O colega i-a facut copie dupa buletin. Scrisoare socanta pe care a primit-o cateva luni mai tarziu de la executor

Ultimul update: Luni 23 Mai 2016 07:03
Data publicarii: Vineri 20 Mai 2016 18:50
Categorie: Actualitate

Fiti foarte atenti unde va lasati actele de identitate. O simpla copie dupa buletin este suficienta pentru ca cineva rau-intentionat sa ia un credit pe numele dumneavoastra.

Asa a patit o femeie din Bucuresti careia o colega i-a folosit actul de identitate si a luat apoi trei imprumuturi online, de care titulara a aflat de la executorul judecatoresc. Companiile care dau astfel de imprumuturi se lauda ca oricine poatre obtine banii in 15 minute, din fata calculatorului, fara sa semneze nimic.

Andreea s-a trezit la finalul anului trecut cu o scrisoare de la un executor judecatoresc, in care era anuntata ca nu a platit un credit si ca i se vor bloca toate conturile, desi nu stia ca facuse vreun imprumut.

Andreea Mazilu, pagubit: "Intre timp m-am lamurit ca nu este vorba de mine pentru ca pe cererea aia de creditare era un numar de telefon pe care intamplator l-am recunoscut, si un cont bancar care nu-mi apartine. S-a folosit de o copie de pe buletinul meu si a aplicat nu pentru un credit, ci pentru 3 credite online "

Imediat a sunat la Institutia Financiara Nebancara ce acordase imprumutul.

Au dat anunt pe internet ca ghicesc viitorul si vindeca orice boala. Cati bani au castigat "tamaduitorii" din Ploiesti

Andreea Mazilu, pagubit: "Mi-a spus 'pai nu este CNP-ul dumneavoastra? Nu este adresa dvs?'Dar cum am semnat? Cum mi-ai virat banii? Ati semnat electronic. Este furt de identitate, este fals in acte, iar firmele respective au acceptata chestia asta fara sa verifice absolut nimic"

Acum femeia se lupta in instanta sa demonstreze ca a totul a fost un fals. S-a intamplat asta si pentru ca aceste credite acordate online, doar cu buletinul, sunt verificate superficial de cei care le acorda.

Operator: Ca document principal, da, vi se va solicita o fotografie a buletinului. Ulterior, in completarea cererii e posibil sa vi se solicite ca document suplimentar un extras de cont - ele trebuie urcate in aplicatie. Daca nu reusiti, pe puteti trimite la adresele noastre de email.
Client: Vin la dumneavoastra sa le semnez?
Operator: Nu, nu. Semnarea se face electronic. Primiti niste coduri pe telefon si ele se valideaza in cerere.

In Romania, nimeni nu verifica, monitorizeaza sau reglementeaza Institutiile Financiare Nebancare. Ele obtin autorizatia de functionare de la Banca Nationala si doar ANPC-ul le poate sanctiona pentru practici incorecte.

Adrian Cuculis, avocat: "Trebuie sa ne adresam in primul rand politiei. Atata vreme cat un om foloseste datele de identificare si mai mult de atat documentul de identitate al unei persoane pentru a obtine un avantaj, discutam de infractiunea de fals, de uz de fals. O raspundere civila are implicit firma care a dat creditul respectiv fiindca are obligatia in mod clar sa verifice datele, persoana si semnatura"

Infractiunea de fals si uz de fals este pedepsita cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani.

Schema prin care unul din cei mai bogati romani ar fi pacalit statul cu 13 milioane de lei. Nelu Iordache, ridicat de DIICOT

Schema prin care unul din cei mai bogati romani ar fi pacalit statul cu 13 milioane de lei. Nelu Iordache, ridicat de DIICOT

masina pompieri

Aproape 70 de persoane, evacuate dintr-o pensiune din Sibiu

Momentul în care sicriul Regelui Mihai este coborât în criptă, pe sunetul salvelor de tun. VIDEO

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”

Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemorați de suporterii unei echipe de fotbal

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România

Regina Maria

Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

Filmul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai. ”Parcă a murit ceva în mine”

Funeraliile Regelui Mihai, în presa internațională: „A fost o figură importantă în perioadele zbuciumate din istoria României

Curtea de Argeș, locul unde își dorm somnul veșnic Regii României. Motivul din spatele tradiției

Fragmente din mesajele Regelui, transmise din exil poporului român. „Stați uniți într-un gând și într-o simțire”

Christian Science Monitor: „Regele Mihai, un simbol al demnității, într-o lume politică zgomotoasă și derutantă”