Pensiunea de 5 margarete "Atra" din Valea Doftanei, amendata cu 160.000 de lei pentru poluare

Atra, Valea Doftanei

Reprezentantii pensiunii de cinci margarete din Valea Doftanei au fost amendati cu 160.000 de lei de catre Garda de Mediu si Politie, dupa ce autoritatile au descoperit ca unitatea deversa apele menajere si pe cele cu fecale in lacul de acumulare.

Comisariatul Judetean Prahova al Garzii de Mediu a amendat, marti, cu 100.000 de lei pensiunea de cinci margarete Atra din localitatea prahoveana Valea Doftanei, dupa ce autoritatile au constatat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pensiunea deversa ape menajere si ape cu fecale in lacul de la Paltinu.
Seful Garzii de Mediu Prahova, Sorin Dumitrascu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca amenda a fost aplicata in baza Legii 95 din 2005, pe motiv ca pensiunea nu a respectat autorizatia de mediu pe care o detine. Mai exact, reprezentantii pensiunii nu au putut face dovada ca in ultimii doi ani au eliminat apele uzate din bazinul de colectare de care constructia dispune, desi au contract cu o firma pentru vidanjare.

"Nu a prezentat (reprezentantul pensiunii Atra - n.r.) buletine de analiza la apele uzate si nici formulare de vidanjare. Are contract cu firma de vidanjare, dar nu a prezentat niciun act care sa dovedeasca ca ar fi facut o vidanjare in doi ani de zile", a afirmat Dumitrascu.

El a precizat ca pensiunea a primit ca amenda suma maxima prevazuta de lege, dar ca reprezentantii acesteia au posibilitatea legala ca in termen de 48 de ore sa achite jumatate din minimul amenzii prevazut de lege, respectiv 25.000 de lei, in conditiile in care amenda minima este de 50.000 de lei.

Tot marti, pensiunea Atra a fost amendata si de Inspectoratul de Politie Prahova.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Purtatorul de cuvant al acestei institutii, Raluca Brezeanu, a afirmat ca reprezentantii pensiunii au fost amendati cu 60.000 de lei, pentru savarsirea contraventiei de "deversare in apele de suprafata sau subterane de ape uzate fecaloid sau menajere". Si in acest caz amenda aplicata este cea maxima prevazuta de lege, iar reprezentantii pensiunii au posibilitatea de a achita in 48 de ore 15.000 de lei, reprezentand jumatate din sanctiunea minima prevazuta de lege.

Comisarii de mediu si politistii din Prahova au descoperit, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pensiunea de cinci margarete Atra din Valea Doftanei deversa apele menajere si pe cele cu fecale in lacul de acumulare Paltinu. Pe unul dintre peretii bazinului betonat vidanjabil care colecta apele uzate produse de pensiune a fost gasita o teava din PVC, lunga de aproximativ 15 - 20 de metri, ingropata in pamant, care ducea la lacul de acumulare.

Lacul de acumulare al barajului Paltinu este sursa de apa potabila pentru unele dintre localitatile din judetul Prahova, printre care si municipiul Ploiesti, care este alimentat partial din acest lac.

Pensiunea Atra a primit anul acesta titlul de "Pensiunea anului" la Gala premiilor de excelenta in turism.

Proiectul Atra Doftana, un resort exclusivist, a inceput in 2009 si a fost finalizat in 2011, in conceperea si dezvoltarea sa fiind implicate patru persoane: Emil Munteanu, Eduard Dimitriev, Stefan Mustata si Razvan Florea.

Atra Doftana este prima unitate turistica inaugurata de compania Top Resorts, specializata in dezvoltarea de proiecte turistice integrate in natura, care a investit aproximativ un milion de euro, din care o cota de aproximativ 20%, finantata prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Pensiunea este o constructie noua, realizata dupa planuri avangardiste. Motto-ul postat pe site-ul unitatii turistice este "Design avangardist intr-un cadru natural nepoluat".
Contactati telefonic, luni, reprezentantii pensiunii au spus ca vor exprima un punct de vedere in scris, in zilele urmatoare.

Pozitia companiei TOP RESORTS care detine pensiunea ATRA din Valea Doftanei

Am fost neplacut surprinsi ca in ultima saptamana, pensiunea ATRA din Valea Doftanei a fost victima unor acuzatii neadevarate cu privire la deversarea apelor fecaloid menajere in lacul de acumulare Paltinu. Consideram ca aceste acuzatii sunt nefondate si lucram indeaproape cu autoritatile pentru a clarifica aceasta situatie.

Pensiunea ATRA detine propria statie de epurare a apelor uzate menajere, de tip Aquamax cu alimentare secventiala (SBR) produsa de ATB UMWELT TECHNOLOGIEN GmbH GERMANIA. Aceasta este agrementata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu indicatori de calitate a apelor uzate ce se incadreaza in limitele maxime admise de prevederile NTPA 001/2002 pentru evacuare in emisar. Echipamentul este revizuit conform programului de service al producatorului, ultima verificare efectuandu-se in luna februarie a.c.

Dupa epurare, apa este stocata intr-un bazin etans si apoi este refolosita.

Teava care se afla in partea superioara a bazinului cu apa epurata este o teava de aerisire prin care nu se face deversare de deseuri. Este imposibila deversarea fecalelor si a deseurilor menajere din bazinul cu apa epurata.

In cadrul vizitei celor doua autoritati, nu s-au constatat dovezi care sa sustina acuzatiile de contaminare cu dejectii si ape fecaloid menajere.

Pensiunea ATRA a fost construita in anul 2011 si in anul 2013 a castigat titlul de „proiectul verde al anului”, ca o recunoastere a filozofiei companiei noastre de a dezvolta un proiect in stransa comuniune cu natura, respectand cele mai inalte standarde de mediu din domeniu.

Mai mult decat atat, compania noastra s-a implicat inca de la infiintare in igienizarea zonei, organizand actiuni de voluntariat si sesizand autoritatile in mai multe randuri asupra nerespectarii regimului deseurilor din zona, care riscau sa transforme lacul Paltinu intr-o groapa de gunoi.

Natura a fost cea care ne-a oferit acest loc minunat si ne reafirmam respectul si dorinta de a o mentine cat mai curata.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un brașovean și-a scos garajul la vânzare pe Facebook pentru 25.000 de euro
Un brașovean și-a scos garajul la vânzare pe Facebook pentru 25.000 de euro

Un bărbat din Brașov a anunțat pe Facebook că își vinde garajul din lemn pentru suma de 25.000 de euro, fără negocieri.

Administratora unui bloc din București a fost înjunghiată mortal de un vecin
Administratora unui bloc din București a fost înjunghiată mortal de un vecin

Scene șocante au avut loc, joi, într-un bloc din Sectorul 2 al Capitalei. O femeie de 56 de ani a murit după ce a fost înjunghiată de un vecin. Individul a fost imobilizat de polițiști și dus la audieri.

VIDEO. Un consilier local din Brașov nu a oprit camera și s-a filmat live pe toaletă, într-o ședință transmisă pe Facebook
VIDEO. Un consilier local din Brașov nu a oprit camera și s-a filmat live pe toaletă, într-o ședință transmisă pe Facebook

Un consilier local din Brașov a uitat să închidă camera telefonului în timpul unei ședinte din cadrul Comsiei 4, care avea loc pe platforma Zoom.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.