Crinul păcii, cea mai frumoasă plantă de apartament. Unde să îl așezi în casă pentru a face flori

spathiphyllum
Shutterstock

Spathiphyllum sau crinul păcii este printre cele mai frumoase plante pe care le poți avea în casă. Crinii păcii au frunziș verde și florile albe.

Aceste flori au devenit simbolul păcii, de unde și numele. Cel mai bine se simt pe solul pădurii tropicale sud-americane, unde primesc constant picături de apă de ploaie și lumină difuză.

Totuși, crinii păcii sunt toxici pentru animalele de companie și copii, așa că ar fi mai bine să-i ții departe de curiozitatea celor mici și a celor blănoși. 

Crinul păcii - cum se îngrijește

Crinii păcii pot face față solului uscat, așa că nu te îngrijora dacă uiți să-i uzi din când în când. O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante.

El va supraviețui în majoritatea condițiilor de lumină, dar o cantitate bună de lumină indirectă va asigura că planta continuă să producă acele flori frumoase.

Citește și
Cătălin Drulă
Președintele USR, către DNA: ”Autosesizaţi-vă, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

Ei iubesc umiditatea, așa că pulverizează-i cu apă la fiecare câteva zile sau ține-i într-o cameră umedă, cum ar fi bucătăria sau baia. Alternativ, așază-l lângă alte plante. Ca grup, vor crea propriul lor microclimat.

Udă rar planta cu apă purificată atunci când primii doi centimetri de sol sunt uscați. Apa de la robinet poate fi dăunătoare pentru crinii păcii, așa că este mai bine să folosești apă de ploaie. Încearcă să lași un recipient afară, la fereastră, pentru strânge apă de ploaie pentru ea.

spathiphyllum

Ferestrele orientate spre est sunt perfecte pentru crinii păcii, deoarece oferă lumină moderată fără a arde frunzele. Găsește-i un loc în lumină indirectă, departe de razele arzătoare ale soarelui, ca să facă flori frumoase mereu.

Crinii păcii sălbatici prosperă în pădurea tropicală, așa că planta ta de interior va fi confortabilă la temperaturi în jur de 16-21°C. Ține-o departe de sursele de căldură și de curenții de aer rece, altfel se poate ofili.

Replantează crinul păcii primăvara, dacă rădăcinile încep să iasă prin găurile de la baza ghiveciului de plastic. Alege un alt ghiveci de plastic cu 1-2 mărimi mai mare (aproximativ 2-5 cm) pentru a-i oferi spațiu să crească.

Crinii păcii pot fi împărțiți în mai multe plante prin divizarea tufei, asigurându-te că fiecare plantă nouă are rădăcini puternice pentru a crește.

Planta poate avea nevoie de timp pentru a se adapta la noua sa casă, așa că nu te panica dacă nu mai înflorește pentru o perioadă.

Nu trebuie să te îngrijorezi prea mult de fertilizarea crinului păcii. Adaugă ocazional un fertilizant lichid în apă pe parcursul primăverii și verii. Acest lucru ar trebui să-i ofere suficiente substanțe nutritive pentru a-i da un mic impuls.

Ștergerea frunzelor este tot ce are nevoie pentru a rămâne lucioasă. Menține-o sănătoasă și fără praf folosind o cârpă umedă pentru a-i curăța frunzele sau oferă-i o pulverizare ușoară pentru a o menține strălucitoare.

Unde să poziționezi crinul păcii la tine acasă

spathiphyllum

În habitatul său natural tropical, această plantă s-ar bucura de condiții aburinde datorită mediului său de pădure tropicală.

Așadar, fă crinul să se simtă ca acasă plasându-l într-o zonă cu umiditate ridicată, cum ar fi bucătăria sau baia. Dacă locul ales nu este atât de umed pe cât ai dori, pulverizează frunzele regulat, mai ales în lunile de vară sau, dacă îți place ideea unui grup de plante în casa ta, plasează-le aproape una de alta și, în mod uimitor, acestea vor acționa ca umidificatoare una pentru cealaltă.

Pentru a menține crinul păcii prosper și pentru a încuraja înflorirea acelor frumoase flori albe, ține-l departe de curenți de aer și calorifere.

Din păcate, crinul păcii nu este o plantă prietenoasă cu animalele de companie, așa că, dacă ai prieteni blănoși, ține planta într-un loc inaccesibil pentru aceștia.

Probleme frecvente ale Spathiphyllum

De ce nu înflorește din nou crinul păcii

Dacă planta ta nu înflorește, încearcă să o muți într-un loc mai luminos din casă, astfel încât să primească puțin mai multă lumină, dar evită lumina directă a soarelui, deoarece aceasta va arde frunzele. Poți încerca și să folosești puțin îngrășământ pentru plante.

De ce sunt frunzele galbene

Cel mai probabil motiv pentru care frunzele crinului tău sunt galbene este udarea excesivă. Cel mai bine ar fi să muți planta într-un loc umbrit, să verifici dacă apa se scurge adecvat și să oprești udarea până când solul s-a uscat. Pentru a verifica dacă planta ta are nevoie de apă, bagă-ți degetul cam un centimetru în sol în jurul plantei. Dacă solul este uscat, udă planta.

Deși mai puțin frecvent, un alt posibil motiv pentru care frunzele crinului tău sunt galbene este lipsa de nutrienți. De obicei, poți spune dacă acesta este motivul uitându-te la nervurile plantei; dacă acestea sunt încă verzi, atunci probabil că frunzele galbene sunt cauzate de lipsa de nutrienți.

Pentru a remedia acest lucru, ar trebui să crești frecvența utilizării îngrășământului la o dată pe lună până când problema este rezolvată. Nu fi prea generos cu îngrășământul, deoarece prea mult poate provoca probleme.

De ce se apleacă planta

Crinii păcii sunt excelenti comunicatori, iar frunzele pleoștite sunt modalitatea lor de a ne spune că le este sete. În momentul în care observi că frunzele se apleacă, oferă-le puțină apă și asta ar trebui să-ți revigoreze planta frumoasă în aproximativ o oră.

Când ar trebui să replantezi crinul

Atunci când planta ta a crescut prea mult pentru ghiveciul ei, poate fi replantată într-unul mai mare la începutul primăverii. Asigură-te că folosești un sol de ghiveci de bună calitate și un ghiveci bine drenat.

Condițiile meteorologice favorabile din aceste sezoane permit plantei să se trezească din starea de dormit, să-și dea mugurii și florile și să prospere.

Replantarea unui crin al păcii poate accelera creșterea acestuia. Și momentul ideal pentru această sarcină este primăvara, deși sfârșitul iernii sau începutul verii funcționează la fel de bine.

Pentru a minimiza șocul replantării, cel mai bine este transferi planta în primăvară. Cu toate acestea, replantarea urgentă nu trebuie amânată, și o poți face în orice moment al anului. Dar trebuie să te asiguri că rădăcinile experimentează un minim de perturbare. De asemenea, este important să folosești amestecul potrivit de sol și un ghiveci de dimensiune potrivită.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Citește și...
DNA cere Camerei Deputaților încuviințarea unei percheziții informatice în dosarul penal al deputatului PSD Daniel Tudorache
DNA cere Camerei Deputaților încuviințarea unei percheziții informatice în dosarul penal al deputatului PSD Daniel Tudorache

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a unei percheziții informatice în dosarul penal privind pe fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, în prezent deputat PSD.  

Președintele USR, către DNA: ”Autosesizaţi-vă, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”
Președintele USR, către DNA: ”Autosesizaţi-vă, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, să se autosesizeze în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.

Șeful DNA: Avem în lucru dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro, dar depinde și de voința politică
Șeful DNA: Avem în lucru dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro, dar depinde și de voința politică

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, marţi, că DNA are în prezent în derulare anchete cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro. Cu toate acestea, el a subliniat faptul că soarta acestor dosare depinde și de voința politică.  

DNA cere ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu. Ce acuzații i se aduc Ministrului Agriculturii
DNA cere ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu. Ce acuzații i se aduc Ministrului Agriculturii

Procurorul șef al D. N.A. Crin Nicu Bologa a cerut Camerei Deputaților să ridicare imunitatea lui Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs.

Crin Antonescu, apariție surpriză la aniversarea PNL: Voi sunteţi urmaşii Brătienilor? Voi sunteţi PNL?
Crin Antonescu, apariție surpriză la aniversarea PNL: Voi sunteţi urmaşii Brătienilor? Voi sunteţi PNL?

Fostul preşedinte al liberalilor Crin Antonescu a afirmat, marţi, că PNL, cel mai adesea, nu este la înălţimea aşteptărilor şi istoriei, dar acest lucru nu este nou şi un motiv de disperare.

Recomandări
Ciolacu anunță lansarea ”Planului Naţional pentru Marea Industrie”. 2 miliarde de euro pentru susținerea economiei
Ciolacu anunță lansarea ”Planului Naţional pentru Marea Industrie”. 2 miliarde de euro pentru susținerea economiei

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, lansarea Planului Naţional pentru Marea Industrie, cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro.

Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar
Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL va depune la Senat, miercuri sau joi, o inițiativă de modificare a legii privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

Focar de infecție în Galați, după inundațiile devastatoare. Mii de animale moarte au fost luate de ape și aduse în vest
Focar de infecție în Galați, după inundațiile devastatoare. Mii de animale moarte au fost luate de ape și aduse în vest

Oamenii din localitățile lovite de inundații înfruntă cu mult curaj situația și încearcă să vadă, încet-încet, ce se mai poate face cu gospodăriile lor distruse.