Guvernul va decreta zi de doliu national joi, pentru romanii decedati in Italia. Ultimul roman disparut a fost identificat

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Dacian Ciolos a declarat ca va propune in sedinta de Guvern ca joi sa fie zi de doliu national pentru romanii decedati in cutremurul din Italia.

"Maine, in sedinta de Guvern, o sa propun si o zi de doliu national pentru ei. (...) Foarte probabil joi o sa propunem (sa fie ziua de doliu national, n.r.)", a spus Ciolos.

De asemenea, premierul a spus ca ultimul roman care fusese dat disparut in urma cutremurului a fost identificat.

"Din informatiile pe care le am de astazi, si acea persoana, care fusese data disparuta, a fost identificata. Deci, nu mai avem practic persoane disparute, avem doar aceste persoane care inca sunt spitalizate", a afirmat Ciolos.

MAE: 5 romani mai sunt spitalizati

Citește și
papa francisc
Papa Francisc s-a rugat pentru victimele cutremurului din Italia. "Sper sa va ofer imbratisarea unui tata"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca a fost identificata si ultima persoana de cetatenie romana semnalata ca disparuta in urma seismului din Italia, aceasta fiind in viata. Numarul cetatenilor spitalizati este de 5. Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Roma mentin legatura cu acestia, arata MAE.

Cele doua transporturi funerare cu trupurile a 7 cetateni romani, decedati in urma seismului, au ajuns in cursul zilei de astazi in Romania.

In urma finalizarii tuturor procedurilor, transportul funerar cu trupul neinsufletit al celui de-al optulea cetatean roman decedat in urma seismului va sosi in tara in cursul zilei de 1 septembrie 2016. Costurile de repatriere a trupurilor neinsufletite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgenta aflat la dispozitia ministerului.

La Amatrice au avut loc marti funeralii de stat, pentru 37 dintre cele 292 de victime, ale cutremurului de saptamana trecuta. La ceremonie au luat parte si premierul Romaniei, Dacian Ciolos, si Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, alaturi de seful statului italian, Sergio Mattarela, si premierul Matteo Renzi.

Domenico Pompili, episcop de Rieti, a oficiat ceremonia in fata a doar 37 de sicrie dintre cei decedati la Amatrice. Restul trupurilor neinsufletite au fost duse la Rieti, sau la Roma la decizia rudelor acestora, avand in vedere ca multi dintre ei erau turisti care locuiau in capitala.

Pe esplanada a fost instalata o uriasa structura alba pentru a oficia slujba la care au asistat locuitorii din Amatrice, printre care si multi sinistrati instalati in corturi in afara orasului.

Din motive de securitate s-a propus initial pentru serviciul funerar zona din apropierea aeroportului din Rieti. Dar primarul orasului Amatrice, Sergio Pirozzi, a cerut guvernului sa nu mai provoace suferinta "unei populatii devastate de durere", obligand oamenii sa mearga departe de locul unde s-au prapadit rudele lor.

Dupa protestele locuitorilor din Amatrice, premierul Renzi a asigurat ca funeraliile vor avea loc aici, deoarece asa este firesc si "sacrosanct".

Ciolos a vizitat 3 romance ranite in cutremur

Premierul Dacian Ciolos a declarat marti, dupa ce a vizitat trei romance internate intr-un spital din Rieti, ca starea acestora de sanatate este buna, existand posibilitatea ca una dintre ele sa fie externata in urmatoarele zile.

"Am vrut sa vad cum se simt. Am avut o discutie cu medicii de aici inainte si mi-au confirmat ca toate cele trei doamne pe care le-am vizitat sunt in stare buna clinica si oricum recuperabile medical, unele pe o perioada mai lunga, altele pe o perioada mai scurta. Cred ca va fi o doamna tanara care in urmatoarele zile chiar va fi externata", a declarat premierul Ciolos la plecarea de la spitalul din Rieti, conform Agerpres.

Ciolos a mai spus ca le-a explicat celor trei romance care au fost deciziile Guvernului dupa cutremurul din Italia.

"Am stat de vorba un pic cu doamnele. Le-am explicat ceea ce am decis sa facem, ajutorul financiar pe care o sa il acordam. Le-am spus ca am decis chiar de maine sa vina un asistent social de la Bucuresti, care va sta o luna, doua, cat va fi necesar aici, ca sa ajute persoanele de la ambasada sa faca toate formalitatile necesare pentru ca oamenii sa poata intra in posesia ajutorului pe care il acordam, fiindca el, chiar daca nu e foarte semnificativ din punct de vedere financiar, (...) e foarte important sa ajunga cat mai repede", a precizat Ciolos.

El a mai spus ca asistenta medicala a romancelor internate este acoperita. "Mi-au explicat medicii ca atata vreme cat sunt pe teritoriul italian, lucrurile sunt in regula, asistenta medicala e acoperita", a adaugat Ciolos.

7 din ce 11 romani care au murit in Italia au fost repatriati

Dupa zile crunte in care i-au plans de la distanta pe cei dragi, ucisi in cutremurul din Italia, pentru rudele victimelor a sosit cel mai greu moment, cel in care sicriele cu trupurile fara viata au ajuns acasa.

Sapte dintre cei care s-au stins in urma seismului au fost repatriati marti de Ministerul Afacerilor Externe. Si peste tot, familiile indoliate i-au plans pe cei plecati din tara ca sa isi faca o viata mai buna.

Steluta Novac din Zorleni, judetul Vaslui, se va intoarce acasa pentru totdeauna. Romanca de 47 de ani venise acasa chiar in aceasta vara ca sa-si vada parintii si a plecat inapoi in Amatrice impacata ca i-a lasat pe toti bine. Ingrijea in Italia o batrana, iar din banii castigati astfel le trimitea parintilor, surorii si nepotilor ca sa suporte mai usor greutatile din Romania.

Vasile Tudor, vecin: "Luna trecuta a fost acasa. I-am ajutat ca au luat o masina de lemne de la niste cetateni si a spus ca fata i-a dat banii. I-a ajutat. Ea s-a dus sa ajute batranii, ca au 80-90 ani, mama si tata. A plecat, sarmana. Nu a fost casatorita, a fost cuminte de mica, sta la 3 case de noi, ne pare foarte rau. dzeu sa o ierte, sa ii fie tarana usoara."

Toti spun ca Steluta era o femeie de o bunatate rara. Ajuta pe toata lumea. Acum o asteapta sa isi ia ramas bun. "Dumnezeu sa te ierte, Steluta! Nu te vom uita! Zorleniul te plange!" - a scris cineva pe Facebook. Italienii care au gasit-o sub daramaturi. Biata de ea a murit pe pat, cu buletinul in mana.

Stela Botezatu, nasa Stelutei: "Un copil cuminte, la doi oameni cuminti. Ea ii intretinea. tatal avea pensie, mama ei casnica. Fata i-a fost de ajutor. Mai mult de atat nu se poate, mai dureros, sa iti pierzi un copil. Tu, batran, astepti ceasul asta, dar sa astepti sa iti ingropi copilul, va dati seama ce greu e."

Pregatiri de inmormantare se fac si in Asau, judetul Bacau. Familia a sperat zile intregi ca Elena Olaru va fi gasita in viata. Oamenii au fost insa anuntati ca femeia de 68 de ani s-a prapadit. Si ea ingrijea o batrana in Amatrice ca sa le fie mai usor sotului si fiicei ei. Acum cei doi sunt sfasiati de durere.

Mihai Olaru, sotul femeii: "Fata a recunoscut-o dupa sac, poza, dupa haine, era numai in capot. Nu mai e nici urma de speranta. De atatea zile, va dati seama."

Rodica Sorogeanu, vecina femeii: "O femeie extraordinar de buna, o voi plange mereu. De cate ori am avut nevoie, eu sunt singura, ma ajuta, o plangem si ne pare foarte rau."

In timp ce oamenii nu isi revin din soc, premierul Dacian Ciolos a convocat o sedinta extraordinara de Guvern.

Dacian Ciolos, premier: "Acordam ajutoare de urgenta pentru rudele persoanelor decedate. Totodata, vom asigura sprijin si pentru rudele celor care se deplaseaza din Romania in Italia pentru a ajuta persoanele care au fost afectate de aceasta catastrofa. Avem, totodata, un ajutor specific pe care-l propunem pentru copiii care au ramas orfani."

Cate 6 mii de euro vor lua copiii ramasi orfani in urma cutremurului, cum este fiul Aureliei Daogaru, care a pierit impreuna cu sotul ei italian. 1000 de euro vor primi rudele fiecarei persoane decedate, iar cheltuielile de spitalizare pentru romanii raniti vor fi acoperite in totalitate. La randul lor, romanii ale caror case au fost distruse peste 50 la suta vor incasa cate 10 mii de euro in timp ce familiile care stateau in chirie vor beneficia de 3.000 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Cutremur in Italia. Supravietuitorii se adapteaza la noua realitate, in corturi. Care este cea mai mare teama pe care o au
Cutremur in Italia. Supravietuitorii se adapteaza la noua realitate, in corturi. Care este cea mai mare teama pe care o au

Oficial, sunt in continuare 291 de morti, dupa cutremurul care a maturat centrul Italiei. Insa echipele de salvatori cred ca au localizat noi trupuri fara viata intre daramaturile din Amatrice.

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele cutremurului din Italia.
Papa Francisc s-a rugat pentru victimele cutremurului din Italia. "Sper sa va ofer imbratisarea unui tata"

Italia a fost din nou zguduita duminica seara de o replica seismica cu magnitudinea de 4,4. Cutremurul a semanat panica printre echipele de salvare si printre cei care sunt cazati in corturile improvizate.

MAE repatriaza 7 din cei 11 romani morti in cutremurul din Italia. Sumele cu care ajuta Guvernul persoanele afectate
MAE repatriaza 7 din cei 11 romani morti in cutremurul din Italia. Sumele cu care ajuta Guvernul persoanele afectate

Sunt zile apasatoare, de doliu, in familiile romanilor care au pierit nevinovati in cutremurul care a devastat Italia. Ministerul Afacerilor Externe repatriaza 7 dintre cele 11 trupuri neinsufletite.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.