Fiul unui fost mare industrias al Romaniei se lupta cu statul pentru a recupera proprietatile familiei

Ultima actualizare: 21-07-2014 07:09

Ajuns la 90 de ani, Steven Auschnitt, fiul unuia dintre cei mai mari industriasi romani din perioada interbelica, Max Auschnitt, inca se lupta cu statul roman pentru a recupera proprietatile familiei.

Pana acum, dupa ani de procese, a primit doar o parte din averea mostenita de la tatal sau. Desi este stabilit in Statele Unite, Steven Auschnitt nu se da batut. Printre imobilele care i-au fost retrocedate se numara si celebrul palat de pe Bulevardul Kiseleff, pe care i l-a vandut ulterior lui Gigi Becali.

In anii '30, tatal lui Steven, Max Auschnitt, a facut avere cu ajutorul lui Carol al II-lea care ii oferea toate comenzile statului in domeniul constructiilor si metalurgiei.

"Tatal meu, Carol era important sa-l aibe, nu ca prieten, ca cineva care sa fie de partea lui. Si da, au jucat poker si, bineinteles, Carol castiga. Am recuperat casa de la Bucuresti, care a cumparat-o domnul Becali, am recuperat din domeniile din Resita, o bucata bineinteles. Multe documente s-au pierdut. Si acum, dupa o lupta destul de lunga, recuperam pentru Uzinele Titan din Calan, care era fabrica de otel care apartinea familiei", a spus Steven.

Dupa fuga din Romania, familia Auschnit a luat-o de la zero in Statele Unite. Steven s-a apucat de facut ambalaje in serie. S-a retras in 1992 si a vandut totul pentru 8 milioane de dolari. Dupa Revolutie a revenit, periodic, in Romania. A investit in tara o parte din banii castigati in urma proceselor cu statul roman. A construit, cu 2 milioane de dolari, singura parcare la standarde europene din Lugoj si a oferit 20 de case, care i-au fost retrocedate, locuitorilor din Otelul Rosu, zona in care tatal sau detinea celebrele uzine metalurgice.

"Comunistii au luat tot, au furat sau au confiscat. Pentru mine au furat. Dupa Revolutie i-am zis, in '93 la nevasta mea, hai sa luam un voiaj nostalgic sa-ti arat unde am petrecut tineretea", a explicat Steven.

Steven Auschnitt isi aminteste si cum a fost trimis de tatal sau in strainatate, la scurt timp dupa ce a inceput Al Doilea Razboi Mondial, dar si de rivalitatea dintre familia sa si cea a unui al mare industrias roman, Nicolae Malaxa.

"Si aici avem minele Anina...erau mine de carbuni. Aici era forjaria, cum se vede era cu multi oameni care lucrau. Sunt poze din 1920. Resita are o industrie de otel destul de mare, avea fabrica de locomotive, otelariile unde s-a facut tabla si structurile. Acuma nu mai e nimic", isi aduce aminte barbatul.

Dar destinul tatalui sau, marele industrias, nu a fost intotdeauna stralucitor. In utima perioada a dictaturii lui Carol al II-lea a fost arestat si condamnat la inchisoare.

In prezent, Steven Auschnitt vorbeste si despre familia actuala si de cele doua fete.

"Una e in computers. Iar cealalta fata...Acum ii place yoga, e profesor de yoga. Toti trei nepotii au iesit foarte bine. Nu fac nici o prostie", a incheiat Steven.

La 90 de ani, Steven Auschnitt inca mai conduce afacerile familiei din America: cele mai multe se invart in jurul unor fabrici de mase plastice. Familia lui Steven Auschnitt a primit deja inapoi de la statul roman 13 milioane de dolari si mai multe imobile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO