Unde au petrecut românii Paștele. Sărbătoarea luminii, printre tradiții și obiceiuri, dar și la distracție
Paștele este una dintre cele mai importante și vechi sărbători religioase ale creștinismului, marcând Învierea lui Hristos. Anul acesta românii au legat vacanța de 1 Mai cu cea de Paște și au avut o minivacanță de aproape o săptămână.
Pentru că au avut la dispoziție mai multe zile decât de obicei, un număr mare de români au decis să plece din orașe și au ales să petreacă sărbătorile pascale în destinații cunoscute din România.
Când vine vorba de locurile alese pentru a petrece vacanța de 1 Mai și Paște, o parte dintre ei au ales litoralul, dar o mare parte au ales să petreacă mai aproape de tradiții și obiceiuri, în topul preferințelor fiind Bucovina și Maramureș.
Zonele cu tradiții specifice din Bucovina și Maramureș sunt adesea destinații populare pentru cei care doresc să experimenteze autenticitatea și frumusețea sărbătorii de Paște. În aceste locuri, oamenii au participat la slujbele religioase și la tradiții locale precum vopsitul ouălor și pregătirea bucatelor tradiționale.
De asemenea, multe familii au ales să viziteze și Gura Humorului pentru mănăstirile importante din zonă, ca parte a tradiției și a spiritualității sărbătorii. Aceștia au participat la Slujba de Înviere la unul din frumoasele lăcașe de cult din Ținutul Mănăstirilor din Bucovina care a fost desemnată Destinația Anului 2023 în România.
Și băile termale au stârnit interesul românilor pentru vacanța de Paște de anul acesta iar destinații precum Băile Felix sau Băile Tușnad au fost pe lista de preferințe.
Obiceiuri și tradiții românești de Paște
Iată câteva din cele mai cunoscute obiceiuri de Paște din România păstrate și în zilele noastre.
Umblatul în tez – este o tradiție întâlnită în Maramureș și Bucovina, similară cu mersul cu colinda. În prima zi de Paște, copiii îmbrăcați în straie tradiționale merg din casă în casă pentru a vesti bucuria Învierii iar gazdele îi servesc cu ouă roșii, cozonac și alte bunătăți.
Apa cu ou roșu și bănuți – în Bucovina, în dimineața Paștelui, toți membrii familiei se spală pe fața cu apa în care a fost pus un ou roșu și bănuți. Copiii își înroșesc obrajii cu oul roșu pentru a fi sănătoși și voioși tot anul.
Tămâierea bucatelor – se practică în Banat, la prima masa din ziua de Paste. Fiecare mesean primește apoi o linguriță cu vin și pâine sfințite.
Stropitul – o tradiție din zona Transilvaniei prin care baieții stropesc fetele cu parfum ca să nu se veștejească.
Sursa: Destinația Anului
Etichete: paste, gura humorului, tradiții, manastire, statiuni, bucovina,
Dată publicare:
07-05-2024 13:14