S-a extins ancheta în cazul avalanșei din Borșa în care un turist polonez a murit. Ce imagini au apărut pe internet
Polițiștii din Maramureș au extins ancheta în cazul avalanșei în care un turist polonez și-a pierdut viața și doi au fost acoperiți de zăpadă, și au deschis un dosar penal de ucidere din culpă.
Cercetările s-au complicat după apariția unor imagini despre care se spune că ar suprinde momentul în care cineva cu un snowmobil declanșează avalanșa, dar veridicitatea lor nu a putut fi încă verificată. În plus, cei de la Parcul Național Munții Maramureșului se contrazic cu salvamontiștii. În timp ce primii susțin că turiștii ar fi vinovați, cei din urmă sunt de părere că aceștia au fost acoperiți de zăpadă în timpul unui popas, când voiau să mănânce.
Ce imagini au apărut pe internet
Apariția imaginilor în mediul online, a căror sursă nu a putut fi verificată, a determinat Poliția din Maramureș să extindă cercetările în cazul avalanșei în urma căreia un turist polonez și-a pierdut viața, iar alți doi au fost acoperiți de zăpadă.
Ancheta se face pentru ucidere din culpă și specialiștii în informatică din Poliție analizează dacă secvențele au legătură cu incidentul din Parcul Național Munții Maramureșului.
În filmarea analizată de Poliție se văd doi oameni în zona în care a curs avalanșa. Par teferi, iar discuțiile nu surprind nicio referire la o a treia victimă. Acest aspect ridică întrebări salvamontișitilor, care cred că imaginile nu ar fi de la incidentul de acum.
Gheorghe Mihali, șef serviciu Salvamont Borșa: „Nu sunt de ieri, că ieri era soare și frumos, și locul nu e acela, nu e aceeași zonă”.
Avalanșa în care au fost suprinși turiștii polonezi a avut loc în zona pasului Prislop din Munții Maramureșului. Bărbatul mort, în vârstă de 43 de ani, a fost recuperat din zapadă și coborât de pe munte, după cinci ore de eforturi.
Ceilalți doi turiști polonezi, care au scăpat de teferi din avalanșă, urmează să fie audiați de poliție. Directorul Parcului Național Munții Maramureșului și salvamontiștii din Borșa au opinii diferite în această privință.
Cătălina Bogdan, directorul Parcului Național Munții Maramureșului: „Cel mai probabil că ei au și declanșat avalanșa, pentru că masivul Munții Maramureșului, zona respectivă, nu e expusă la astfel de fenomene. Apare ca și o cornișă care a fost ruptă cel mai probabil sub greutatea utilajelor cu care erau”.
Ioan Mihali, salvamont Borșa: „Ei stăteau și măncau în pădure pe un culoar. În timp ce își desfăceau să mănânce, a venit avalanșa și i-a zdrobit efectiv”.
„Turiștii vin la noi pentru că știu că nu sunt trași la răspundere”
Cert este că turiștii polonezi nu aveau ce căuta în zona respectivă. Odată pentru că știau că este risc trei din cinci de avalanșă, dar și pentru că acolo este arie protejată, unde este interzisă prin lege intrarea cu vehicule motorizate.
În ciuda reglementărilor, România a devenit în ultima perioadă o destinație căutată de tot mai mulți străini, dornici de aventură cu snowmobilul, în zonele de munte acoperite de zăpadă.
Marius Florea, membru al Grupului Alpin Român, filiala Cluj: „Străinii vin la noi să facă asta, pentru că știu că pot, nu sunt trași la răspundere. S-a dezvoltat în toți Carpații. E groaznic ce se întâmplă”.
Mihaela Poll, directorul Parcului Național Munții Rodnei: „Mulți dintre ei sunt mână în mână cu autoritățile locale. Noi nu avem snowmobile să fugim după ei. Și noi am fost agresați în teren de foarte multe ori”.
Basarab Bârlădeanu, directorul Parcului Național Călimani: „Sunt echipați cu cagule, cu căști, nu îi poți identifica, nu au numere de înmatriculare”.
Majoritatea străinilor care intră cu vehiculele motorizate în zonele interzise sunt din Polonia și Cheia. Distracțiile de acest fel s-au mai terminat tragic și în trecut. Acum patru ani, un bărbat care era cu un snowmobil puternic, și-a pierdut viața într-o avalanșă, în Munții Călimani.
Autori: Teodora Suciu, Dana Coțovanu, Ioan Vrâncean, Ana Maria Barbu