Situația de la Cabana Capra se poate repeta oricând. Doar o minune a făcut să nu existe victime

×
Codul embed a fost copiat

Anchetatorii care au analizat incidentul de la cabana Capra din Munţii Făgăraş spun că prima cădere de zăpadă de sâmbătă noaptea a fost urmată de una și mai puternică şi abia atunci turiștii au sunat la 112.

Deși muntele de zăpadă a intrat în camere și în sala de mese, nimeni nu a înțeles inițial în ce pericol erau cu toții. Şoferii care au ajuns cu maşina în zonă, pe un drum închis circulaţiei, vor fi sancţionaţi.

În zona unde s-au produs cele două avalanșe, la cabana Capra, peisajul este înspăimântător. O tragedie se poate repeta oricând.

Salvamontiștii și echipajele de urgență, care i-au salvat pe turiştii prinşi în capcana zăpezii, spun acelaşi lucru. Doar o minune a făcut să nu existe victime. O echipă a Știrilor PROTV a ajuns la locul dezastrului.

Prima avalanşă s-a produs sâmbăta seara, în jurul orelor 22.30. Munţii de zăpadă au intrat în camerele turiştilor, inclusiv în cele de la etaj, şi în sala de mese, unde o parte din turiști sărbătoreau o onomastică.

Dar, uluitor, nimeni nu a sunat la 112. Oamenii păreau să nu-şi dea seama de gravitatea situaţiei, deşi în grup erau 13 copii, unii foarte mici, și o femeie însărcinată.

A doua avalanşă s-a produs dimineaţa, la ora 7, și a venit dinspre creastă. A avut o forţă mult mai mare şi o lăţime de 300 de metri. Valul de zăpadă a făcut una cu pământul o pădure întreagă şi a aruncat maşinile din parcarea hotelului una peste alta. Abia atunci, speriaţi, oamenii au cerut ajutor.

Chiar în timp ce echipa noastră filma, o altă avalanşă, mai mică, s-a produs aproape de locul unde mai mulţi muncitori lucrau la degajarea drumului.

Salvatorii spun că dacă la ora producerii primei avalanșe, seara, cineva ar fi fost afară din cabană, la o plimbare, sau mai mulți copii s-ar fi jucat, ar fi fost greu de găsit în zăpadă.

Zăpada care a ajuns aici este foarte întărâtă, de aceea este foarte greu să fie mutată dintr-o parte în alta. Şi vreau să vă arăt aici este un bolovan care pare destul de mare care, la fel, azi fost adus de avalanşa aici în drum."

Gheorge Mihăiță, șef secție Drumuri Naționale Argeș: "Aveam barieră direcțională, pe care oamenii o văd, dădeau în ea, au dat-o deoparte ce să vă mai spun că și bariera aceea cu lacăt, ne spărgeau lacătul și tot plecau acolo, sau rupeau bariera, chiar au smuls-o".

Cei care au mers cu mașina la cabană vor fi amendați cu câte 1.160 de lei și vor avea permisele suspendate pentru 60 de zile. În acest moment, nici un turist nu se mai află la cabană. Maşinile sunt însă acolo, distruse de furia zăpezii și, din cauza vremii, nu pot fi încă tractate.

Polițiștii au deschis un dosar penal în rem pentru infracțiunea de înșelăciune, după ce au vorbit cu mai mulți turiști care s-au dus cu mașinile la cabana Capra. Aceștia le-au spus că au intrat pe drumul închis circulației publice, după ce reprezentanții cabanei i-ar fi asigurat că au utilaje de deszăpezire și că șoseaua este curată.

Polițiștii spun că turiștii nu au fost avertizați în privința riscurilor, nici măcar când cabanierii au fost anunțați că zona a intrat sub cod portocaliu de vreme rea.

Totodată, polițiștii fac cercetări pentru identificarea tuturor conducătorilor autovehiculelor avariate de avalanșe, pentru a le putea elibera autorizații de reparație auto, dar și pentru a-i putea amenda și a le suspenda dreptul de a conduce pentru următoarele 60 de zile.

Deocamdată doar 14 mașini se văd de sub zăpadă, dar e posibil ca sub troiene să fie mai multe.

 

Citește și...
Avalanșa de la Cabana Capra. Poliția a deschis dosar penal și îi caută pe șoferii autovehiculelor care au fost avariate
Avalanșa de la Cabana Capra. Poliția a deschis dosar penal și îi caută pe șoferii autovehiculelor care au fost avariate

Anchetatorii argeşeni au deschis un dosar penal după ce 60 de persoane au rămas blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan, din cauza unei avalanşe. Turiştii au ajuns acolo pe un sector de drum care este închis circulaţiei.

 

Recomandări
Politico: Mai multe ţări UE, printre care România, vor sancţionarea oligarhilor proruşi din Republica Moldova
Politico: Mai multe ţări UE, printre care România, vor sancţionarea oligarhilor proruşi din Republica Moldova

Mai mulţi miniştri de Externe europeni, între care cel al României, au cerut ca UE să-i sancţioneze pe oligarhii implicaţi în "încercările de destabilizare" din Republica Moldova şi Georgia, pe fondul temerilor tot mai mari legate de amestecul Rusiei.

Șefii ASF știau de trei ani de problemele de la Euroins. Justificările din fața senatorilor: „Nu aveam voie să îi oprim”
Șefii ASF știau de trei ani de problemele de la Euroins. Justificările din fața senatorilor: „Nu aveam voie să îi oprim”

Chemaţi luni în Parlament, şefii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară au recunoscut că problemele de la Euroins erau cunoscute de trei ani.

Europa, în pragul unei secete catastrofale și anul acesta. Avertismentul făcut de Comisia Europeană
Europa, în pragul unei secete catastrofale și anul acesta. Avertismentul făcut de Comisia Europeană

Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022, iar ploile din săptămânile următoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate care s-a încheiat.