Un turist polonez și-a pierdut viața în Munții Maramureșului, după ce a fost surprins de o avalanșă
Un turist polonez și-a pierdut viața în Munții Maramureșului, după ce a fost surprins de o avalanșă. Era împreună cu trei prieteni, iar doi dintre aceștia au fost acoperiți și ei de zăpadă.
Când s-a pornit valul înghețat, străinii se plimbau în zona respectivă cu niște motociclete speciale. Cei care investighează acum incidentul, nu exclud ca tocmai ei să fi declanșat nenorocirea.
Așa arată filmată din elicopter zona unde s-a produs avalanșa. Zăpada s-a rupt de o suprafață de circa 30 de metri, și s-a rosogolit la vale încă 60 de metri. Cei patru turiști polonezi erau pe vehicule speciale pentru zăpadă în momentul producerii avalanșei. Pe unul dintre bărbați, valul înghețat l-a omorât, iar pe alți doi i-a acoperit.
Riscul de avalanșă în acel loc fusese anunțat de nivel trei din cinci
Avalanșa a avut loc în zona pasului Prislop din Munții Maramureșului. În acel loc, riscul de avalanșă fusese anunțat de nivel trei din cinci.
Cel de-al patrulea turist polonez care a scapăt din calea avalanșei, a fost cel care a cerut ajutor. Echipe de la Salvamont, ISU și un elicopter SMURD au fost trimise spre locul indicat.
Cei doi străini acoperiți de zăpadă au fost recuperați teferi de echipele de salvare.
Ion Sorin Timiș, primarul din Borșa: „Chiar au ajutat să scoată din zăpadă snowmobilele”.
Dan Benga, șef salvamont Maramureș: „S-au distrat azi toată ziua cu niște crosuri cu șenile. Ele sunt foarte ok în momentul în care îl stăpânești, dar în momentul în care tu te joci pe o zonă predispusă la avalanșă, într-un con de avalanșă, clar pornești avalanșa”.
Reporter: Deci au riscat foarte mult?
Dan Benga, șef salvamont Maramureș: „Enorm”.
Narcisa Milian, șef Serviciu Regional de Prognoză a Vremii Sibiu: „Acolo au fost cantități mari de precipitații care, din cauza vântului puternic, au fost duse din zonele joase spre vârf. S-au creat niște depozite însemnate, care erau periculoase. Zăpadă instabilă”.
Avalanșa, de tip „placă de vânt”
Avalanșa a fost de tip „placă de vânt”, spun specialiștii. De regulă, acestea se produc când zăpada transportă de vânt se acumulează pe un versant și apare o supraîncărcare a zonei, ori o suprasarcină externă, cum ar fi trecerea cuiva cu un snowmobil.
Adrian Vălean, alpinist: „Dacă sunt zone de trecere unde intuiești că sunt riscuri mai mari, să nu fie mai multe persoane în același timp. Să treacă pe rând de exemplu”.
Operațiunea de coborâre a trupului turistului polonez de pe munte continuă și la această oră.