Topul celor mai bune aeroporturi din Europa. Pe ce loc este România

aeroport
Shutterstock

Vacanțele încep încă din aeroport, iar acest lucru este deja știut. Odată ce ați trecut de controlul de securitate și v-ați dat bagajele, creierul vostru a decis în mod oficial că se află în starea de vacanță.

Niciun aeroport nu este perfect, cozile lungi, terminalele aglomerate și întârzierile nu mai sunt evenimente noi pentru nimeni. Totuși, aeroporturile cu oferte de mâncare decente, situate aproape de centrul orașelor și care au parcare ieftină, ajută la crearea unui mediu mai puțin stresant pentru a intra în modul vacanță.

Cu toate acestea, majoritatea dintre noi suntem dispuși să acceptăm ca anumite zone ale aeroportului să fie ușor haotice, atâta timp cât alte aspecte sunt prioritizate, de exemplu, dacă aeroportul este relativ aproape de centrul orașului, pasagerii pot fi mai îngăduitori în ceea ce privește opțiunile mai puține de restaurante. Experții în închirieri auto de vacanță de la StressFreeCarRental.com au adunat date de la aeroporturile din toată Europa pentru a crea o listă a celor mai puțin stresante de vizitat. Criteriile luate în considerare au fost statisticile privind numărul total de pasageri pe an, distanța față de centrul orașului, taxele de parcare auto pentru o săptămână, numărul total de restaurante și un scor de evaluare a calității. Fiecărui factor i s-a acordat un punctaj între unu și zece, care a fost adunat pentru fiecare aeroport pentru a oferi un număr total de puncte, conform Cntraveller.com.

Topul celor mai bune aeroporturi din Europa

Mai jos, găsiți cele 10 aeroporturi cele mai puțin stresante din Europa, în ordine inversă.

10. Aeroportul Cagliari Elmas, Italia

Citește și
EXCLUSIV: Tânărul care a fugit din Ucraina şi a traversat Nistrul noaptea cu barca pneumatică. „Nu e important ce spun autorităţile despre mine, ci ce spun apropiaţii mei”

· Număr de pasageri în 2022: 4.396.594

· Distanța față de centrul orașului (km): 10,4

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 63

· Număr de restaurante: 11

· Rating din 100%: 71

· Total puncte: 18

9. Aeroportul Turin, Italia

· Număr de pasageri în 2022: 4.193.881

· Distanța față de centrul orașului (km): 18,8

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 40

· Număr de restaurante: 13

· Rating din 100%: 74

· Total puncte: 20

8. Aeroportul Trondheim, Norvegia

· Număr de pasageri în 2022: 3.803.933

· Distanța față de centrul orașului (km): 32,5

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 53,97

· Număr de restaurante: 7

· Rating din 100%: 78

· Total puncte: 22

7. Aeroportul Internațional Corfu, Grecia

· Număr de pasageri în 2022: 3.749.106

· Distanța față de centrul orașului (km): 3,3

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 0

· Număr de restaurante: 12

· Rating din 100%: 68

· Total puncte: 23

6. Aeroportul Newcastle, Marea Britanie

· Număr de pasageri în 2022: 4.127.000

· Distanța față de centrul orașului (km): 10,3

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 102,82

· Număr de restaurante: 9

· Rating din 100%: 80

· Total puncte: 25

5. Aeroportul Hannover, Germania

· Număr de pasageri în 2022: 3.955.425

· Distanța față de centrul orașului (km): 13,3

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 44

· Număr de restaurante: 6

· Rating din 100%: 76

· Total puncte: 27

4. Aeroportul Menorca, Spania

· Număr de pasageri în 2022: 3.900.935

· Distanța față de centrul orașului (km): 6,8

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 36

· Număr de restaurante: 5

· Rating din 100%: 81

· Total puncte: 30

3. Aeroportul Internațional Vilnius, Lituania

· Număr de pasageri în 2022: 3.915.960

· Distanța față de centrul orașului (km): 6,4

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 45,5

· Număr de restaurante: 10

· Rating din 100%: 80

· Total puncte: 33

2. Aeroportul Luxembourg, Luxemburg

· Număr de pasageri în 2022: 4.114.291

· Distanța față de centrul orașului (km): 7,6

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 91,21

· Număr de restaurante: 9

· Rating din 100%: 83

· Total puncte: 34

1. Aeroportul Billund, Danemarca

· Număr de pasageri în 2022: 3.712.400

· Distanța față de centrul orașului (km): 5,9

· Taxă de parcare auto pentru o săptămână (€): 62,41

· Număr de restaurante: 5

· Rating din 100%: 80

· Total puncte: 39

aeroport

Cum să ai o experiență mai puțin stresantă în aeroport

1. Pregătește-te pentru controlul de securitate înainte de a ajunge la aeroport

Nu există nimic mai rău decât să rămâi blocat în spatele cuiva care nu este pregătit corespunzător pentru controlul de securitate. Poți simți stresul emanat de ei în timp ce se chinuie să-și sorteze bagajele, adăugând întârzieri pentru restul cozii. Împachetează lichidele într-o pungă transparentă în prealabil, plasează electronicele într-un compartiment separat, astfel încât să fie ușor accesibile, și păstrează pașaportul, documentele și vizele la îndemână.

2. Împachetează pentru o posibilă întârziere

Există întotdeauna teama că zborul tău ar putea fi întârziat, iar cel mai bun mod de a-ți calma anxietatea este să te pregătești pentru această eventualitate. În bagajul de mână, adaugă haine de schimb, gustări, o sticlă de apă reutilizabilă, articole de toaletă mici, prietenoase cu securitatea, și orice medicament de care ai putea avea nevoie peste noapte, pentru a evita stresul inutil și cumpărăturile făcute din panică.

3. Verifică politica liniei aeriene privind bagajele

Dacă știi că va trebui să-ți umpli valiza până la refuz, este mai bine să te pregătești din timp pentru a evita o despachetare stânjenitoare la ghișeele de check-in. Vizitează site-ul web al companiei aeriene înainte de a călători pentru a verifica orice restricții de greutate și dimensiune și împachetează în consecință. Nu uita să verifici orice alte cerințe ale companiei aeriene dacă vei schimba aeronava în timpul călătoriei.

4. Ajungi devreme

Este evident, dar cumva, este un sfat pe care atât de mulți dintre noi reușim să-l ignorăm. Indiferent de cât de mult ne străduim, ceva întotdeauna merge prost și cauzează o ușoară întârziere în ziua călătoriei - o dorință subită de a deschide bagajul și de a verifica dacă nu am uitat ceva, trafic sau probleme cu transportul public etc. Planifică timp suplimentar pentru a ajunge la aeroport în itinerarul tău.

5. Poartă haine adecvate

Am trecut de zilele în care călătoria cu avionul însemna să porți cele mai frumoase haine. Confortul este esențial aici. Nu uita să porți pantofi care sunt ușor de pus și de scos pentru controlul de securitate, dar și haine cât mai lejere.

Aeroportul Henri Coandă

Aeroportul Internațional "Henri Coandă" din Otopeni are o istorie fascinantă și o evoluție remarcabilă. Pornind de la o bază militară de aviație germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aeroportul a inaugurat prima pistă civilă în 1970. Astăzi, este cel mai mare aeroport din România și unul dintre cele mai moderne din Europa de Est.

Situat la 17 km nord de centrul Bucureștiului, Aeroportul Internațional "Henri Coandă" dispunea în anul 2018 de două terminale, peste 1200 de angajați, 104 ghișee de check-in și 38 de porți de îmbarcare. În primele 9 luni ale anului 2018, aeroportul a fost tranzitat de peste 10 milioane de pasageri. Dincolo de aceste date generale, cel mai mare aeroport din țară ascunde și alte aspecte interesante, mai puțin cunoscute.

În incinta aeroportului, în afara aeronavelor aflate în circuitul zilnic de zbor, pot fi parcate simultan și ținute la sol pentru verificări sau alte operațiuni de rutină un număr de 45 de avioane. Personalul de întreținere al aeronavelor se confruntă cu provocări specifice fiecărui anotimp, de la neplăcerile cauzate de ceață până la degivrările din timpul iernii. În timpul verii, temperatura de la suprafața pistei poate atinge chiar și 80 de grade Celsius.

Datorită infrastructurii aeroportului și proximității față de București, unde se află cele mai importante centre medicale, pe Aeroportul Otopeni aterizează aproape săptămânal câte un avion cu urgențe medicale la bord. Se estimează că, având în vedere media cotelor de trafic de pasageri, în incinta aeroportului este verificat un bagaj de cală la fiecare 5 secunde.

În terminalul de plecări al Aeroportului Otopeni există un loc de rugăciune, o capelă ortodoxă, singura capelă din sud-estul Europei situată în incinta unui aeroport. De asemenea, în zona de trecere dintre terminalul de sosiri și cel de plecări este deschisă permanent o expoziție de artă cu tematică românească.

Aeroportul Internațional "Henri Coandă" are două piste principale pentru decolare și aterizare, fiecare cu o lungime de 3,5 km. Prima pistă a fost construită între 1940 și 1970, iar cea de-a doua în 1987. Pistele sunt folosite zilnic și de avioane de transport.

În anul 2012, pe 9 mai, Arena Națională din București a găzduit finala competiției Europa League la fotbal, disputată între echipele spaniole Atletico Madrid și Athletic Bilbao. Pentru Aeroportul Otopeni, aceasta a fost cea mai aglomerată zi, cu un avion aterizând la fiecare 3-4 minute.

Primul zbor de pasageri al unei aeronave românești a decolat de pe Aeroportul Otopeni în aprilie 1970, odată cu darea în folosință a primei piste civile. Printre primii oaspeți ai aeroportului s-a numărat și președintele american Richard Nixon, a cărui vizită în România a avut loc cu aproape un an înaintea inaugurării oficiale a aeroportului, pe 2 august 1969. Președintele Nixon a fost întâmpinat de soții Ceaușescu într-un foaier special realizat pentru celebrități.

Articol recomandat de sport.ro
Olandezii, fără ocolișuri. Cum au numit naționala României după 0-3 în optimile EURO 2024
Olandezii, fără ocolișuri. Cum au numit naționala României după 0-3 în optimile EURO 2024
Citește și...
Regiunea superbă din Italia în care primești 30.000 de euro ca să te muți într-un sat părăsit
Regiunea superbă din Italia în care primești 30.000 de euro ca să te muți într-un sat părăsit

Autoritățile italiene au creat un fond de aproape trei milioane de euro destinat atragerii de noi locuitori într-una dintre cele mai pitorești regiuni ale țării.

Prețul unui sejur pe litoral a crescut. Șezlongul va costa cu 10-20 de lei mai mult
Prețul unui sejur pe litoral a crescut. Șezlongul va costa cu 10-20 de lei mai mult

Vacanța pe litoral este mai scumpă de ieri. Pentru că am intrat în a doua lună de vară, cazarea costă cu 10-15% mai mult, iar pentru un șezlong, turiștii dau 10-20 de lei în plus.

 

Vacanța pe litoral este mai scumpă. Câți bani scot din buzunar turiștii pentru o noapte de cazare și un șezlong pe plajă
Vacanța pe litoral este mai scumpă. Câți bani scot din buzunar turiștii pentru o noapte de cazare și un șezlong pe plajă

Vacanța pe litoral este mai scumpă de luni. Pentru că am intrat în a doua lună de vară, cazarea costă cu 10-15% mai mult, iar pentru un șezlong pe plajă turiștii dau 10 - 20 de lei în plus.

Recomandări
Țările de Jos - România, 3-0. În minutul 91 al partidei, peste 25.000 de suporteri au scandat, la unison, „România, România!”
Țările de Jos - România, 3-0. În minutul 91 al partidei, peste 25.000 de suporteri au scandat, la unison, „România, România!”

Meciul dintre România și Țările de Jos, din optimile de finală de la EURO 2024 s-a încheiat. Meciul de pe Allianz Arena din Munchen a fost transmis de PRO TV și pe VOYO. Olanda s-a impus cu 3-0.

Hagi, despre „Generația de suflet” după înfrângerea din optimi: Au intrat în istorie. Sunt mândru de echipa României, de toţi
Hagi, despre „Generația de suflet” după înfrângerea din optimi: Au intrat în istorie. Sunt mândru de echipa României, de toţi

Fostul căpitan al naţionalei României, Gheorghe Hagi, a declarat, marţi seară, la Pro TV, că este mândru de tricolori, care au arătat că pot obţine rezultate bune la un turneu final.

Euro 2024 România-Olanda. ÎNĂLȚĂTOR. Momentul în care peste 25.000 de români au cântat imnul național „Deșteaptă-te, române!”
Euro 2024 România-Olanda. ÎNĂLȚĂTOR. Momentul în care peste 25.000 de români au cântat imnul național „Deșteaptă-te, române!”

Meciul României împotriva Olandei de la Euro 2024 a fost marcat de un moment emoționant: imnul național a răsunat pe Allianz Arena din Munchen, cântat de peste 25.000 de fani români, conform estimărilor Frf.