Turist in Romania. Localitatea Vadu Izei din Maramures: traditii, obiceiuri si biserici de lemn

Dată publicare: 22-01-2015 10:46
Dată actualizare: 25-01-2015 06:53


Vadu Izei

Localitatea VADU IZEI este situata intr-una din cele mai frumoase zone ale Romaniei, adica in Maramures, iar daca ajungeti acolo veti avea avantajul sa va cazati nu in cine stie ce hotel pretentios, ci chiar int-o casa traditionala.

Comuna Vadu Izei, asezata la confluenta vailor Iza si Mara, este - ca toate asezarile maramuresene - o pastratoare de traditii si obiceiuri. De departe insa, cea mai mare mandrie a comunei o reprezinta multitudinea de porti sculptate, considerate cele mai frumoase din zona. Alaturi de acestea sunt spiritualitatea "de cote maxime" din preajma sarbatorilor, obiceiurile locurilor, precum si arta si portul popular, pe care locuitorii il folosesc  indiferent de zi.

Comuna Vadu Izei este asezata la o distanta de 7 km de municipiul Sighetul Marmatiei si la 56 km fata de resedinta de judet, municipiul Baia Mare.

De-a lungul anilor, localitatea a cunoscut diferite nume: Satul lui Lupu, Vadu Lupului, Vad si Vadu Izei. Tot la Vadu Izei s-a descoperit un depozit de 12 bratari din epoca bronzului, lucrate artistic cu un desen geometric, demonstrand ca localitatea este foarte veche.

Comuna Vadu Izei este cunoscuta prin "Portile maramuresene" executate de Gheorghe Borodi, prin cantecele Mariei Trifoi cu cantecul "Mocirita cu trifoi", ale virtuosului violonist Gheorghe Covaci Cioata, care in 1976 castiga cu taraful sau "Discul de aur" Dijon (Franta), precum si prin poezia lui Tiberiu Utan si a desenelor valorosului artist grafician Vasile Kazar.

O vacanta la Vadu Izei inseamna neaparat vizitarea bisericilor de lemn, vechi de sute de ani, si posibilitatea de a cumpara una din operele mesterilor populari, care lucreaza si in fata clientului. De asemenea, acolo, in inima tarii, va puteti intalni cu virtuosi muzicieni ai satelor maramuresene sau ... va puteti relaxa pe cararile ascunse din paduri si dealurile dintre sate.

Dupa cum probabil deja stiti, Maramuresul este supranumit „tara bisericilor de lemn”, insa in Vadu Izei mai gasiti ceva foarte frumos: aproape toate tipurile de ceramica: ceramica rosie nesmaltuita, ceramica smaltuita ornamentata cu cornul sau ceramica decorata cu pensula.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO