Cea mai friguroasă noapte din această iarnă: -31 de grade la Întorsura Buzăului
Minus 31 de grade Celsius au fost înregistrate în noaptea de miercuri spre joi la staţia meteo din Întorsura Buzăului, cea mai scăzută temperatură din actualul sezon hibernal, transmite Agerpres.
Potrivit meteorologului de serviciu, minima a fost înregistrată între orele 6,30-7 dimineaţa, iar ulterior temperatura a crescut uşor.
Prognoza meteo indică faptul că gerul va mai persista câteva zile în zona Întorsurii Buzăului, unul dintre polii frigului din România, supranumită şi „Mica Siberie” din cauza temperaturilor extrem de scăzute ce se înregistrează aici în fiecare an.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Spre exemplu, pe 8 ianuarie 2015 la Întorsura Buzăului au fost minus 34,6 grade Celsius, iar pe 10 ianuarie 2017, minus 32 de grade Celsius.
Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în judeţul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005, la Întorsura Buzăului, record care nu a mai fost atins din anul 1939.
Cele mai scăzute temperaturi ale iernii în judeţul Harghita
Cele mai scăzute temperaturi ale iernii în judeţul Harghita s-au înregistrat joi dimineaţa, când la staţia meteo Joseni au fost minus 23,6 grade Celsius, iar la Miercurea-Ciuc termometrele au arătat minus 23,2 grade Celsius.
Potrivit meteorologului de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Adrian Paşol, gerul a fost resimţit şi în celelalte localităţi harghitene, la Topliţa fiind înregistrată temperatura de minus 20 grade Celsius, iar la Odorheiu Secuiesc - de minus 16,4 grade Celsius.
În ceea ce priveşte staţia de munte Bucin, s-a înregistrat fenomenul de inversiune termică, fiind consemnată o temperatură mai ridicată, de minus 13,2 grade Celsius.
De altfel, în Harghita a fost ger toată noaptea, iar minimele s-au înregistrat dimineaţa, după ora 06,00.
Meteorologul Adrian Paşol a explicat că "este o situaţie clasică de ger", cu cer senin, presiune atmosferică foarte ridicată, strat de zăpadă proaspăt şi o masă de aer rece care a pătruns în zonă.
El a adăugat că şi în noaptea de joi spre vineri temperaturile vor fi cel puţin la fel de scăzute, posibil chiar cu 2-4 grade mai coborâte decât în noaptea precedentă.
Aceste valori sunt obişnuite pentru judeţul Harghita, nefiind consemnate recorduri de temperatură.
Adrian Paşol a precizat că, potrivit măsurătorilor înregistrate în perioada 1961-2010, cel mai frig a fost la Topliţa, în ziua de 9 februarie 1976, când termometrele au arătat minus 33 de grade Celsius, în vreme ce la Miercurea-Ciuc au fost, atunci, minus 32 grade Celsius, iar la Joseni s-au măsurat minus 31 grade.
Locuitorii judeţului sunt obişnuiţi cu iernile lungi şi friguroase şi spun că au aşteptat să simtă gerul, după o iarnă neobişnuit de caldă pentru această zonă.