Ministrul Justitiei anunta un "audit extern" la Parchetul General, DNA si DIICOT. Primul raport l-a nemultumit pe Dragnea

Tudorel Toader

Ministrul Justitiei Tudorel Toader pare sa fi fost receptiv la criticile la adresa raportului sau formulate de liderul condamnat penal al PSD.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni seara, la Antena 3, ca va dispune un audit extern la Parchetul instantei supreme, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizat si Terorism (DIICOT), pentru a analiza activitatea procurorilor.

"Cand eu am facut acea evaluare pe care 132 (articolul 132 din Constitutie, n.r.) mi-o permitea si am considerat necesar sa o fac pentru ca si eu, sigur, simteam ca e un derapaj, aveam decizia in mana, pledasem la Curtea Constitutionala, dar n-am uitat si nu uit faptul ca Legea speciala, pe legea speciala, legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta si voi dispune un audit extern, care sa verifice dar nu DNA-ul si Ministerul Public, ci si DIICOT-ul, pentru ca procurorii din Romania, cei 2.650 de procurori functioneaza, isi desfasoara, isi indeplinesc competentele in structurile de baza ale Ministerului Public, parchete de pe langa judecatorii, tribunale, curte, ce mai este, la DIICOT sau la DNA. Si atunci ai fi nedrept, daca te duci la fond sa te opresti la unii si sa-i ocolesti pe altii", a spus Tudorel Toader.

El a adaugat ca va declansa auditul intr-un timp pe care nu l-a stabilit. "Dupa o procedura legala, voi dispune in calitate de ministru, un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public, DNA, DIICOT si Inalta Curte", a precizatToader.

Ministrul Justitiei a mai spus ca auditul va stabili, intre altele, numarul de dosare pe care le are fiecare procuror, termenele de solutionare, numarul de cazuri reclamate la CEDO, numarul de cetateni care au stat in inchisoare pe nedrept. "Ai numar de dosare, CEDO, si noi vorbim mereu de termen rezonabil in solutionarea unei cauze. Sa vezi de la sesizare pana la solutionare, sa vezi rechizitorii, nu cumva unele sa fie luate peste rand si altele sa stea in asteptare, spre o dulce prescriptie. Poti vedea numarul de inculpati, numarul de arestati, poti vedea numarul de cetateni de-ai nostri care au stat in puscarie pe nedrept", a mai spus Tudorel Toader.

Citește și
Kovesi, Lazar, Toader
Kovesi si Lazar raman in functii dupa evaluarea facuta de Tudorel Toader: "Nu e oportuna revocarea din functie"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, privind nemultumirile din PSD referitoare la evaluarea pe care ministrul Justitiei a facut-o activitatii Parchetului General si DNA, ca nu crede ca va fi o problema daca Tudorel Toader va fi chemat la sedinta coalitiei de guvernare pentru a explica raportul. ”Nu domnul Tudorel Toader e supus evaluarii, el a facut o evaluare a ceea ce a insemnat modul in care si-au desfasurat activitatea Parchetul General si DNA. Am avut o discutie azi-dimineata cu dansul pe ceea ce inseamna politici in continuare, si anume punerea in acord a deciziilor Curtii Constitutionale cu Codul penal si Codul de procedura penala”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Intrebat daca evaluarea pe care a facut-o ministrul Justitiei va fi discutata in sedinta Comitetului Executiv National al PSD din aceasta saptamana, Grindeanu a spus ca inca nu are ordinea de zi a intalnirii. Totodata, seful Executivului a precizat ca, in cazul in care Tudorel Toader va fi chemat in colitia de guvernare sa explice evaluarea pe care a facut-o, acest lucru nu va fi o problema. ”Daca se considera necesar de catre colitie sau de catre unul dintre partidele care fac parte din coalitie, eu cred ca nu are o problema domnul ministru sa mearga sa explice deciziile pe care le-a luat”, a aratat Grindeanu.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri, in conferinta de presa in care a prezentat concluziile evaluarii procurorului general Augustin Lazar si a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ca nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare din functii a acestora. El a precizat ca evaluarea sefilor celor doua institutii a fost facuta de el, fara niciun fel de presiune si ingerinta si ca nu a verificat solutii din dosare. Toader a sustinut, insa, ca este oportuna "instituirea unei atente monitorizari, a unei obligatii de raportare a activitatii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar aceasta autoritate trebuie exercitata de ministrul Justitiei, fara ingerinte in activitatea procurorului de a da solutii.

Presedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, ca "nu isi asuma" raportul prezentat public de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public si a DNA, comentand ironic ca procurorii sefi ai celor doua institutii "tremura de frica" odata cu anuntarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justitiei. Dragnea a mai spus ca nu se pune problema demiterii lui Tudorel Toader, chiar daca este "dezamagit" de raportul acestuia, dar o decizie in acest sens urmeaza sa fie luata de premierul Sorin Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu a raspuns, joi, criticilor aduse evaluarii facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public si a DNA, afirmand ca raportul a fost facut de persoana care trebuia, ”si nu de catre prim-ministru si nici de catre presedintele Camerei Deputatilor, presedintele Senatului sau presedintele Romaniei".

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Liviu Dragnea: Chiar daca sunt dezamagit, nu se pune problema demiterii lui Tudorel Toader; decizia o va lua Grindeanu
Liviu Dragnea: Chiar daca sunt dezamagit, nu se pune problema demiterii lui Tudorel Toader; decizia o va lua Grindeanu

Mult-asteptatul raport al ministrului Justitiei nu pare sa il satisfaca pe liderul condamnat penal al PSD.

Kovesi si Lazar raman in functii dupa evaluarea facuta de Tudorel Toader:
Kovesi si Lazar raman in functii dupa evaluarea facuta de Tudorel Toader: "Nu e oportuna revocarea din functie"

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat concluziile evaluarii procurorului general Augustin Lazar si sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-o declaratie de presa. La final a anuntat ca acestia nu vor fi revocati din functii.

Sefa DNA, Codruta Kovesi, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei:
Sefa DNA, Codruta Kovesi, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei: "Nu mi s-a cerut demisia, nu intentionez sa-mi dau demisia"

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat luni, dupa ce a discutat cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca nu i s-a cerut demisia si nici nu intentioneaza sa si-o dea.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, in vizita la ministrul Justitiei:
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, in vizita la ministrul Justitiei: "L-am asigurat de sprijin in intarirea statului de drept"

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm, a sosit, luni dupa-amiaza, la sediul Ministerului Justitiei, pentru a se intalni cu ministrul Tudorel Toader.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.