Povestea unei familii de romani vanate de Securitatea lui Ceausescu, pe prima pagina din Guardian

familie - 4

Daca multe dintre revoltele romanilor fata de regimul comunist au fost astupate de catre fosta securitate, o parte dintre ele au iesit la lumina. O astfel de poveste este redata astazi pe prima pagina a suplimentului ziarului Guardian din Anglia.

Guardian din Anglia prezinta povestea familiei Bugan, vanata de Securitate dupa ce Ion, tata si sot, a ales sa protesteze in strada in 1983 impotriva regimului Ceausescu.

Guardian a obtinut marturii din partea fiicei lui Ion, Carmen, care atunci era doar un copil, iar astazi si-a pus toate amintirile pe hartie.

"In anul 1983, Ion Bugan, imbracat in cel mai bun costum inchis la culoare din casa, si-a parcat Dacia rosie in mijlocul strazii la ora de varf, s-a urcat pe masina si a inceput sa strige: "Criminalule, nu te vrem la conducere!". "Tu ce aperi, dinastia Ceausescu sau libertatea omului?", a mai strigat acesta", incepe povestea pe Guardian.

Acasa se afla Carmen, fiica acestuia de numai 12 ani, convinsa ca protestul tatalui ei se va incheia cu moartea acestuia.

Citește și
Dachau, copii in lagarul de concentrare
Lagarul nazist de la Dachau - inchisoarea unde si mortii erau scosi la apelul de dimineata. VIDEO
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Credeam ca este o misiune sinucigasa. Nu eram gata sa-mi sacrific tatal pentru un ideal politic.", povesteste aceasta pentru Guardian.

"Pentru o lunga perioada de timp, am simtit ca suntem mai putin importanti pentru el"

In acel moment, sotia lui Ion Bugan, Mioara, se afla in spital cu complicatii suferite la nasterea fratelui mai mic al lui Carmen, in timp ce sora lui Carmen era la gimnastica si facea antrenamente.

Astfel, Carmen si bunica acesteia au fost anchetate de Securitate, dupa ce agentii politiei secrete le-au devastat casa.

23 de ani mai tarziu, Carmen scrie poezii si locuieste la granita dintre Franta si Elvetia, sotul ei lucrand la CERN. Ultima ei carte, "Ingropand masina de scris", este o poveste despre viata sub regimul lui Ceausescu.

Ideea acestei carti vine tot din copilarie. Carmen isi aminteste si astazi cum in fiecare seara parintii ei se asezau la masina de scris, protestand impotriva regimului cu cate un pamflet pro-democratie.

Acea masina de scris a fost ingropata in pamant, pentru ca Securitatea sa n-o gaseasca niciodata. A fost insa descoperita de catre politie, iar asta a atras masuri drastice impotriva familiei. Guardian scrie ca vecinii erau obligati "sa-i toarne" de fiecare data, iar profesorii ii indemnau pe ceilalti copii sa nu le dea celor din familia Bugan nicio clipa de liniste la scoala.

"El stia despre torturi, despre faptul ca era urmarit si pedepsit pentru credintele sale politice. Era un fel de 'acum ori niciodata pentru el'"

"Cred ca nu s-a sacrificat singur atunci, ne-a sacrificat si pe noi", spune asazi Carmen.

Ion nu a fost ucis, dar a fost intemnitat, iar casa lui era plina de microfoane puse de Securitate, astfel Carmen si familia ei nu puteau vorbi liber in propria locuinta.

In 1987, Ion a fost eliberat din puscarie, insa a fost urmarit mai rau de catre Securitate.

La varsta de 18 ani, Carmen s-a dus la ambasada Americii unde a cerut azi. Cu ajutor, a reusit sa evadeze de sub ochii politiei secrete si a primit statut de refugiat politic: "A fost unul dintre cele mai importante momente ale vietii mele", povesteste acum Carmen.

In 1986, presa din vestul Europei a facut public cazut lui Ion Bugan, iar Carmen spune ca acesta ar putea fi motivul pentru care familia ei inca mai traieste.

Carmen a trait apoi momente dificile in America. Isi aminteste ca ii incurca pe martorii lui Iehova cu ofiteri de securitate, din cauza felului in care se imbracau. In timpul revolutiei, tatal ei a vrut sa se intoarca in Romania, spunand atunci "ca cel mai mare vis se produce fara el", dar a fost tinut de familie in State.

"Eram obositi, simteam ca nu mai avem la ce sa ne intoarcem".

"Pana si astazi sunt suspicioasa, chiar si dupa 23 de ani. Ma uit la oameni si ma intreb, ei au lucrat oare pentru Securitate?"

In 2010, Carmen a revenit in Romania si si-a descris experienta ca fiind "una dintre cele mai urate din viata mea". Nu s-a mai putut reconecta cu tara care a obligat-o sa-si gaseasca o alta casa, o alta viata, o alta forma de libertate.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
A aflat din
A aflat din "Lista lui Schindler" ca tatal ei a ucis zeci de mii de evrei intr-un lagar nazist

Himmler, Goering, Goeth, Hoess - acestea sunt nume care inca starnesc amintiri ingrozitoare ale perioadei naziste in Europa. Astazi, urmasii lor traiesc cu o povara greu de descris.

Lagarul nazist de la Dachau - inchisoarea unde si mortii erau scosi la apelul de dimineata. VIDEO
Lagarul nazist de la Dachau - inchisoarea unde si mortii erau scosi la apelul de dimineata. VIDEO

Primul lagar de concentrare construit de nazisti a fost ridicat in 1933 in orasul Dachau. In cei 12 ani de functionare, aici au fost inchisi peste 200.000 de oameni. O incursiune in trecut, dupa 67 de ani de la capitularea Germaniei naziste.

FOTO infioratoare. Lagar de concentrare plin cu 200.000 de oameni
FOTO infioratoare. Lagar de concentrare plin cu 200.000 de oameni

Nu sunt imagini din timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, ci din prezent. Fotografiile, facute din satelit, au surprins un lagar de concentrare din Coreea, plin cu 200.000 de oameni, potrivit organizatiei Amnesty International.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.