Un agent imobiliar turc vrea sa vanda un oras vechi de peste 2.000 de ani drept proprietate de vacanta. Cat cere pe el

Dată publicare: 19-01-2015 10:43
Dată actualizare: 22-01-2015 06:46


Bargylia, sit arheologic

 Suna ca o pacaleala, dar este o oferta imobiliara foarte serioasa a unei agentii din Turcia care se ocupa cu vanzarea de proprietati de vacanta

Cei care vor sa imbine un sejur la Marea Egee cu o calatorie in timp au acum ocazia gratie unei oferte lansata de o agentie imobiliara din Turcia. Aceasta vinde orasul antic Bargylia, inaltat de vechii greci acum mai bine de doua milenii, drept proprietate de vacanta, potrivit BBC.

E drept ca si pretul e pe masura: 22 de milioane de lire turcesti, adica 8,15 milioane euro. Pentru acesti bani, iubitorii de vacante - si de arheologie - primesc 33 de hectare de teren pe care nu au voie sa construiasca nimic, deoarece legile din Turcia interzic ferm acest lucru.

Pe de alta parte, terenul ar putea fi plin de comori istorice pentru cei care vor sa il excaveze, deoarece Bargylia (in zilele noastre Bogazici) a fost o localitate prospera vreme de aproape un mileniu iar arheologii nu s-au apucat niciodata sa o studieze serios.

Cateva sculpturi gasite aici au ajuns sa fie expuse la British Museum iar terenul scos la vanzare de agentii imobiliari turci cuprinde ruinele unui templu, ale unui amfiteatru , ale unor bai si ale unei necropole datand din perioada Imperiului Roman si a celui bizantin. In plus, proprietatea e si intr-o zona turistica, in apropriere de statiunea Bodrum, una dintre cele mai cautate din Turcia.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO