Bamboo functiona din 2009 fara autorizatie de securitate la incendiu. Ce se va intampla de-acum cu cluburile neautorizate

×
Codul embed a fost copiat

Incendiul de la Bamboo scoate la iveala un adevar dur. Romania nu a invatat nimic dupa lectia tragica de la Colectiv. Clubul nu avea autorizatie de securitate pentru incendii si nici de functionare pentru alimentatie publica.

Autoritatile spun insa ca, de fapt, nu aveau cum sa inchida clubul. O hotarare de Guvern permite functionarea cluburilor pe propria raspundere a proprietarilor pana in iulie 2017. Controale de la ISU au fost, amenzi pentru abateri s-au dat, insa Bamboo a functionat fara oprire.

Clubul Bamboo functiona fara autorizatie de securitate la incendiu din 2009. O situatie cunoscuta si confirmata de purtatorul de cuvant al ISU, Daniel Vasile. Potrivit acestuia, Bamboo avea doar avizul de securitate la incendiu. O hartie acordata pe baza unor proiecte, planuri de evacuare si documente depuse in momentul in care incepe constructia unei cladiri. Autorizatia de securitate la incendiu este eliberata doar cand cladirea este gata iar specialistii se asigura ca respecta intru totul legislatia in domeniu. Proprietarii de la Bamboo nici macar nu au solicitat aceasta autorizatie.

Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU: "Era obligatia investitorului sa solicite o autorizatie de securitate la incendiu, pana la punerea in exploatare a acestui imobil, lucru care nu s-a intamplat. Avand in vedere ca au fost identificate mai multe deficiente pe parcursul anilor, exista o stare de pericol asa cum exista la orice alt operator economic la care se gaseste o deficienta."

Reprezentantul ISU vorbeste de neregulile descoperite chiar de colegii sai. In mai 2015 au fost date doua amenzi, de peste 5500 lei fiecare, pentru exploatarea necorespunzatoare a instalatiei electrice si lipsa de autorizatie de securitate la incendiu. In noiembrie acelasi an, nimic nu se schimbase: pentru exact aceleasi nereguli, clubul a fost amendat cu 15.000 de lei. Iar la sfarsitul anului trecut, a mai fost data o amenda de 2500 de lei pentru blocarea cailor de acces.

Citește și
raniti Bamboo
SITUATIA RANITILOR DIN BAMBOO. 44 de persoane au ajuns la spital, 5 au ramas internate. Cum au reusit sa se salveze din foc
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Cu toate acestea, autoritatile locale si ISU au decis că aceste pobleme nu sunt suficient de mari incat sa inchida clubul.

Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU: "Deficientele pe care le-am constatat nu se incadrau in categoria celor care ar fi putut determina inchiderea si suspendarea activitatii."

Daca se dovedeste ca incendiul de sambata dimineata a izbucnit de la instalatia electrica, greseala ar fi putut duce la moartea unor tineri nevinovati. Conducerea Primariei sectorului 2 are la randul ei justificari.

Mugur Toader, primar sector 2: "Noi emitem doar autorizatie de functionare pentru alimentatie publica. Au depus acest dosar, dar este incomplet."

Dan Popescu, viceprimar: Nu avea receptie. Asta lipsea. Partea de ISU, mai ales de incendiu, acest plan de evacuare era in regula.
Reporter: Pentru ce a fost data amenda?
Dan Popescu: Pentru lipsa autorizatiei de functionare.
Reporter: Cat?
Dan Popescu: Intre 2 si 4.000 lei
Reporter: E o situatie incredibila. Un club functioneaza fara autorizatie si nu poate fi inchis de autoritati, de primarie, cum se poate asa ceva?
Dan Popescu: Am vorbit cu domnul primar si politia locala vom face in primul consiliul local o hotarare de consiliu sa abiliteze politia sa puna sigiliu. Noi nu putem astazi o abilitare legala sa facem acest lucru. ISU poate.

Ciudat este ca abia acum s-ar gasi o varianta de inchidere a clubului, desi pana astazi a fost imposibil. Cei de la ISU spun ca au avut mainile legate. Guvernul a dat o hotarare care le permite cluburilor sa functioneze pana pe 30 iunie 2017, pe raspunderea actionarilor.

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: "ISU a fost sa dea amenzi din 2009 de cand au obtinut un aviz de autorizare la incendii si multe controale dupa evenimentul Colectiv. Exista o prevedere ca ei functioneaza pe propria responsabilitate."

Avocatii clubului afirma ca toate autorizatiile necesare exista si, mai mult decat atat, nici macar nu s-ar fi primit vreo amenda.

Dumitru Badragan, avocat: "Din fericire acest club a respectat toate obligatiile in ceea ce priveste caile de acces si evacuare, pana la momentul in care au sosit pompierii au fost evacuati toti. A fost respectat planul de evacuare si de asemenea toate dotarile privind evacuarea au fost functionale... Toate documentele vi le vor prezenta cei de la pompieri, sunt documente in ceea ce priveste functionarea. nu exista suspiciuni privind lipsa unui document. Toate lucrarile sunt intocmite conform prevederilor legale in proportie de suta la suta."

Cu toate acestea primarul Capitalei, Gabriela Firea, a scris pe facebook ca un club fara autorizatie trebuia inchis. Viceprimarul sectorului 2 sustine insa ca mai multe cluburi din Bucuresti sunt in aceeasi situatie si functioneaza in continuare. Unul si-a reluat chiar activitatea dupa ce autoritatile i-au sigilat usile, sustine viceprimarul de sector. Cu alte cuvinte, o noua tragedie poate avea loc oricand.
 

 

CITITI in acest articol:

-► Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti: Clubul Bamboo avea doar aviz, NU si autorizatie
-► Primarul sectorului 2: Au primit amenda in a doua parte a anului trecut, pentru alimentatie publica
-► Ministrul de Interne confirma ca s-au facut mai multe controale la club; ultimul - in noiembrie
-► Viceprimarul Sectorului 2 spune ca Bamboo nu avea autorizatie de functionare si urma sa fie amendat
-► Avocatii managerilor clubului Bamboo sustin ca aveau toate documentele necesare functionarii

Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti: Clubul Bamboo avea doar aviz, NU si autorizatie

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov afirma ca avizul de securitate la incendiu pentru Clubul Bamboo a fost solicitat in anul 2009 si, intrucat se respectau normele de aparare impotriva incendiilor prevazute in plan, a fost emis acest aviz de securitate la incendiu, insa nu exista si autorizatie.

"Din momentul in care se acorda avizul de securitate la incendiu, investitorul poate incepe lucrarile de construire a imobilului. Ulterior, la finalizarea acesto lucrari, investitorul este obligat sa solicite autorizatia de securitate la incendiu care sa confirme faptul ca ceea ce a prezentat si plan a si pus in practica ulterior si se face in baza unei receptii. La aceasta receptie, participa un reprezentat al ISU care certifica faptul ca ceea ce este prezentat initial in aviz s-a materializat in practica si implicit sunt respoectate normele de aparare impotriva incendiilor.

La momentul respectiv, se elibereaza autorizatia de securitate la incendiu. Ulterior, era obligatia investitorului sa solicite o autorizatie de securitate la incendiu, pana la punerea in exploatare a acestui imobil, lucru care nu s-a intamplat", a spus reprezentantul ISU.

El a precizat ca pe parcursul ultimilor ani au fost facute mai multe verificari si aplicate amenzi administratorilor clubului.

Astfel, in 25 mai 2015 au fost aplicate doua amenzi in cuantum de 5.500 de lei pentru exploatarea necorespunzatoare a instalatiei electrice si lipsa autorizatiei de securitate la incendiu, iar in 13-20 noiembrie 2015 au fost date doua amenzi in cuantum de 15.000 de lei pentru exploatarea necorespunzatoare a instalatiei electrice si lipsa autorizatiei de securitate la incendiu.

De asemenea, in noiembrie 2016 clubului i-a fost aplicata o amenda in cuantum de 2.500 de lei pentru blocarea cailor de evacuare.

Intrebat daca ISU avea posibilitatea sa inchisa clubul pentru nerespectarea normelor, Daniel Vasile a spus ca neregulile constatate nu se incadrau in categoria celor care ar fi putut determina inchiderea si suspendarea activitatii Clubului Bamboo.

"Controalele pe care le-am desfasurat incepand din noiembrie 2015, de cand a intrat in vigoare HG 915 (din 2015) care permite pompierilor sa inchida sau sa suspende cu caracter temporar activitatea unor operatori economici, de la momentul respectiv, pe durata controalelor pe care le-am efectuat deficientele pe care le-am constatat nu se incadrau in categoria celor care ar fi putut determina inchiderea si suspendarea activitatii. Cele pe care vi le-am prezentat nu pot constitui, potrivit hotararii 915, temei pentru inchiderea activitatii", a spus Daniel Vasile.

Primarul sectorului 2: Au primit amenda in a doua parte a anului trecut, pentru alimentatie publica

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a declarat sambata ca, in a doua jumatate a anului trecut, Clubul Bamboo a fost amendat de primaria de sector, care are insa responsabiliatea de a emite autorizatie, doar pentru desfasurarea activitatilor de alimentatie publica.

"In momentul de fata, dupa ce au fost sanctionati, dansii au depus documentatia pentru obtinerea acestei autorizatii, dar este incompleta la momentul actual si li s-a transmis sa faca completarile necesare. Au primit amenda in a doua parte a anului trecut. Din cate am inteles, ei au documentatia pentru autorizare ISU, au scenariul la incendiu, planul si tot ce trebuie", a precizat edilul pentru Agerpres.

Ministrul de Interne confirma ca s-au facut mai multe controale la club; ultimul - in noiembrie

Ministrul de Interne, Carmen Dan, sustine ca s-au facut mai multe controale in clubul Bamboo, inca din 2009, ultimul avand loc in luna noiembrie anul trecut.

"Pot sa va confirm ca s-au facut verificari, s-au facut controale incepand din 2009, de cand avem informatii ca s-a eliberat un aviz de securitate la incendiu, controale care au fost intensificate si dupa evenimentul Colectiv. In prezent sunt acele verificari. Au considerat ca nu le pot face decat specialistii, cei care aplica legea, motiv pentru care noi nu am iesit in spatiu public cu informatii", a declarat ministrul de Interne, la Digi24.

Carmen Dan spune ca ultimul control a avut loc in luna noiembrie 2016. Raspunderea pentru modul de functionare a clubului Bamboo apartine exclusiv beneficiarului, potrivit ministrului de Interne.

"Raspunderea pentru functionare este exclusiv a beneficiarului, dar pe lege exista un termen de obtinere a acestei autorizatii, pana la 30 iunie 2017", a mai spus Carmen Dan, relateaza Agerpres.

Viceprimarul Sectorului 2 spune ca Bamboo nu avea autorizatie de functionare si urma sa fie amendat

Viceprimarul Sectorului 2 Dan Cristian Popescu a declarat ca planul de actiune la incendiu al clubului era avizat de ISU.

”Clubul nu avea autorizatie de functionare si autorizatie de constructie receptionata. Acesta este si motivul pentru care nu avea autorizatie de functionare”, a spus viceprimarul, intr-o interventie la Digi 24, potrivit News.ro.

El a spus ca nu stia aceste lucruri, dar ca s-a interesat sambata dimineata. Popescu a precizat ca acest club a fost amendat din acest motiv anul trecut, urma sa fie din nou amendat in aceasta luna si urma sa ti fie suspendata si activitatea.

Viceprimarul a subliniat insa ca ISU a avizat planul de actiune in caz de incendiu al clubului Bamboo. El a spus ca acest club avea documentatia pentru functionare, dar era incompleta.

Avea documentatia depusa la noi, dar nu era completa. In luna ianuarie ar fi fost amendati, nu au ajuns la ei cei de la control”, a explicat Dan Cristian Popescu.

In opinia sa, ”clubul a functionat cumva si cu bunavointa autoritatilor din trecut”.

”Nu cred ca au avut vreodata toate actele in regula”, a mai spus el.

Avocatii managerilor clubului Bamboo sustin ca aveau toate documentele necesare functionarii

Avocatii administratorilor clubului Bamboo sustin ca acest local avea toate documentele necesare functionarii, conform normelor legale, ca au fost respectate toate reglementarile privind caile de acces si de evacuare si ca toate dotarile in caz de incendiu au fost functionale, dupa cum demonstreaza si numarul mic de persoane care au necesitat ingrijiri medicale si faptul ca acestea nu au suferit rani grave.

”Vrem sa multumim echipelor de interventie. (...) Au fost limitate la maximum pagubele materiale”, au spus avocatii, care au venit la clubul Bamboo, care a fost mistuit de incendiu.

Acest club a respectat toate obligatiile legale in ce priveste caile de acces si de evacuare. Toate dotarile privind evacuarea au fost functionale”, au sustinut acestia.

Avocatii sustin ca exista toate documentele necesare functionarii clubului conform normelor legale in vigoare si ca toate lucrarile facute in club sunt realizate potrivit reglementarilor legale.

Iata declaratiile unui avocat al managerilor clubului, Dumitru Badragan, sambata, ora 07.45:

Avocat Dumitru Badragan: Vreau sa multumesc echipelor de interventie, celor care azi au dat dovada de o exercitare prompta a activitatii, astfel incat la ora actuala nu avem victime care sa se afle intr-o stare grava. De asemenea, au fost limitate la maximum pagubele materiale.

Pana la acest moment nu au fost date declaratii, vom face deplasarea la politie, vom face declaratiile necesare, administratorii companiei vor fi prezenti si vor face toate declaratiile necesare.

Reporter: Este adevarat ca aseara a fost inaugurat un sistem nou de lumini?

Avocat Dumitru Badragan: Nu. Sunt lucrari care s-au efectuat anul trecut, a fost o redeschidere a clubului in cursul anului trecut, lucrari efectuate cu firme specializate. Nu exista astfel de lucrari in ultima perioada, daca bine am inteles intrebarea dumneavoastra, zilele acestea, sunt simple speculatii.

Din fericire, acest club a respectat toate obligatiile legale in ceea ce priveste caile de acces si de evacuare, astfel incat pana la momentul in care au ajuns pompierii, clientii erau evacuati din incinta clubului, au fost respectate planul de evacuare si de asemenea toate dotarile privind evacuarea au fost functionale. Nu avem situatii, ca in alte cazuri nefericite, in care persoane sa nu fi putut parasi clubul.

Existau hidrofoare, existau extinctoare, toate au functionat, de altfel.

Reporter: Spuneti-ne daca exista aviz, dar si autorizatie pentru securitatea la incendiu. Cele doua hartii, documente.

Avocat Dumitru Badragan: Toate documentele vi le vor prezenta cei de la pompieri. Sunt documente in ceea ce priveste autorizarea, pe care orice club le are, altfel nu poate functiona. Nu exista suspiciuni in ceea ce priveste lipsa vreunui document. Vor fi prezentate catre mass-media toate documentele necesare, astfel incat sa puteti observa ca o societate si un club la nivelul acestui club detinea intr-adevar toate documentele necesare.

Reporter: Ne puteti spune cate persoane erau in club?

Avocat Dumitru Badragan: Vom formula o declaratie de presa in care vom raspunde la toate intrebarile. In acest moment nu putem da toate informatiile.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Inregistrari VIDEO cu incendiul de la clubul Bamboo. Imagini surprinse de un utilizator Stirile ProTV
Inregistrari VIDEO cu incendiul de la clubul Bamboo. Imagini surprinse de un utilizator Stirile ProTV

Un utilizator al www.StirileProTV.ro a transmis pe numarul de WhatsApp 0744.878.878 imagini filmate din timpul incendiului de la clubul Bamboo din Bucuresti, in noaptea de vineri spre sambata dimineata.

SITUATIA RANITILOR DIN BAMBOO. 44 de persoane au ajuns la spital, 5 au ramas internate. Cum au reusit sa se salveze din foc
SITUATIA RANITILOR DIN BAMBOO. 44 de persoane au ajuns la spital, 5 au ramas internate. Cum au reusit sa se salveze din foc

Dintre cei aproximativ 400 de tineri care se aflau in club, 44 au ajuns la spital. Cei mai multi s-au intoxicat cu fumul inecacios, iar altii au suferit fracturi sau luxatii in timp ce incercau sa se salveze.

INCENDIU IN CLUBUL BAMBOO. 15 persoane au fost audiate la Politia Capitalei. VIDEO de sus cu cladirea inghitita de flacari
INCENDIU IN CLUBUL BAMBOO. 15 persoane au fost audiate la Politia Capitalei. VIDEO de sus cu cladirea inghitita de flacari

Tragedia din Colectiv se putea repeta sambata dimineata pe malul lacului Tei, din Bucuresti. Flacari imense au mistuit din temelii clubul Bamboo, unde sute de tineri venisera sa petreaca.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.