Turism la castele. Românii apelează la fonduri europene pentru restaurări


Ultimul update: Duminica 03 Februarie 2019 19:54
Data publicarii: Duminica 03 Februarie 2019 19:07
Categorie: Stiri Turism

Tot mai multe castele din ţara noastră îşi recapătă strălucirea cu ajutorul fondurilor europene. Autorităţile locale, sau noii proprietari se preocupă şi le repară pentru a le introduce în circuitul turistic.

Sunt cheltuite sume enorme, de ordinul milioanelor de euro, pentru ca restaurările, făcute de experţi să păstreze farmecul vechi al clădirilor.

Castelul de la Sâncrai, judeţul Alba, e situat pe malul Mureşului, nu departe de Aiud. A fost construit în 1805 în stil renascentist. În urmă cu câţiva ani era o ruină, dar a fost reabilitat cu peste 1 milion de euro, bani europeni şi de la Consiliul Judeţean. Arhitecţii au păstrat elementele vechi, pe care le-au repus în valoare.

Castelul a fost pe rând sanatoriu şi centru de plasament pentru copii, iar acum găzduieşte evenimente culturale şi se află în posesia Consiliului Judeţean.

Dan Popescu, administrator public Consiliul Judeţean Alba: "Distrus în proporţie de 60-70%, a fost o adevărată provocare pentru a readuce farmecul şi frumusețea acestuia.”

Cu aproape 3 milioane de euro de la Uniunea Europeană ar urma să fie reabilitat şi un alt castel impunător - din Răscruci, judeţul Cluj.

După începerea lucrărilor, se estimează că acest castel va fi readus la viaţă în termen de aproximativ 3 ani. Monumentul istoric cu o arhitectură spectaculoasă va fi transformat într-un centru cultural şi va fi inclus în circuitul turistic al judeţului Cluj"

Lucrările sunt însă întârziate de birocraţie. Consiliul Judeţean Cluj aşteaptă de aproape două luni o aprobare de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii publice, pentru a putea primi fondurile europene.

Valentin Juncan, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Cluj: "Este vorba de un procent de 2% pe care CJ trebuie să îl completeze. Suntem blocaţi însă de ANAP care întârzie enorm de mult termenele."

Şi castelul Rakoczi-Bornemisza din Gurghiu, judeţul Mureş, atrage atenţia. Datează din secolul 17 şi a aparţinut unei familii de nobili din Transilvania. I-ar fi plăcut inlcusiv prinţesei Sissi din Austria, care a realizat parcul castelului.

Zoltan Soos, Director Muzeul Judeţean: "Vom avea nevoie şi de fonduri europene, în jur de 3 milioane de euro vor fi necesari."

Deocamdată castelul rămâne închis, dar după ce va fi restaurat înăuntru vor fi deschise publicului spaţii de cazare, un restaurant şi un centru pentru evenimente.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
plaja mexic
Una dintre cele mai frumoase plaje din lume, distrusă din cauza pozelor pentru Instagram
Reacţia unor turişti străini veniţi în Sibiu: "E Game of Thrones adus la viaţă"
Alertă în sudul litoralului. Turiștii, sfătuiți să nu se avânte în valurile mari
Tot mai mulţi turişti îşi fac vacanţa "în aer". Cât costă un zbor cu balonul
Petrecere pe plajă la Eforie Nord, cu vin "de producţie proprie" şi hamsii cu mujdei
De ce aleg tot mai mulţi români vacanţele cu rulota. "Am învăţat să fim minimalişti"
Vase de croaziera
7 milioane de turiști europeni pleacă în croaziere, însă niciunul nu ajunge în România
Dezvăluiri jenante despre turiștii de pe litoral. ”Pregătea masa pe noptieră, cu zarzavat”
Topul celor mai vizitate capitale din lume în 2019. Pe ce loc se află Bucureștiul
Vedere de sus: 8 cele mai spectaculoase priveliști din lume
A muncit tot sezonul estival la un restaurant de pe litoral. Câți bani a strâns o tânără
Cele mai frumoase zone, sufocate de gunoaie. Inspectorii de abia dau 3 amenzi pe lună