Risc mare de avalanșă în Munţii Rodnei şi în Călimani-Bistriţei-Ceahlău, risc cotat cu patru din cinci. Avertismentul ANM
Meteorologii anunţă, prin buletinul emis duminică, existenţa unui risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Rodnei şi în Călimani – Bistriţei – Ceahlău.
În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este unul însemnat, fiind cotat cu trei pe o scară de la unu la cinci, scrie News.ro.
Potrivit buletinului nivometeorologic publicat, duminică, de Administraţia Naţională de Meteorologie, până luni seară, la ora 20:00, este risc cotat cu patru din cinci de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Rodnei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„La peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au semnalat ninsori ce au depăşit pe alocuri 30 l/mp şi care au depus local un strat însemnat de zăpadă, iar în perioada următoare se va depune un nou strat consistent de zăpadă proaspătă. Acest ultim strat s-a depus peste un strat mai vechi, de 30-40 cm, cu rezistenţă relativ redusă şi coeziune slabă între cristale. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt troiene şi depozite însemnate. În zona crestelor sunt formate cornişe şi numeroase plăci de vânt. Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat şi întărit. Pe pantele suficient de înclinate şi pe văile unde sunt depozite mari de zăpadă, se pot declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi mari, prin alunecarea stratului puţin rezistent de la suprafaţă sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici ale stratului. Avalanşele pot angrena izolat şi straturile subiacente, mai vechi” informează documentul citat.
Conform buletinului, se pot produce, chiar şi spontan, avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari la peste 1500 m, prin alunecarea stratului care se va depune sau a celui cu rezistenţă redusă existent deja, peste straturile mai dure şi mai vechi de la bază, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.
În Muncii Călimani-Bistriţei-Ceahlău, la peste 1800 metri a nins viscolit şi s-a depus un strat consistent de zăpadă, iar în continuare sunt aşteptate ninsori importante cantitativ, care pot depăşi 20-25 l/mp şi care vor depune un strat nou de zăpadă, astfel încât stratul de zăpadă nou-depus va depăşi în unele zone 40-50 cm. Stratul de zăpadă are stabilitate redusă, riscul de avalanşă fiind tot de patru din cinci.
Totodată, risc de avalanşă, cotat cu trei din cinci, există şi în Masivul Bucegi, Munţii Vlădeasa, Muntele Mare, Munţii Făgăraş, Munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu.