaza nemijlocit e buna colaborare a autoritatilor locale, mijloace si posibilitati exista, exista si cadrul legal, exista si rutina de actiune", a mai spus premierul.

Mihai Razvan Ungureanu s-a declarat nemultumit de faptul ca militarii deszapezesc drumurile, in timp ce localnicii "stau in casa la caldura".

"Cu primarii mai e o problema aici si nu ma feresc s-o spun public. E inadmisibil sa treci pe strazile unei localitati din Romania si sa-i vezi pe militari cum desfunda drumurile in timp ce beneficiarii directi, care sunt si concetatenii nostri, stau in casa la caldura si asta se intâmpla si la inundatii si la nameti. Nu se poate asa cea, nu putem plati lenea la nesfarsit. E lipsa de respect pentru cei care stau stau in frig 24 de ore din 24 sa dea drumul la salvari, sa desfunde drumurile, sa rezolve situatiile de urgenta, nu se poate asa ceva", a spus Ungureanu.

De asemenea, Ungureanu a declarat ca in acest moment nu poate spune ca sunt prefecti care nu si-au facut treaba.
"Nu pot sa spun ca exista prefecti care nu si-au facut datoria. Videoconbferinta de ieri a fost cât se poate de clara. Sunt cateva judete afectate, prefectii trebuie sa colaboreze intre ei, sa-i ajute pe cei din zonele afectate, sunt câtiva care au avut deja initiativa, lucrurile sunt in parametri satisfacatori, multumitori", a spus premierul.

Dupa sedinta, premierul a mers in localitatea buzoiana Sageata pentru a vedea care este situatia in zona.

Ulterior, Mihai Razvan Ungureanu si ministrii Gabriel Oprea si Gabriel Berca s-au urcat intr-un elicopter al MApN, plecand spre Capitala.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a ajuns, sambata la pranz, cu elicopterul, la Buzau, unde a participat la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, care a avut loc la sediul Consiliul Judetean.

Premierul a fost insotit ca si in judetul Vrancea de ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si de cel al Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.

Sambata dimineata, premierul Mihai Razvan Ungureanu a ajuns cu un elicopter in judetul Vrancea, fiind insotit de ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si de cel al Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.

Aici, premierul si cei doi ministrii au participat la o sedinta a Comandamentului pentru situatii de urgenta si au vizitat mai multe localitati izolate de zapada.

Numarul localitatilor izolate de zapada din judetul Buzau s-a redus, sambata, dupa ce utilajele si militarii mobilizati pentru salvarea oamenilor au fost suplimentati, in prezent oamenii din 12 localitati buzoiene fiind blocati in nameti.

Vineri, aproximativ 23.000 de persoane din 20 de comune erau izolate, cele mai afectate localitati fiind Glodeanu Silistea, Scutelnici, Vadu Pasii si Sageata, unde zapada atinge si cinci metri inaltime.

9.00 Dupa sedinta de la sediul Primariei Dumbraveni, primul-ministru s-a oprit in localitatea Caiata, unde a vizitat o casa ingropata in nameti, spunand ca zapada este foarte mare si cerand ministrilor Gabriel Oprea si Gabriel Berca sa asigure sprijin si logistica pentru deszapezirea zonei. Acolo se afla, in prezent, militari care intervin pentru deblocarea cailor de acces.

Urmatoarea oprire a fost in satul Candesti din comuna Dumbraveni, unde premierul a vrut sa vada cum actioneaza jandarmii. Seful jandarmilor i-a spus premierului ca cea mai mare concentrare de forte se afla la Dumitresti, unde 12 sate din comuna sunt complet izolate, cea mai grava situatie fiind la Lupoaia. In localitatea Dumitresti, premierul a fost intampinat de primarul localitatii.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu, insotit de ministrul Apararii Nationale si cel al Administratiei si Internelor, a ajuns, sambata dimineata, cu elicopterul, in localitatea vranceana Dumbraveni, declarand ca a venit "la munca".

Premierul a ajuns in judetul Vrancea cu un elicopter al MAI. Intrebat unde va merge, premierul a raspuns: "Unde e nevoie, la munca", apoi a adaugat: "Sa o luam din loc, timpul e pretios".

Mihai Razvan Ungureanu a spus, sambata, la sedinta de la sediul Primariei Dumbraveni, judetul Vrancea, ca este nevoie de seriozitate pentru ca problemele sa fie rezolvate "cat mai repede", adaugang: "in asemenea situatii nu ne vaicarim, nu cantam prohodul pe posturile de televiziune". Premierul a spus ca este nevoie de mobilizare, precizand ca "iarna poate sa fie si asa".

"Ceea ce se intampla astazi (n.r. - sambata) aici e absolut normal. Pentru asta este facut un stat, sa functioneze. (...) Iarna poate sa fie si asa si tot o sa fie ierni grele. (...) Am atras atentia prefectilor din judetele care nu au probleme in acest moment si care nu sunt intr-o situatie delicata cum e la Vrancea si Buzau sa contribuie cu ajutor. Vor veni in continuare ajutoare in zonele calamitate de la Ministerul Dezvoltarii, de la Ministerul Apararii. In rest seriozitate, seriozitate, seriozitate. In asemenea situatii nu stam, nu ne vaicarim, nu cantam prohodul pe posturile de televiziune, nu vorbim de apocalipsa, pentru asta este un stat puternic, sa lucreze, in rest mobilizarea si rezolvarea problemelor cat mai repede. Haideti la munca acum", a afirmat Ungureanu la sedinta de la sediul Primariei Dumbraveni.

Cel mai greu incercate sunt judetele Vrancea, Buzau si Braila, unde zeci de mii de oameni sunt izolati de mai bine de o saptamana in satele pe care viscolul le-a rupt de lume.

In ultimele 24 de ore, 1500 de militari au intervenit in sprijinul oamenilor, iar Ministerul Apararii a anuntat ca poate pune la dispozitia autoritatilor locale in total 8.000 de oameni, cu 2.000 de masini si utilaje. Chiar si asa, sunt localitati mai indepartate de drumurile nationale si judetene, unde oamenii nu au primit inca nici un ajutor.

Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a declarat, vineri seara, ca a fost instituita situatie de urgenta in judet, in conditiile in care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zapezii.

O echipa Pro Tv a insotit vineri noapte mai multi jandarmi si agenti de paza de la o firma privata din Bucuresti, care au reusit sa ajunga cu alimente in satul Carligu Mic din judetul Buzau. Pentru ca doar o parte din drum era deszapezit, masinile 4 x 4 nu au mai putut sa inainteze si oamenii au luat-o pe jos catre casele ingropate in zapada.

Stratul de zapada depaseste in unele locuri 4- 5 metri, iar casele sunt acoperite. Fara curent electric si fara apa, satul Carligu Mic din Buzau pare scena unui film de groaza.

Potrivit prefectului din judetul Buzau, din 20 de comune ramase izolate de mai bine de o saptamana, doar 4 au fost deszapezite. De ce atat de putine? Din cauza drumurilor cu nameti, pe care se inainteaza cu greutate, ne-au spus autoritatile.

Si in judetul Vrancea, fortele angrenate par minore in comparatie cu numarul localnicilor izolati: sambata vor actiona 420 de jandarmi, pompieri si militari din Bacau si Focsani, pentru 24.000 de sinistrati.

Si in Braila, situatia ramane grava. Astazi, noul prim-ministru va veni in zonele calamitate din judetele Buzau si Vrancea, insotit de ministrul de interne si cel al apararii. Vrea sa se asigure personal ca se intervine prompt in sprijinul oamenilor blocati in zapada. Si poate va transa si disputa izbucnita intre prefecti si presedintii de consilii judetene, dintre care unii cer instituirea starii de urgenta, iar altii spun ca nu e cazul.

Situatia de urgenta instituita in judetul Vrancea a fost constatata dupa videoconferinta de vineri pe care premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut-o cu prefectii. In cadrul videoconferintei, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan, a intervenit si a prezentat situatia in care se gasesc zeci de mii de oameni din judet in urma ninsorilor abundente.

"Dupa cinci zile de insistente extraordinare, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a constatat situatia de urgenta din Vrancea prin act administrativ. Acum suntem in situatie de urgenta. Este suficienta pentru ca, in baza Ordonantei 34, sa contractam toate resursele financiare, materiale si logistice pentru a readuce la normalitate viata cetatenilor din Vrancea", a afirmat Marian Oprisan.

Ungureanu cere prefectilor si sefilor CJ sa colaboreze pentru sprijinirea sinistratilor

El a precizat ca, spre deosebire de starea de urgenta care presupune interventia Armatei, starea de alerta si situatia de urgenta sunt evenimente cu caracter non-militar, in conditiile in care fenomenele naturale pun in pericol viata oamenilor. Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolati de o saptamana in peste 50 de localitati din judetul Vrancea, ramanand fara alimente, apa si medicamente, afirma, vineri, conducerea Consiliul Judetean, in timp ce prefectul sustinea ca mai sunt izolate doar noua localitati.

Potrivit unei situatii transmise, vineri, de CJ Vrancea, DN 2 N, sectorul Chiojdeni-Jitia, este inchis, ceea ce inseamna ca satele Chiojdeni, Maracini, Seciu, Lojnita, Luncile, Poduri, Catauti, Tulburea sunt izolate. DN 2R Jitia Vintileasca este complet blocat, astfel ca sunt izolati si locuitorii satelor Jitia, Jitia de Jos, Cerbu, Magura, Dealu Sarii, Vintileasca, Tanasari, Dupa Magura, Neculele, Bahnele, Poiana Stoichii. In zona DN 23-Focsani-Galati sunt blocate si izolate localitatile Botirlau, Vulturu, Hingulesti, Maluri, Vadu Rosca, Nanesti, Calienii Noi, Calienii Vechi, Maicanesti, Belciugatele, Tataru, Ramniceni, Slobozia, Botesti, Stupina, in timp ce pe DN 23 B Maicanesti-Ciorasti sunt izolate localitatile Ciorasti, Spatareasca, Codresti, Mihalceni, Satul Nou, Balesti, Ciauru, Cornesti, Gavanesti, Risova, Stolojani, Talpasesti, Tamasesti, Voingesti. Pe DN 23 A Focsani-Ciorasti sunt blocate localitatile Tataranu, Bordeasac Veche, Bordeasca Noua, Martinesti si Vijiitoarea.

De asemenea, mai sunt izolate localitatile Voetin, Bogza, Caiata si 12 sate din comuna Dumitresti, precum si localitatile Faraoanele si Ciuslea. Marian Oprisan a sustinut din nou, vineri, ca este necesara instituirea starii de alerta pentru declararea situatiei de urgenta in judetul Vrancei, spunand ca in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta opiniile privind instituirea starii de alerta sunt impartite in functie de apartenenta sau neapartenenta politica. "Majoritatea membrilor Comitetului pentru Situatii de Urgenta impartasesc punctul de vedere al administratiei publice judetene, cu exceptia sefilor de institutie, care sunt membri PDL. Cei mai vocali sunt directorul Directiei Agricole Vrancea, Costica Neata si fostul prefect, care daca ar fi fost vreo competenta ar fi ramas prefectul judetului", preciza Marian Oprisan.

Acesta mai sustinea ca prefectul refuza sistematic sa instituie starea de alerta pentru declararea situatiei de urgenta, motivand ca va mai face o analiza in acest sens. De altfel, Oprisan i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, in care il informeaza despre problemele cu care se confrunta judetul din cauza zapezii. Prefectul de Vrancea, Sorin Hornea, afirma insa ca vineri in judet mai sunt doar noua localitati izolate si ca instituirea starii de alerta nu ar fi ajutat cu nimic, ci doar ar fi creat panica in randul populatiei.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a dispus, vineri, sa trimita jandarmi si pompieri de la Bacau in judetul Vrancea, iar din Prahova catre localitati din judetul Buzau, pentru a ajuta la salvarea de vieti omenesti. Potrivit legii, la nivel judetean comitetele judetene pentru situatii de urgenta declara, cu acordrul ministrului Administratiei si Internelor, starea de alerta la nivel judetean sau in mai multe localitati ale judetului si propun instituirea starii de urgenta. Comitetele locale, la randul lor, declara starea de alerta cu acordul prefectului, pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale respective.

Starea de urgenta pe intreg teritoriul tarii sau in anumite zone se instituie prin decret prezidential, contrasemnat de catre primul-ministru si publicat de indata in Monitorul Oficial al Romaniei, pentru o perioada de cel mult 30 de zile. In termen de cel mult 5 zile de la instituirea starii de urgenta, presedintele solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate. In situatia in care Parlamentul nu incuviinteaza starea instituita, presedintele Romaniei revoca de indata decretul, masurile dispuse incetandu-si aplicabilitatea. Starea de urgenta poate fi prelungita de catre seful statului, cu acordul Parlamentului.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
"De 40 de ani nu a mai fost asa ceva". Crabii si scoicile ingheata instantaneu la malul marii

In Vama Veche, plaja inghetata a stralucit, vineri, ireal in bataia soarelui.

Ce se ascunde in spatele unei usi in Romania lui 2012? Lumea in care socul are culoarea ALBA. VIDEO
Ce se ascunde in spatele unei usi in Romania lui 2012? Lumea in care socul are culoarea ALBA. VIDEO

Oricat ar fi de greu, nu avem voie sa ne lasam unii pe ceilalti. Iar romanii pentru care ultimele zile s-au dovedit o rascruce in viata, ne dau tuturor lectii despre cum trebuie sa lupti in orice minut.

Ungureanu cere prefectilor si sefilor CJ sa colaboreze pentru sprijinirea sinistratilor
Ungureanu cere prefectilor si sefilor CJ sa colaboreze pentru sprijinirea sinistratilor

Guvernul Ungureanu nu are timp de pierdut, cand situatia este una de criza. Seful Guvernului a convocat de urgenta, o videoconferinta cu prefectii, pentru a primi cu exactitate toate datele din judetele ravasite de viscol.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.