O colega i-a facut copie dupa buletin. Scrisoare socanta pe care a primit-o cateva luni mai tarziu de la executor

Ultimul update: Luni 23 Mai 2016 07:03
Data publicarii: Vineri 20 Mai 2016 18:50
Categorie: Actualitate

Fiti foarte atenti unde va lasati actele de identitate. O simpla copie dupa buletin este suficienta pentru ca cineva rau-intentionat sa ia un credit pe numele dumneavoastra.

Asa a patit o femeie din Bucuresti careia o colega i-a folosit actul de identitate si a luat apoi trei imprumuturi online, de care titulara a aflat de la executorul judecatoresc. Companiile care dau astfel de imprumuturi se lauda ca oricine poatre obtine banii in 15 minute, din fata calculatorului, fara sa semneze nimic.

Andreea s-a trezit la finalul anului trecut cu o scrisoare de la un executor judecatoresc, in care era anuntata ca nu a platit un credit si ca i se vor bloca toate conturile, desi nu stia ca facuse vreun imprumut.

Andreea Mazilu, pagubit: "Intre timp m-am lamurit ca nu este vorba de mine pentru ca pe cererea aia de creditare era un numar de telefon pe care intamplator l-am recunoscut, si un cont bancar care nu-mi apartine. S-a folosit de o copie de pe buletinul meu si a aplicat nu pentru un credit, ci pentru 3 credite online "

Imediat a sunat la Institutia Financiara Nebancara ce acordase imprumutul.

Au dat anunt pe internet ca ghicesc viitorul si vindeca orice boala. Cati bani au castigat "tamaduitorii" din Ploiesti

Andreea Mazilu, pagubit: "Mi-a spus 'pai nu este CNP-ul dumneavoastra? Nu este adresa dvs?'Dar cum am semnat? Cum mi-ai virat banii? Ati semnat electronic. Este furt de identitate, este fals in acte, iar firmele respective au acceptata chestia asta fara sa verifice absolut nimic"

Acum femeia se lupta in instanta sa demonstreze ca a totul a fost un fals. S-a intamplat asta si pentru ca aceste credite acordate online, doar cu buletinul, sunt verificate superficial de cei care le acorda.

Operator: Ca document principal, da, vi se va solicita o fotografie a buletinului. Ulterior, in completarea cererii e posibil sa vi se solicite ca document suplimentar un extras de cont - ele trebuie urcate in aplicatie. Daca nu reusiti, pe puteti trimite la adresele noastre de email.
Client: Vin la dumneavoastra sa le semnez?
Operator: Nu, nu. Semnarea se face electronic. Primiti niste coduri pe telefon si ele se valideaza in cerere.

In Romania, nimeni nu verifica, monitorizeaza sau reglementeaza Institutiile Financiare Nebancare. Ele obtin autorizatia de functionare de la Banca Nationala si doar ANPC-ul le poate sanctiona pentru practici incorecte.

Adrian Cuculis, avocat: "Trebuie sa ne adresam in primul rand politiei. Atata vreme cat un om foloseste datele de identificare si mai mult de atat documentul de identitate al unei persoane pentru a obtine un avantaj, discutam de infractiunea de fals, de uz de fals. O raspundere civila are implicit firma care a dat creditul respectiv fiindca are obligatia in mod clar sa verifice datele, persoana si semnatura"

Infractiunea de fals si uz de fals este pedepsita cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani.

Schema prin care unul din cei mai bogati romani ar fi pacalit statul cu 13 milioane de lei. Nelu Iordache, ridicat de DIICOT

Schema prin care unul din cei mai bogati romani ar fi pacalit statul cu 13 milioane de lei. Nelu Iordache, ridicat de DIICOT

Accident Mihai Bravu

Un șofer s-a răsturnat cu mașina pe Șoseaua Mihai Bravu și s-a făcut nevăzut

Suspect de furturi, ajutat să scape de polițiști. Bărbatul era încătușat

Decizia luată în cazului elevului din Cluj, care ar fi fost dat afară de la ore din cauza pletelor

Comisia Europeană ia măsuri în cazul produselor cu dublu standard

I-a fascinat pe englezi cu atelierul ei de croitorie. Cine este românca

Sumă impresionantă, găsită de mascați sub perna unei femei fără loc de muncă

Investitori americani

100 de oameni de afaceri americani au dezvăluit ce îi îngrijorează cel mai mult la România

Navă străină cu 15 marinari la bord, eșuată într-un banc de nisip pe Dunăre

Un avocat cere formarea unei baze de date cu toți agresorii sexuali din România

Un tânăr a găsit pe stradă portofelul unui preot. Ce sumă se afla în el

Mesajul Poliției Române pentru victimele hărțuirii sexuale: Ridică-te și fugi!

Consilier care a acuzat Poliția Rutieră de abuzuri, prins încălcând legea la volan