Filmul atacului cu bomba de la Iasi. Marturiile atacatorului in cartea sa: "Da. Vorbesc cu Dumnezeu"

×
Codul embed a fost copiat

Dimineata de groaza la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde un individ bolnav psihic a detonat o bomba artizanala intr-o sala de examen.

Doar printr-o minune nu a provocat un carnagiu. 40 de studenti si 4 profesori se aflau in amfiteatru. Cu totii s-au gandit la ce este mai rau, pana cand atacatorul a fost imobilizat de un tanar curajos.

Imediat dupa, zona arata ca un teatru de razboi: plina de echipaje ale fortelor de ordine, masini de pompieri, ambulante si nu in ultimul rand de pirotehnisti si agenti SRI.

Ora 9:00. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Pentru zeci de studenti de la Facultatea de Electronica incepea examenul de licenta.

Citește și
sotie
"E o bomba acolo". Supararea unui barbat gelos s-a transformat in alarma la Dragonul Rosu, in Ilfov
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării
atentat 3
Dupa 10 minute in sala intra un tanar imbracat in negru. Are un rucsac in spate si o geanta de voiaj in mana, legate intre ele cu un fir metalic. In plus, cara 12 litri de benzina.

Atunci incepe teroarea. Pana sa se dezmeticeasca studentii, individul ameninta ca are destule bombe cat sa arunce universitatea in aer. Barbatul le spune celor din sala ca a fost student la aceeasi facultate si ca va face prapad daca politia nu vine sa stea de vorba cu el.

Desi incremeniti de spaima, cei din amfiteatru observa ca individul are un detonator.

"Noi am incercat sa ne retragem spre spatele salii cand am vazut ca el a blocat intrarea. Cand a vazut ca ne ridicam din banca a inceput sa tipe si spuna sa stam in banca pentru ca detoneaza.", a declarat o studenta.

Cei patru profesori i-au cerut sa se calmeze, sa le dea drumul studentilor si sa ii pe ei ostatici. Atacatorul i-a refuzat. Atunci, unul dintre ei si-a incercat norocul.

"L-am intrebat ce cauta, a spus ca are o bomba in spate si ca o va detona. N-am stat sa discut sa vad ce revednicari are. Am zis imi cer scuze ma duc sa duc acest pahar de plastic, am iesit afara si de acolo au fost anuntate institutiile statului.", a declarat Daniel Matasaru.

In momentul in care decanul facultatii a intrat in sala si i-a spus sa elibereze studentii, tanarul a activat capsa dispozivitului exploziv-un proiectil din cel de-al doilea razboi mondial pe care anchetatorii incerca sa afle acum de unde l-a luat.

"Am vazut ca avea un obuz acoperit cu un material de sac. A umblat cumva acolo si a bubuit. Dupa aceea am aflat ca muream cu totii si exploda si jumatate din cladire.", a declarat Ioan Bogdan, decanul Facultatii de Electronica Iasi.

atentat 2
Cert este ca, la un moment dat, s-a auzit o pocnitura puternica din interiorul rucsacului, sala s-a umplut de fum, iar barbatul a fost ars la fata si maini. Sansa tuturor a fost ca proiectilul avea capsa uzata iar explozia a fost unda de mica intensitate.

In acel moment, un tanar curajos a sarit pe el intr-un gest care era poate sa-l coste viata.

"A bubuit bomba si el era blocat, nu stia ce se intampla. Si cand l-am vazut asa blocat, am sarit din banca si am sarit pe el. I-am luat intrerupatorul din mana si l-am pus jos. Si atunci au venit colegii si l-au scos afara.", a spus Marian Platon, studentul care l-a imobilizat pe individ.

Atentatorul a fost imobilizat pana la venirea politistilor. Dar cosmarul a continuat. Inainte de a fi incatusat a amenintat ca in universitate exista si alte pachete cu explozibil, care ar putea sari in aer in orice moment. Inspaimantate cateva femei de serviciu aleargau spre iesire in timp ce pirotehnistii, pompierii si agentii SRI evacuau zona.

"Venim la servici dar nu stim daca mai ajungem acasa.", a spus o femeie de serviciu a Universitatii.

Dupa ce l-au identificat autoritatile au aflat ca tanarul de 38 de ani fusese internat la psihiatrie de 9 ori si, cel probabil, nu si-a luat tratamentul.

"Diagnosticul este de schizofrenie, este o boala extrem de grava. A scris o carte "Prima mea lupta" si este legata de internarile din unitatea noastra si nu numai. Este posibil sa se creada Iisus sau altceva.", a declarat Lucian Burlea, directorul Spitalului Socola din Iasi.

"Da! Vorbesc cu Dumnezeu! Am ajuns ca mi-e rusine sa mai ies din casa fiindca radeti de mine si strigati in batjocura pe strada dupa mine "Iisus!"

"Mi se ofera doar pozitia sociala de bolnav psihic. Cum as putea oare sa lupt impotriva acestei nedreptati pe care mi-o face lumea ?"

"Adevarata mea problema este teama asta de oameni. Am devenit un fel de animal salbatic care nu sufera sa se apropie de oameni."

Cum a avut loc atacul cu bomba de la Iasi. Marturia unuia dintre studentii care au fost acolo. AUDIO

Marian Platonov este unul dintre studentii care l-au imobilizat pe atacatorul din Iasi, imediat dupa ce acesta a detonat dispozitivul explozibil.

Platonov a povestit pentru StirileProTV.ro ce s-a intamplat luni dimineata in sala de curs a Facultatii de Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnica "Gheorghe Asachi", in timpul examenului de licenta.

Astfel, la 5 minute dupa impartirea subiectelor a intrat un individ in sala care a spus ca are doua bombe, pe care le va detona daca politia nu va veni sa discute despre luarea de ostatici. Intre timp, a venit decanul facultatii, care le-a spus studentilor sa iasa cat mai repede. Multi au iesit, insa nu toti au luat in seama avertismentele. La un moment dat, in timp ce incerca sa scoata din rucsac cele doua dispozitive, barbatul a apasat pe un buton si a declansat o mica explozie, care i-a provocat acestuia niste rani superficiale. Nimeni nu a mai fost ranit.

Marian platonova mai sustine ca atacatorul a spus ca are cateva probleme cu facultatea, ca este fost student, dar ca nu era de la Tehnica "Gheorghe Asachi". Politia a venit dupa ce s-a terminat totul, dupa aproximativ 10-15 minute.

Bomba DETONATA intr-o sala de curs, la Iasi. Alte materiale explozive ar fi fost lasate in cladire

El intentiona sa detoneze dispozitivul doar cand erau mai multi studenti in sala. La inceput au fost 40 si ceva de studenti, plus 4 cadre didactice, iar cei care l-au luat in serios au fugit in alta camera, impreuna cu 2 profesori care au chemat politia. U

Unitatea de invatamant are 2 portari, insa Marian Platonov afirma ca acolo intra cine vrea, fara sa fie legitimat.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Barbatul care a detonat o bomba intr-o universitate din Iasi sufera de o boala psihica grava
Barbatul care a detonat o bomba intr-o universitate din Iasi sufera de o boala psihica grava

O explozie a avut loc, luni dimineata, intr-o sala de curs a Facultatii de Telecomunicatii de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", in timpul examenului de licenta, dupa ce un barbat a intrat in sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care l-a detonat.

"E o bomba acolo". Supararea unui barbat gelos s-a transformat in alarma la Dragonul Rosu, in Ilfov

Cateva mii de oameni, aflati intr-un centru comercial din Ilfov, au fost alertati sambata dimineata, dupa ce autoritatile au primit un apel ca in mijlocul lor ar fi o bomba.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.