Transportul public în marile orașe: ghid pentru turiști. Cum să folosești transportul în comun când ești în vacanță

transport in comun in vacanta
Shutterstock

Explorarea unui oraș nou poate fi o experiență frumoasă și memorabilă, dar adesea transportul public te poate deruta și îți va face vizitarea puțin dificilă.

Fie că te afli în New York, Paris sau Tokyo, folosirea transportului public este inevitabilă, mai ales dacă nu ai un buget uriaș astfel încât să mergi doar cu taxi-ul sau alte servicii de ride-sharing.

Acest ghid oferă sfaturi practice și informații esențiale pentru a te ajuta să te deplasezi cu ușurință și în siguranță prin marile orașe ale lumii. De la achiziționarea biletelor până la evitarea capcanelor comune, vei găsi tot ce ai nevoie pentru a folosi transportul în comun ca turist în orice oraș.

Transportul public în marile orașe: ghid pentru turiști

Înainte să ajungi într-o altă țară, ar trebui să faci un minim de research. După ce ți-ai găsit cazarea, joacă-te puțin pe Google Maps, vezi dacă ai magazine în jur, ce distanță este până la prima stație de autobuz/tramvai/metrou, etc.

Uită-te până la ce oră funcționează transportul în public, mai ales dacă plănuiești să petreci până târziu. Vezi dacă există biciclete sau trotinete de închiriat astfel încât să te asiguri că poți ajunge acasă în siguranță.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Vezi cât costă un pass pe o zi, două, cinci sau o săptămână (în funcție de ofertă și de cât timp stai) și calculează care este cea mai avantajoasă ofertă pentru tine.

Alte lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a călători:

Ce tipuri de transport public sunt disponibile?

Care sunt orele de funcționare? Unele orașe au transport 24/7, în timp ce altele pot opri circulația după miezul nopții. Acest lucru este deosebit de important de înțeles dacă plănuiești să folosești transportul public pentru a ajunge la aeroport pentru un zbor matinal.

Cât costă? Dacă călătorești cu un buget strict, merită să îți faci o idee despre cât vei cheltui zilnic pe transport.

Există stații aproape de cazarea ta? Nu are rost să îți planifici itinerariul în jurul transportului public dacă trebuie să mergi 2 km până la cea mai apropiată stație de autobuz sau tren.

Cum și unde achiziționezi biletele? Trebuie să cumperi biletele online sau în persoană la un ghișeu sau stație? Adesea, pot fi disponibile mai multe opțiuni de bilete online, așa că verifică înainte să ajungi pentru a ști ce ai nevoie.

Acordă-ți suficient timp

Acest sfat este deosebit de important dacă te îndrepți spre aeroport sau undeva unde trebuie să respecți un program strict. Îți acorzi timp suplimentar pentru traficul cu mașina, așa că fă același lucru pentru sistemul de autobuz, tren sau metrou.

Folosește Google Maps sau Citymapper

Majoritatea orașelor mari au integrat sistemul de transport public cu Google Maps, ceea ce înseamnă că poți introduce destinația și vei primi cea mai ușoară și rapidă rută în câteva secunde. Acest lucru face ca utilizarea transportului public să fie foarte simplă, deoarece telefonul îți va oferi o gamă de opțiuni (transport public, mașină, rideshare, mers pe jos și pe bicicletă), precum și cât timp vor dura și chiar o estimare a prețului.

Citymapper este o altă aplicație fantastică ce oferă actualizări în timp real despre rutele accesibile pentru scaunele cu rotile în peste 100 de orașe din Europa, nordul SUA și Asia. Aplicația este ușor de folosit și va ajuta la eliminarea stresului legat de transportul public.

Dacă, din orice motiv, sistemul de transport public din orașul pe care îl vizitezi nu este reprezentat în aplicații, Google Maps sau o altă aplicație similară este un mod excelent de a naviga într-un oraș străin și de a rămâne în siguranță fără a fi necesar să înțelegi limba locală.

Câteva sfaturi dacă te bazezi pe hărțile de pe telefon:

• Descarcă harta Google pe telefon pentru a avea acces offline.

• Marchează-ți cazarea și orice reper important pentru referință rapidă.

• Ia în considerare să ai o copie tipărită a hărții transportului public și să scrii adresa cazării în caz că ți se descarcă telefonul.

Bilete

Când vine vorba de bilete, există câteva lucruri de luat în considerare:

• Cât timp vei sta în acel oraș? Este suficient un bilet de o zi? Există un abonament pentru turiști sau un abonament săptămânal care ți se potrivește? Poți să îți folosești cardul de credit pentru a urca și coborî?

• Sistemul de transport public este interconectat sau ai nevoie de bilete diferite pentru metrou/autobuz/tramvai?

• Poți achiziționa bilete la stații sau în mijloacele de transport? Sau trebuie să fie achiziționate online? De exemplu, Japan Rail Pass este disponibil doar pentru cei care îl cumpără din afara Japoniei.

• Câte zone vei traversa? Biletul tău le acoperă pe toate?

• Biletul tău trebuie validat, compostat sau scanat de cineva/ceva?

• Călătoriile în zonele centrale costă mai mult?

• Ai nevoie de mărunt/cash pentru a achiziționa bilete sau se acceptă cardul?

O simplă căutare online ar trebui să ajute să răspundă la toate aceste întrebări și mai multe, ajutându-te să economisești bani, timp și stres la automatul de bilete sau la stații.

Fii în siguranță

Când ești într-un oraș nou, grăbindu-te să navighezi între metrou, autobuz și mereu cu ochii în harta de pe telefon, este ușor să uiți de bunurile personale.

• Fii vigilent, rămâi alert și fii atent. Căștile de anulare a zgomotului nu sunt cel mai bun accesoriu în timp ce te afli în transportul în comun, mai ales în aglomerație.

• Fii atent când ești în mulțime și ai grijă la hoți. Ține-ți gențile aproape de corp și evită să pui obiecte de valoare în buzunare.

• Fii foarte atent noaptea. Ține-ți telefonul încărcat și călătorește în grup, dacă este posibil.

• Nu te teme să te muți sau să cobori dintr-un mijloc de transport în comun dacă te simți în nesiguranță.

• Folosește birouri de bilete sau site-uri de renume pentru a evita să fii înșelat atunci când cumperi bilete sau pass-uri.

• Numără câte stații sunt până la destinația ta, astfel încât să nu trebuiască să te bazezi pe anunțuri sau semne în limbi străine.

• Mai presus de orice, folosește-ți intuiția și ai încredere în instinctele tale. Siguranța trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.

Înțelege eticheta

Eticheta din transportul public diferă în funcție de țară și cultură.

• În unele țări este considerat nepoliticos să vorbești tare sau să asculți muzică tare în transportul public.

• Învață expresii precum "scuzați-mă" sau "mulțumesc" pentru a îți fi mai ușor, conform flightcentre.

• Fii atent la indiciile sociale. Pe ce parte a scărilor rulante ar trebui să mergi? Unde ar trebui să stai?

• În majoritatea țărilor, persoanele mai tinere ar trebui să cedeze locurile pentru vârstnici sau cei cu dizabilități.

• Poate fi ilegal să mănânci, bei sau fumezi în transportul public.

• Unele țări au vagoane de tren sau metrou speciale pentru biciclete sau vagoane „silent”. Ai grijă la acestea, pentru că ceilalți călători se vor simți ofensați dacă alegi să vorbești la telefon, de exemplu, într-un vagon „silent”.

Fă-ți un plan de rezervă

Dacă ai dubii, ai un plan de rezervă în caz că rămâi blocat, există o schimbare de program sau transportul pur și simplu nu ajunge. Notează numărul unui taxi sau descarcă o aplicație de rideshare precum Uber sau Grab.

Folosește toaletă înainte să pleci

Navigarea prin transportul public este și așa destul de stresantă, dacă mai ai nevoie și urgent la toaletă, poate fi un moment foarte stresant, așa că poți evita asta amintindu-ți să mergi la baie încă de la cazare.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Lacul Ochiul Beiului - de ce nu îngheață niciodată și de unde vine culoarea turcoaz. Legendele legate de acest loc misterios
Lacul Ochiul Beiului - de ce nu îngheață niciodată și de unde vine culoarea turcoaz. Legendele legate de acest loc misterios

Lacul Ochiului Beiului se află în Munții Aninei din județul Caraș Severin, în apropierea satului Potoc.

Românii vor putea călători în China fără viză. Motivul pentru care tot mai mulți turiști aleg să viziteze această țară
Românii vor putea călători în China fără viză. Motivul pentru care tot mai mulți turiști aleg să viziteze această țară

China a eliminat viza pentru români. Ambasada Chinei în România a făcut vineri anunțul. În plus, autoritățile au mărit perioada de ședere fără viză de la 15 la 30 de zile.

Pârtia din stațiunea Păltiniș se deschide mai devreme pentru iubitorii de sporturi extreme. Cât costă un skipass
Pârtia din stațiunea Păltiniș se deschide mai devreme pentru iubitorii de sporturi extreme. Cât costă un skipass

Episodul de iarnă prin care trecem vine și cu o veste bună. Stratul de zăpadă pe pârtii a crescut ajutat, e drept, și de instalații.

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.