Traseele montane cele mai frecventate de urși în 2024: Unde a fost semnalată prezența animalului cel mai des

urs brun
Shutterstock

De la an la an, aparițiile urșilor printre oameni au devenit din ce în ce mai dese, iar numărul telefoanelor date la 112 a crescut și el. Iată care sunt zonele unde apar cel mai des aceste animale.  

Populația de urși din România este considerată a fi una dintre cele mai mari din Europa, estimările actuale variind între 6.000 și 8.000 de exemplare. Această creștere constantă a populației a dus la o intensificare a interacțiunilor dintre oameni și urși, ceea ce a generat îngrijorări legate de siguranța publică.

Locurile unde apar cel mai des urși

Deși urșii pot fi întâlniți în aproape toate zonele montane din România, există anumite regiuni unde interacțiunile cu oamenii sunt mai frecvente și, prin urmare, pot fi considerate mai periculoase:

· Județele Covasna și Harghita: Aceste județe au înregistrat cel mai mare număr de incidente cu urși, inclusiv atacuri asupra oamenilor și pagube materiale.

· Județele Brașov și Prahova: Aceste zone, populare printre turiști, au înregistrat, de asemenea, un număr semnificativ de incidente, în special în zonele rurale și în apropierea traseelor montane.

Citește și
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

· Alte zone montane: Munții Făgăraș, Munții Apuseni și Munții Rodnei sunt, de asemenea, cunoscute pentru prezența urșilor și au înregistrat incidente izolate.

Apeluri la 112 după întâlniri cu urșii în România

Până în luna iulie a anului în curs, peste 2.200 de apeluri care anunţau prezenţa unor urşi, inclusiv posibile atacuri ale acestora, au fost efectuate la numărul de urgenţă 112, conform Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Conform unui grafic transmis de STS se observă o creştere a numărului de apeluri la 112 care anunţă prezenţa unor urşi, inclusiv posibile atacuri ale acestora. În anul 2019 au avut loc 1.654 apeluri, în 2020 - 1.757 apeluri, în 2021 - 6.269 apeluri, în 2022 - 3.473 apeluri, iar de la începutul anului 2024 şi până în luna iulie a anului în curs - 2.264 apeluri.

Atacuri ale urșilor

Anul 2024 a fost marcat de o serie de incidente tragice legate de atacurile urșilor în România. Deși cifrele oficiale nu sunt încă disponibile, informațiile din mass-media indică o creștere îngrijorătoare a numărului de atacuri. Până în prezent, s-au raportat peste 2.200 de apeluri la 112 care au semnalat prezența sau posibile atacuri ale urșilor. Din păcate, cel puțin un deces a fost confirmat, iar numărul persoanelor rănite este în creștere.

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost cel al tinerei de 19 ani, Maria Diana, ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Acest incident tragic a șocat opinia publică și a readus în atenție problema interacțiunilor om-urs. Fata a fost atacată și târâtă de animal, iar recuperarea trupului a fost îngreunată de prezența ursului, care a fost ulterior împușcat. Acest eveniment a stârnit o dezbatere aprinsă cu privire la gestionarea populației de urși și la măsurile de siguranță necesare în zonele montane.

În urma acestui incident, politicienii au reacționat subliniind necesitatea unor măsuri urgente. Președintele Klaus Iohannis a declarat că "avem prea mulți urși și prea multe incidente grave", solicitând o gestionare mai eficientă a resurselor naturale și un echilibru între protejarea oamenilor și a animalelor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a reiterat necesitatea reevaluării stării de conservare a populației de urși și a actualizării statutului lor de protecție.

În prezent, se discută despre implementarea unor măsuri concrete, precum relocarea urșilor problemă, creșterea numărului de intervenții în caz de conflict, intensificarea campaniilor de informare și educare a publicului, dar și posibilitatea unor derogări de la statutul de protecție a ursului, în cazuri excepționale.

Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, în ultimii 20 de ani, în România, 26 de oameni au fost ucişi de urşi şi 274 persoane au fost desfigurate.

Potrivit oficialului, în Munţii Carpaţi trăiesc între 6.400 - 7.200 de exemplare, peste 40% din urşii Europei, „însă această bogăţie a biodiversităţii începe să ameninţe cea mai de preţ bogăţie a unei ţări - populaţia". "Trebuie să înţelegem că, indiferent de circumstanţe, viaţa omului are prioritate", a subliniat Fechet.

În acest context, ministrul Mediului a solicitat Comisiei Europene să reevalueze starea de conservare a populaţiei de urs brun din Europa şi să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecţie.

Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populaţii de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obţinute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecţie aşa cum s-a întâmplat pentru specia lup. Este esenţial să colaborăm pentru a readuce echilibrul şi vă asigur că România va pune la dispoziţie toate resursele, informaţiile şi experienţa acumulată în gestionarea celei mai mari şi cele mai sănătoase populaţii de urs brun din Europa. Împreună putem proteja viaţa omului în timp ce asigurăm bunăstarea ursului brun", a mai spus Mircea Fechet.

Articol recomandat de sport.ro
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Citește și...
Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați
Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați

Văleni este un sat care păstrează farmecul rural moldovenesc, oferind turiștilor o evadare din agitația orașelor și o privire în istoria și cultura locală.  

Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa
Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa

Municipiul de reședință al județului Bihor este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Are o mulțime de obiective turistice, o atmosferă unică și oameni calzi și primitori.

Turiștii români cheltuie în afara țării mult mai mult decât o fac străinii în România. Suma la care s-a ajuns într-o lună
Turiștii români cheltuie în afara țării mult mai mult decât o fac străinii în România. Suma la care s-a ajuns într-o lună

Românii care au plecat în vacanță în străinătate au cheltuit doar în luna iunie 700 de milioane de euro. În aceste condiții, turismul autohton are de suferit, iar asta se simte în economie, reiese dintr-o analiză a cercetătorilor de la UBB Cluj.

Recomandări
Ce înseamnă pentru Roxana Mînzatu funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Mesaj clar pentru contestatari
Ce înseamnă pentru Roxana Mînzatu funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Mesaj clar pentru contestatari

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire
Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire

Un grav incident de securitate a avut loc, marți, chiar în Parlamentul României. Un bărbat a pătruns în zona publică a celei mai mari clădiri administrative civile din lume și a incendiat un magazin de suveniruri.

Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani
Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani

Autoritățile au instituit stare de alertă în județele Galați și Vaslui pentru deblocarea de resurse suplimentare pentru refacerea caselor și a drumurilor distruse de viituri.