Cabana Capra de pe Transfăgărășan a fost lovită de o avalanșă. Turiștii au fost evacuați în siguranță | GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Problemele s-au ținut scai de șoferii care s-au încumetat să scoată mașinile pe șosele. Mulți dintre ei au rămas blocați în troiene și nu au mai putut înainta. Iar în Argeş, pe Transfăgărăşan, o avalanșă a afectat serios Cabana Capra.

UPDATE 21:00 Autorităţile din judeţul Argeş au anunţat, duminică seară, că acţiunea de evacuare a turiştilor rămaşi izolaţi la cabana Capra din munţii Făgăraş s-a finalizat, toţi turiştii plecând spre Piteşti cu autocarele sau spre casă, cei care au fost aşteptaţi de rude.

Conform acestora, a doua avalanşă, produsă duminică dimineaţă, a fost mai mare decât prima şi după producerea acesteia turiştii au sunat la 112.

„Pădurea de pe un versant întreg a fost rasă, nu mai există”, a adăugat prefectul.

Acesta a precizat că, duminică dimineaţă, a luat legătura inclusiv cu reprezentanţi ai MApN pentru a face procedurile administrative în aşa fel încât, dacă ar fi fost cazul, autorităţile să poată apela la intervenţia militarilor, însă nu a fost cazul.
În total, 72 de persoane se aflau în cabana lovită de avalanşe, dintre acestea, 57 erau turişti, printre care şi copii.

Citește și
tina hines
O femeie s-a trezit după ce a fost "moartă" timp de 27 de minute, apoi a scris un mesaj înfiorător
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

UPDATE 16:00 19 persoane au fost deja evacuate în siguranță de către jandarmii montani, salvamontiști și pompieri și au ajuns la microbuze.

Urmează ca alte 41 de persoane să fie coborâte în siguranță de pe munte.

UPDATE 15:00 A început coborârea celor 60 de persoane blocate la Cabana Capra. Forțele de intervenție au mai găsit urmele a alte șapte avalanşe de dimensiuni mai mici, a anunțat prefectul județului Argeș.

Echipele de salvatori au început, duminică, coborârea celor 60 de persoane blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea unei avalanşe, anunţă Instituţia Prefectului Argeş.

"18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş acţionează în zonă împreună cu alţi 6 militari veniţi din Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea. Şase salvatori montani sunt în echipele de intervenţie. 10 poliţişti şi trei jandarmi montani acţionează în aceeaşi zonă. La Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turişti din Bucureşti, Timiş şi Argeş, iar 10 sunt membrii personalului", se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Argeş.

Conform aceleiaşi surse, avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.

"Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte şapte avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra", se mai menţionează în informare.

UPDATE 10:20 Pentru evacuarea celor 60 persoane rămase izolate în Cabana Capra, km 108, ca urmare a avalanșelor produse în zonă, au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița.

Știre inițială

În Caraș-Severin, 30 de mașini au fost deblocate de jandarmii montani. Iar la Cluj, tot atâtea au fost scoase din zăpezi de voluntari.

Avalanșa de mari dimensiuini din Făgăraș a afectat serios Cabana Capra. Zăpada a intrat în camere, iar mașinile parcate abia se mai zăreau.

În Caraș-Severin, 80 de persoane, printre care și copii, au rămas blocate sâmbătă seară pe drum. Mulți dintre ei erau turiști și plecau din stațiunea Semenic, unde au practicat sporturile de iarnă. După mai multe ore de intervenție, jandarmii montani au reușit să deszăpezească toate cele 30 de mașini blocate.

Viscolul a lovit puternic și în județul Cluj. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Județean 103G, între localitățile Gheorgheni și Aiton, la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca.

Mai mulți șoferi au ajuns cu mașinile în afara carosabilului, și s-au trezit blocați în zapadă pe câmp. În timp ce unii au rămas în vehicule, alții le-au lăsat în zapădă și s-au adăpostit. Dar au fost şi oameni care s-au blocat pe drum.

Două echipe de voluntari au venit în ajutorul a peste 30 de mașini.

Avalanșă la Capra

Iar în Argeş, pe Transfăgărăşan, Cabana Capra aflat la 1.585 de metri altitudine, a fost lovit de o avalanșă de mari dimensiuni cu puțin înainte de ora 22.

Zăpada a intrat în sala de mese și în câteva camere, unde a spart geamurile. În plus, mașinile din parcarea hotelului au fost avariate și abia se mai zăreau de sub zăpadă. Din fericire nimeni nu a fost rănit, dar pagubele materiale sunt însemnate.

Iar salvamoniştii din Alba au avut două intervenţii în Munții Șureanu. Un adult și un copil, care erau pe un ATV, au căzut și au avut nevoie de ajutorul medicilor. Bărbatul de 42 de ani a suferit un traumatism cranio-cerebral, dar copilul a scăpat doar cu câteva răni. Iar o femeie s-a accidentat pe o pârtie, suferind o fractură de tibie.

Reporteri: Daniel Preda, Răzvan Dan, Gina Obrejan, Natașa Paraschiv

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Starea drumurilor afectate de viscol și ninsori. Unde este închisă circulația
Starea drumurilor afectate de viscol și ninsori. Unde este închisă circulația

Codurile galben și portocaliu de vreme rea, ce au cuprins România, au adus probleme în multe județe. A nins și a viscolit în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar vizibilitatea a fost scăzută.

O femeie s-a trezit după ce a fost
O femeie s-a trezit după ce a fost "moartă" timp de 27 de minute, apoi a scris un mesaj înfiorător

Tina Hines este una dintre persoanele care a reînviat după ce s-a aflat în moarte clinică. Concret, femeia a fost declarată moartă vreme de 27 de minute.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.