Tensiuni intre colosi. De ce se tem analistii ca SUA si China fac pasi spre al 3-lea Razboi Mondial
SUA si Marea Britanie s-au aliat impotriva comunismului si lupta in numele Natiunilor Unite, ajungand tocmai in Coreea de Nord.
Si, dupa ce si-au vazut aliatii in pragul infrangerii, China s-a hotarat sa le dea o mana de ajutor. In muntii arizi, la doar cativa kilometri de frontiera lor sudica, in iarna anului 1950, trupele lor au realizat o surpriza uimitoare. Chinezii i-au impins pe intrusii americani sute de kilometri la sud, inainte de a fi chiar ei .. impinsi inapoi. In cele din urma, a fost stabilizat un front, iar situatia a ajuns in impas.
Trei ani mai tarziu, americanii au fost fericiti sa iasa din razboiul nedorit cu China, acceptand o pace de compromis impreuna cu un armistiu care imparte si acum Coreea de Sud si Coreea de Nord. In aproape toata perioada celor 58 de ani, SUA a sustinut dominatia strategica a regiunii Indo-Pacifice - locul unde se afla jumatate din populatia globului - chiar si dupa ce au suferit infrangerea din Vietnam. Si brusc, acum, totul se schimba - scriu cei de la Daily Mail.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Daca ar trebui sa invatam ceva din istorie, SUA si China s-ar gasi implicate intr-o criza serioasa, la un moment dat in viitor." este de parere strategul american Paul Stares.
Cert este faptul ca dotarea navala a Chinei este tot mai dezvoltata, cu o armata care achizitioneaza portavioane si sisteme sofisticate de rachete. De altfel, Beijingul nu face niciun secret din faptul ca vrea sa domine Marea Chinei de Sud, foarte bogata in petrol - nepasatoare la alte revendicari, precum cele venite din partea Vietnamului sau Philippine. Recent, ministrul chinez de Externe a sustinut un discurs in care a amintit natiunilor din sud-estul Asiei ca sunt mici, in timp ce China ... este foarte mare.
Michael Auslin de la Institutul American Enterprise descrie aceste declaratii ca pe un echivalent diplomatic al unui bataus, care le spune vecinilor: "Speram din toata inima ca masinila voastra frumoase sa nu pateasca nimic". Anul acesta, China a refuzat sa aprobe Marinei Americane intrarea in porturile sale, iar in ianuarie, cu ocazia vizitei secretarului american al Apararii, s-a laudat cu noul sau avion de lupta, modern si sofisticat, J-20.
Washingtonul s-a infuriat pe raspunsul nesocotit al Beijingului la adresa Coreei de Nord, care a scufundat fara motiv navele Coreei de Sud in urma cu un an. Incidentul a fost urmat de bombardarea insulei Yeonpyeong, un arhipeleag al Coreei de Sud.
Iar cand Marina Americana a venit cu navele de razboi in Marea Galbena, in sprijinul Coreei de Sud, Beijingul a criticat Washingtonul, negand vina Coreei de Nord. Chinezii au spus atunci ca au fost "retinuti" in aceasta problema, insa au fost contrazisi de presedintele Obama: "Exista o mare diferenta intre a fi retinut si a fi orb la o problema importanta".Sursa: Daily Mail
Etichete: razboi, SUA, coreea de nord, China, Coreea de Sud, superputeri,
Dată publicare:
26-11-2011 11:08