VIDEO. Iranul sustine ca a capturat "Bestia Kandaharului" - avionul invizibil al SUA, fara pilot

Organizatie paramilitara din Iran

Pentru a treia oara in acest an, guvernul Iranului sustine ca a reusit sa doboare un avion american de tip "stealth", invizibil pentru radare, folosit la operatiuni de spionaj, fara pilot.

Numai ca, de aceasta data, iranienii afirma ca aparatul de zbbor american, tip RQ-170, a fost doborat la pamant "cu putine pagube", dupa ce specialistii militari i-au bruiat sistemul electronic de zbor.

Daca acest lucru ar fi adevarat, scriu jurnalistii de la Bloomberg, atunci americanii ar trebui sa fie ingrijorati, deoarece isi pun mari sperante in forta acestui aparat, care zboara fara pilot uman si este controlat electronic.

Anuntul a fost facut de catre postul oficial de televiziune al Iranului, care a citat o sursa militara necunoscuta. Conform acestei surse, incidentul ar fi avut loc "in estul tarii", la granita cu Afganistan si Pakistan. "Unitatile de razboi electronice si aeriene au reusit sa doboare un avion american fara pilot de tip RQ-170 care a incalcat zonele frontaliere din estul tarii si era putin avariat", a precizat agentia Fars.

RQ-170 Sentinel este un avion de recunoastere care a fost construit de SUA in secret, prin compania Lockheed Martin. Existenta acestui aparat a fost tinuta in secret pana in 2007, cand jurnalistul Bill Sweetman a reusit sa fotografieze o astfel de drona la baza aeriana din Kandahar, poreclind aparatul "Bestia din Kandahar". De atunci, avionul a fost identificat in zone de conflict ale Coreei de Sud si a jucat un rol foarte important in actiunea de ucidere a lui Osama bin-Laden din Pakistan, in luna mai a acestui an.

Analistii sunt de parere ca RQ-170 ar putea dezvalui bazele nucleare secrete ale Iranului si ale Coreei de Nord, astfel ca prezenta acestei drone in spatiul iranian de zbor nu mai mira pe nimeni - in conditiile in care SUA si Israel au amenintat deja ca sunt gata sa atace facilitatile nucleare ale Teheranului.

Citește și
Satelit Iran
Imagini din satelit. Uzina de rachete nucleare, distrusa de o explozie in Iran
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Potrivit unor site-uri specializate, avioanele de acest tip sunt mobilizate in Afganistan, in special pentru a obtine informatii despre Iran si Pakistan. Teheranul a anuntat de mai mute ori in ultimii ani ca a doborat avioane americane fara pilot, folosite de fortele americane in Golful Persic sau in tarile vecine Iranului.

In replica, forta NATO din Afganistan (ISAF) a dat un comunicat de presa sec, fara prea multe detalii, in care recunoaste in mod indirect ca ... "s-ar putea" sa fie vorba de o drona. "Avionul fara pilot la care fac aluzie iranienii ar putea fi un avion american de recunoastere care efectua o misiunea in vestul Afganistanului la sfarsitul saptamanii. Operatorii avionului fara pilot au pierdut controlul aparatului si inca incearca sa stabileasca ce s-a intamplat cu el", a precizat ISAF, fara sa spuna nimic despre tipul aeronavei.

Acesta este un nou eveniment stanjenitor pentru coalitia din Afganistan, in special pentru americani, dupa un bombardament al NATO in Pakistan care a provocat moartea a 24 de soldati pakistanezi la 26 noiembrie, potrivit Islamabadului.

Sa-i credem sau nu pe iranieni?

Iranul a anuntat de multe ori pana acum ca a doborat drone aviatice ale Statelor Unite, insa nu a oferit niciodata dovezi ale acestor succese. Si chiar daca Teheranul ar fi reusit sa doboare un astfel de avion-spion ... este foarte putin probabil sa fi fost un RQ-170, scriu cei de la Wired. Jurnalistii de la televiziunea iraniana Press TV au pierdut din credibilitate dupa ce au prezentat fotografia unui aparat complet diferit de "Bestia Kandaharului".

La fel de dubioasa este si insistenta Iranului asupra faptului ca avionul RQ-170 - daca este intr-adevar acest model - ar fi fost capturat aproape intact, de catre "fortele militare-electronice iraniene". Aceasta reusita se bazeaza pe teoria ca iranienii ar fi reusit, cumva, sa controleze semnalul de ghidare al aparatului. Daca este adevarat, atunci acest lucru este extrem de important.

Modelele de avioane Predator si Reaper, folosite de armata SUA in foarte multe atacuri organizate fara piloti, sunt aparate de zbor controlate prin unde radio de catre o persoana care se afla la sol. Daca transmisia de control este intrerupta, aparatale respective sunt construite in asa fel incat sa se intoarca acasa. Insa aceste sisteme nu sunt perfecte, dupa cum au descoperit chiar americanii in 2009, cand un Reaper a luat-o razna si a fost nevoie de interventia aparatelor F-15, care sa-l doboare.

Fortele marine si aeriene americane au recunoscut ca legatura radio cu aparatul de zbior reprezinta principala slabiciune a dronelor, astfel ca au lucrat intensiv pentru a oferi acestor avioane o autonomie de zbor foarte mare.

Si totusi, chiar daca admitem ca anuntul Iranului este adevarat, este foarte putin probabil sa fie vorba despre un RQ-170. "Bestia Kandaharului" probabil ca beneficiaza de un sistem de zbor autonom, asa cum o fac aparatele din seria Northrop Grumman’s Global Hawk - adica in totala contradictie cu mult mai putin sofisticatele Predator si Reaper.

"Operatorii NATO au pierdut controlul unei aeronave si incearca sa stabileasca acum conditiile care au dus la aceasta situatie" au anuntat oficialii, intr-un comunicat de presa. Iar faptul ca operatorii "au pierdut controlul" arata ca avionul in cauza nu era un RQ-170! Iar daca NATO pierde un robot nu este acelasi lucru cu intrarea acestuia in stare intacta, in posesia Iranului ...

Conflictul dintre Iran si coalitia SUA-Israel

In prezent, exista un conflict diplomatic deschis intre Iran si tarile occidentale, cauzat de programul de inarmare nucleara al Teheranului. Fara sa-i pese de amenintarile voalate ale Israelului, care a spus clar ca este gata sa atace, generalul iranian Amir Ali Hajizadeh, comandantul Fortelor aeriene ale Gardienilor Revolutiei (armata ideologica a regimului de la Teheran) a anuntat cum va reactiona tara sa, in cazul in care Iranul va fi amenintat de o interventie militara straina.

"Daca suntem amenintati, intentionam intai sa luam la tinta scutul antiracheta al NATO din Turcia. Ulterior, vom viza şi alte tinte", a declarat generalul Hajizadeh, citat de agentia de presa iraniana Mehr, potrivit Mediafax.

In apararea Iranului au venit Rusia si China. Rusia a respins fara echivoc noile sanctiuni impuse Iranului de puterile occidentale, sustinand ca sunt "inacceptabile". De asemenea, autoritatile de la Moscova au avertizat ca aceste masuri vor impiedica negocierile pe tema programului nuclear al Iranului.

"Subliniem inca o data faptul ca Federatia Rusa considera ca aceste masuri extrateritoriale sunt inacceptabile si contradictorii cu legile internationale" - a declarat purtatorul de cuvant al ministrului rus de Externe, Alexander Lukasevic, citat de cotidianul Ha'aretz. La scurt timp dupa anuntarea sanctiunilor impuse de tarile occidentale impotriva Iranului, pentru programul sau de inarmare nucleare, ministerul chinez de Externe a declarat ca se impotriveste acestei solutii.

China este un aliat important al Iranului, de la care cumpara petrol, iar schimburile comerciale bilaterale ajung la peste 30 miliarde de dolari anual. Generalul Zhang Zhaozhong, profesor la Universitatea Nationala de Aparare, a declarat ca statul chinez va apara interesele Iranului, "chiar daca asta ar insemna declansarea celui de Al Treilea Razboi Mondial".

Noua putere economica a Chinei este insotita de crestere militara, care ii alarmeaza pe vecinii sai asiatici si chiar Washingtonul. Spectrul unui conflict intre super-puteri este tot mai mare, fapt care nu s-a mai intamplat de la sfarsitul razboiului coreean din 1953.

Pe data de 12 noimebrie, o puternica explozie s-a produs in Iran a fost atribuita unui incident de la o fabrica nucleara. Imaginile din satelit au aratat ca Iranul dispune de mai multe obiective nucleare. La momentul respectiv au existat speculatii potrivit carora seful programelor nucleare iraniene ar fi fost tinta unui atac al agentiei israeliene Mossad. Oficialii vestici au negat implicarea Israelului in asa ceva.

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
General chinez:
General chinez: "Vom apara Iranul, chiar daca vom declansa al Treilea Razboi Mondial!" VIDEO

Afirmatia generalului chinez ar putea insemna inceputul unui nou Razboi Rece. Reactia lui vine dupa ce Statele Unite au sanctionat planurile Iranului de inarmare nucleara.

Imagini din satelit. Uzina de rachete nucleare, distrusa de o explozie in Iran
Imagini din satelit. Uzina de rachete nucleare, distrusa de o explozie in Iran

Pe 12 noiembrie, o explozie a distrus mai multe cladiri la o baza militara iraniana din apropiere de orasul Bid Kaneh. Inca nu se stie daca a fost vorba despre sabotaj sau daca a fost un accident, asa cum afirma autoritatile de la Teheran.

Sute de iranieni au atacat ambasada Marii Britanii din Teheran.
Sute de iranieni au atacat ambasada Marii Britanii din Teheran. "Au luat documente de spionaj"

Numerosi protestatari iranieni au patruns, marti, in incinta ambasadei britanice din Teheran, informeaza AFP.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.