Transportul public în marile orașe: ghid pentru turiști. Cum să folosești transportul în comun când ești în vacanță

transport in comun in vacanta
Shutterstock

Explorarea unui oraș nou poate fi o experiență frumoasă și memorabilă, dar adesea transportul public te poate deruta și îți va face vizitarea puțin dificilă.

Fie că te afli în New York, Paris sau Tokyo, folosirea transportului public este inevitabilă, mai ales dacă nu ai un buget uriaș astfel încât să mergi doar cu taxi-ul sau alte servicii de ride-sharing.

Acest ghid oferă sfaturi practice și informații esențiale pentru a te ajuta să te deplasezi cu ușurință și în siguranță prin marile orașe ale lumii. De la achiziționarea biletelor până la evitarea capcanelor comune, vei găsi tot ce ai nevoie pentru a folosi transportul în comun ca turist în orice oraș.

Transportul public în marile orașe: ghid pentru turiști

Înainte să ajungi într-o altă țară, ar trebui să faci un minim de research. După ce ți-ai găsit cazarea, joacă-te puțin pe Google Maps, vezi dacă ai magazine în jur, ce distanță este până la prima stație de autobuz/tramvai/metrou, etc.

Uită-te până la ce oră funcționează transportul în public, mai ales dacă plănuiești să petreci până târziu. Vezi dacă există biciclete sau trotinete de închiriat astfel încât să te asiguri că poți ajunge acasă în siguranță.

Citește și
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Vezi cât costă un pass pe o zi, două, cinci sau o săptămână (în funcție de ofertă și de cât timp stai) și calculează care este cea mai avantajoasă ofertă pentru tine.

Alte lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a călători:

Ce tipuri de transport public sunt disponibile?

Care sunt orele de funcționare? Unele orașe au transport 24/7, în timp ce altele pot opri circulația după miezul nopții. Acest lucru este deosebit de important de înțeles dacă plănuiești să folosești transportul public pentru a ajunge la aeroport pentru un zbor matinal.

Cât costă? Dacă călătorești cu un buget strict, merită să îți faci o idee despre cât vei cheltui zilnic pe transport.

Există stații aproape de cazarea ta? Nu are rost să îți planifici itinerariul în jurul transportului public dacă trebuie să mergi 2 km până la cea mai apropiată stație de autobuz sau tren.

Cum și unde achiziționezi biletele? Trebuie să cumperi biletele online sau în persoană la un ghișeu sau stație? Adesea, pot fi disponibile mai multe opțiuni de bilete online, așa că verifică înainte să ajungi pentru a ști ce ai nevoie.

Acordă-ți suficient timp

Acest sfat este deosebit de important dacă te îndrepți spre aeroport sau undeva unde trebuie să respecți un program strict. Îți acorzi timp suplimentar pentru traficul cu mașina, așa că fă același lucru pentru sistemul de autobuz, tren sau metrou.

Folosește Google Maps sau Citymapper

Majoritatea orașelor mari au integrat sistemul de transport public cu Google Maps, ceea ce înseamnă că poți introduce destinația și vei primi cea mai ușoară și rapidă rută în câteva secunde. Acest lucru face ca utilizarea transportului public să fie foarte simplă, deoarece telefonul îți va oferi o gamă de opțiuni (transport public, mașină, rideshare, mers pe jos și pe bicicletă), precum și cât timp vor dura și chiar o estimare a prețului.

Citymapper este o altă aplicație fantastică ce oferă actualizări în timp real despre rutele accesibile pentru scaunele cu rotile în peste 100 de orașe din Europa, nordul SUA și Asia. Aplicația este ușor de folosit și va ajuta la eliminarea stresului legat de transportul public.

Dacă, din orice motiv, sistemul de transport public din orașul pe care îl vizitezi nu este reprezentat în aplicații, Google Maps sau o altă aplicație similară este un mod excelent de a naviga într-un oraș străin și de a rămâne în siguranță fără a fi necesar să înțelegi limba locală.

Câteva sfaturi dacă te bazezi pe hărțile de pe telefon:

• Descarcă harta Google pe telefon pentru a avea acces offline.

• Marchează-ți cazarea și orice reper important pentru referință rapidă.

• Ia în considerare să ai o copie tipărită a hărții transportului public și să scrii adresa cazării în caz că ți se descarcă telefonul.

Bilete

Când vine vorba de bilete, există câteva lucruri de luat în considerare:

• Cât timp vei sta în acel oraș? Este suficient un bilet de o zi? Există un abonament pentru turiști sau un abonament săptămânal care ți se potrivește? Poți să îți folosești cardul de credit pentru a urca și coborî?

• Sistemul de transport public este interconectat sau ai nevoie de bilete diferite pentru metrou/autobuz/tramvai?

• Poți achiziționa bilete la stații sau în mijloacele de transport? Sau trebuie să fie achiziționate online? De exemplu, Japan Rail Pass este disponibil doar pentru cei care îl cumpără din afara Japoniei.

• Câte zone vei traversa? Biletul tău le acoperă pe toate?

• Biletul tău trebuie validat, compostat sau scanat de cineva/ceva?

• Călătoriile în zonele centrale costă mai mult?

• Ai nevoie de mărunt/cash pentru a achiziționa bilete sau se acceptă cardul?

O simplă căutare online ar trebui să ajute să răspundă la toate aceste întrebări și mai multe, ajutându-te să economisești bani, timp și stres la automatul de bilete sau la stații.

Fii în siguranță

Când ești într-un oraș nou, grăbindu-te să navighezi între metrou, autobuz și mereu cu ochii în harta de pe telefon, este ușor să uiți de bunurile personale.

• Fii vigilent, rămâi alert și fii atent. Căștile de anulare a zgomotului nu sunt cel mai bun accesoriu în timp ce te afli în transportul în comun, mai ales în aglomerație.

• Fii atent când ești în mulțime și ai grijă la hoți. Ține-ți gențile aproape de corp și evită să pui obiecte de valoare în buzunare.

• Fii foarte atent noaptea. Ține-ți telefonul încărcat și călătorește în grup, dacă este posibil.

• Nu te teme să te muți sau să cobori dintr-un mijloc de transport în comun dacă te simți în nesiguranță.

• Folosește birouri de bilete sau site-uri de renume pentru a evita să fii înșelat atunci când cumperi bilete sau pass-uri.

• Numără câte stații sunt până la destinația ta, astfel încât să nu trebuiască să te bazezi pe anunțuri sau semne în limbi străine.

• Mai presus de orice, folosește-ți intuiția și ai încredere în instinctele tale. Siguranța trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.

Înțelege eticheta

Eticheta din transportul public diferă în funcție de țară și cultură.

• În unele țări este considerat nepoliticos să vorbești tare sau să asculți muzică tare în transportul public.

• Învață expresii precum "scuzați-mă" sau "mulțumesc" pentru a îți fi mai ușor, conform flightcentre.

• Fii atent la indiciile sociale. Pe ce parte a scărilor rulante ar trebui să mergi? Unde ar trebui să stai?

• În majoritatea țărilor, persoanele mai tinere ar trebui să cedeze locurile pentru vârstnici sau cei cu dizabilități.

• Poate fi ilegal să mănânci, bei sau fumezi în transportul public.

• Unele țări au vagoane de tren sau metrou speciale pentru biciclete sau vagoane „silent”. Ai grijă la acestea, pentru că ceilalți călători se vor simți ofensați dacă alegi să vorbești la telefon, de exemplu, într-un vagon „silent”.

Fă-ți un plan de rezervă

Dacă ai dubii, ai un plan de rezervă în caz că rămâi blocat, există o schimbare de program sau transportul pur și simplu nu ajunge. Notează numărul unui taxi sau descarcă o aplicație de rideshare precum Uber sau Grab.

Folosește toaletă înainte să pleci

Navigarea prin transportul public este și așa destul de stresantă, dacă mai ai nevoie și urgent la toaletă, poate fi un moment foarte stresant, așa că poți evita asta amintindu-ți să mergi la baie încă de la cazare.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO A ”reînviat” stadionul din Cotroceni! Cine s-a antrenat în ”Parcul cu platani” după 12 ani
GALERIE FOTO A ”reînviat” stadionul din Cotroceni! Cine s-a antrenat în ”Parcul cu platani” după 12 ani
Citește și...
Cum să te bucuri de mâncarea exotică în vacanță fără riscuri. Ghid esențial de siguranță alimentară
Cum să te bucuri de mâncarea exotică în vacanță fără riscuri. Ghid esențial de siguranță alimentară

Explorarea noilor bucătării este una dintre cele mai plăcute părți ale călătoriilor în străinătate. De fapt, unii oameni își planifică vacanțele în jurul degustării unor preparate exotice.

Cele mai comune înșelătorii turistice. Mulți cad pradă escrocilor. Sfaturi pentru a evita pericolele în vacanță
Cele mai comune înșelătorii turistice. Mulți cad pradă escrocilor. Sfaturi pentru a evita pericolele în vacanță

Escrocii și impostorii vizează adesea turiștii pentru că știu că oamenii sunt mai vulnerabili atunci când sunt departe de casă. De la hoți de buzunare la taximetriști dubioși, nu toți localnicii sunt prietenoși cu turiștii.

Cum să profiți la maximum de city pass-uri și carduri turistice. Ce avantaje au aceste carduri pentru turiști
Cum să profiți la maximum de city pass-uri și carduri turistice. Ce avantaje au aceste carduri pentru turiști

Multe orașe mari din întreaga lume oferă vizitatorilor lor city pass-uri sau carduri turistice.

Recomandări
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă cu cereale, în apropierea României
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă cu cereale, în apropierea României

O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Șacalul din Constanța are un cazier bogat încă de când era minor. De ce ar fi ucis-o pe Delia în apartamentul din Mamaia
Șacalul din Constanța are un cazier bogat încă de când era minor. De ce ar fi ucis-o pe Delia în apartamentul din Mamaia

Dosarul celor două crime care ar fi fost comise de bărbatul din Constanța poreclit Șacalul se complică. Anchetatorii sunt tot mai convinși că individul ar fi omorât și alte femei.  

Ciolacu, despre pensiile minerilor: Cresc la 1 ianuarie cu coeficientul de inflaţie şi cu majorarea salariului mediu
Ciolacu, despre pensiile minerilor: Cresc la 1 ianuarie cu coeficientul de inflaţie şi cu majorarea salariului mediu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va avea, la Suceava, o întâlnire cu liderii minerilor pe tema pensiilor, subliniind că, în cazul celor care au lucrat în acest domeniu, pensiile nu au fost "îngheţate", ci vor creşte din luna ianuarie a anului viitor