ANM anunță caniculă și lipsa precipitaţilor pentru următoarele două săptămâni. Maximele vor ajunge la 39 de grade

Canicula
Inquam Photos / Octav Ganea

Vremea caniculară, cu valori termice maxime ce tind spre 39 de grade în majoritatea regiunilor, va caracteriza următoarele două săptămâni (8 - 21 iulie) din punct de vedere meteorologic, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va fi persistent, va fi caniculă, cu medii ale temperaturilor maxime de 35 - 38 de grade, valori izolat mai ridicate fiind posibile între 11 şi 13 iulie. Nopţile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 20 şi 24 de grade, în medie regională. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuşi vor fi după-amiezi cu vreme local caniculară, cu temperaturi maxime de 32 - 35 de grade şi minime de 17 - 21 de grade. Regimul pluviometric va fi deficitar. Astfel, în prima săptămână, nu va ploua, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată.

În Crişana, în prima săptămână, valul de căldură va fi persistent şi în intensificare. Media temperaturilor maxime va fi 35 - 37 de grade, valori local mai ridicate fiind posibile între 11 şi 13 iulie. Nopţile vor deveni tropicale în mare parte a regiunii, iar minimele termice se vor situa între 20 şi 23 de grade, în medie. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, însî temperaturile maxime vor oscila între 31 şi 35 de grade, iar minimele între 16 şi 20 de grade, mediat regional. Regimul pluviometric va fi deficitar; în prima săptămână izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, după care vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, media temperaturilor maxime va fi de 33 - 37 de grade, iar cea a minimelor de 15 - 20 de grade. Din 15 iulie este estimată o ponderare a regimului termic, dar totuşi vremea va fi călduroasă în orele după-amiezilor. Temperaturile maxime vor ajunge la 30 - 33 de grade, iar minimele la 18 grade. În prima săptămână, doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va cuprinde toată regiunea şi va fi în intensificare, astfel că, în perioada 11-13 iulie, pe arii extinse, va fi caniculă. Media temperaturilor maxime va fi de 32 - 36 de grade, iar cea a minimelor de 16 - 19 grade. Din data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuşi vremea va fi local călduroasă în
orele după-amiezilor, cu temperaturi maxime de 30 - 32 de grade şi minime de 14 - 17 grade, mediat regional. Regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână când doar izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

Citește și
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va fi persistent şi în intensificare, canicula va cuprinde treptat toată regiunea, cu medii ale temperaturilor maxime de 35 - 38 de grade, valori izolat mai ridicate fiind posibile între 11 şi 14 iulie, în sud şi în est. Nopţile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 19 şi 23 de grade, în medie regională. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, dar vor fi după-amiezi cu vreme local caniculară, îndeosebi în sudul zonei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 30 şi 35 de grade, iar minima va ajunge la 20 de grade. Regimul pluviometric va fi deficitar, în special în prima săptămână când doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Din 15 iulie, vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată.

În Dobrogea, în cea mai mare parte a intervalului, valul de căldură va persista, iar în partea continentală a regiunii va fi caniculă, cu temperaturi maxime în medie de 36 - 38 de grade. Extrem de cald va fi şi pe Litoral, unde în orele după-amiezilor se vor atinge valori de 32 - 35 de grade. Nopţile vor deveni tropicale, cu minime termice între 21 şi 25 de grade, O uşoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de referinţă. Totuşi, vremea va râmâne local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 32 - 35 de grade, iar minimele de 20 - 22 de grade, în medie. Se vor semnala ploi slabe, de scurtă durată, în data de 10 iulie, iar probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi în creştere la finalul perioadei de referinţă.

În Muntenia, valul de căldură va persista, iar între 10 şi 15 iulie va fi deosebit de intens, cu o medie a temperaturilor maxime de 35 - 39 de grade, respectiv a celor minime între 20 şi 23 de grade, mediat regional. O uşoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de referinţă, dar totuşi vremea va rămâne local caniculară. Temperaturile maxime vor fi de 33 - 35 de grade, iar minimele de 18 - 21 de grade, în medie regională. Regimul pluviometric va fi deficitar, ploile aproape vor lipsi până în data de 17 iulie, ulterior fiind posibile manifestări locale de instabilitate atmosferică.

În Oltenia, canicula va fi intensă în perioada 10 - 15 iulie, cu o medie a temperaturilor maxime de 35 - 39 de grade. Nopţile vor deveni tropicale, iar minimele termice urmează să se situeze între 20 şi 23 de grade. O uşoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de analiză, însă vremea va râmâne local caniculară. Temperaturile maxime vor fi de 33 - 35 de grade, iar minimele de 18 - 21 de grade. Regimul pluviometric va fi deficitar, manifestări locale de instabilitate atmosferică fiind posibile după data de 17 iulie.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
Citește și...
Averse și vijelii. Lista localităților vizate de codul galben emis de meteorologi
Averse și vijelii. Lista localităților vizate de codul galben emis de meteorologi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, avertizări nowcasting Cod galben de averse şi vijelii, valabile în mai multe zone din judeţele Neamţ şi Alba.

 

Vremea azi, 14 iulie. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius, la umbră, în România. Zonele în care va ploua torențial
Vremea azi, 14 iulie. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius, la umbră, în România. Zonele în care va ploua torențial

Duminică, 14 iulie, o să fie îngrozitor de cald. În vest, în sud și pe partea estică temperaturile ajung la 40...41 de grade. În vest, în nord, în nord-vest și la munte, de asemenea, în centru și în sud-vest vin câteva ploi torențiale, pe spații mici.

România se topește sub o cupolă fierbinte. Valul de aer tropical aduce temperaturi extreme, chiar și de 50 de grade
România se topește sub o cupolă fierbinte. Valul de aer tropical aduce temperaturi extreme, chiar și de 50 de grade

Valul de aer tropical aflat deasupra țării noastre aduce temperaturi extreme și un disconfort termic greu de suportat.  

Recomandări
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret

Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, a fost împușcat și rănit ușor la ureche într-o tentativă de asasinat la un miting de campanie electorală în Pennsylvania.  

Motivul incredibil pentru care jumătate dintre femeile din România nu au un loc de muncă
Motivul incredibil pentru care jumătate dintre femeile din România nu au un loc de muncă

Aproape jumătate dintre femeile din România nu lucrează. Asta arată datele Organizației Internaționale a Muncii. În prezent, ne întrec doar italiencele și grecoaicele.  

Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”
Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”

Donald Trump le-a mulțumit susținătorilor săi pentru „gândurile și rugăciunile” lor în a doua declarație publică de la tentativa de asasinat.