Trans-Salina, o nouă șosea în România. Drumul va salva două sate aproape complet depopulate: ”Acum e domnie”
Trans-Salina, o șosea din județul Alba cu o priveliște ce îți taie răsuflarea, a fost asfaltată și va readuce la viață o comunitate.
Drumul modernizat va salva două sate aproape complet depopulate.
Unul dintre ele este Ocnișoara, care este amplasat pe un masiv de sare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Autoritățile vor să pună în valoare bogăția din adâncuri și să amenajeze acolo un ștrand sărat, în stil rustic.
Ocnișoara, un sat cu pajiști întinse din podișul Târnavelor, a văzut asfaltul pentru prima dată. Drumul ce șerpuiește printre colinele așezării unește satele Ocnișoara şi Odeverem de Ciuguzel, în zona dintre oraşele Blaj şi Aiud. În Ocnişoara au mai rămas doar 14 săteni vârstnici, care nu au crezut că vor apuca ziua când vor avea asfalt sub picioare.
Iulica, fiica unei localnice: ”Acum e domnie, asfaltul la poartă. Ne retragem aici, ne place să lucram în grădină, să cosim, liniște.”
O parte din bogăția localității este, însă, și în adâncuri, pentru că Ocnișoara stă pe un masiv de sare. Autoritățile au amenajat o fântână, în zona numită „La murătoare”, unde oamenii vin să ia apă sărată. Aici a fost amenjat și un mic lac sărat, ce este folosit pentru relaxare.
Reabilitarea drumului face că mulți dintre cei plecați din sat să se intereseze acum de terenuri în zonă.
Emanuel, fiul unei localnice: ”Tot mai multă lume vine și întreabă de pământ, cine are o grădină să vândă."
Ion Dumitrel, președinte CJ Alba: "Este un drum care va pune în valoare resursele locale din localitatea Ocnișoara. Am stabilit să punem în valoare și să dezvoltăm un proiect, și anume un ștrand pornind de la această idee de apă sărată."
Cu o lungime de patru kilometri, drumul ce unește localitățile din comuna Lopadea Nouă va revitaliza zona, iar autorităţile speră că va atrage mulţi turiști în momentul în care va fi amenajat şi ștrandul rustic.