Stațiunea din România cu un lac desprins parcă din povești. Se află la doar câțiva kilometri de București și are și plajă

Amara
Facebook.com

Amara este un oraș aflat în județul Ialomița, pe malul lacului Amara, la distanță de 9 kilometri de Slobozia.

Este un loc ideal pentru un concediu relaxant, pentru că stațiunea dispune de facilități pentru băi calde și piscine cu apă din lac, dar și băi cu nămol.

Peisajele sunt fabuloase, iar locul este recomandat pentru tratamentul bolilor reumatice precum artroza sau spondiloza, dar și a bolilor reumatice inflamatorii și al afecțiunilor ginecologice.

Unde se află stațiunea Amara

Stațiunea Amara se află la doar 9 kilometri de Slobozia, în orașul cu același nume - Amara - și face parte din locurile din județul Ialomița care merită vizitate.  

Amara este un oraș din Ialomița format din reședința Amara și satul Amara Nouă.Aici se află și stațiunea balneoclimaterică Amara, la 2 kilometri de orașul cu același nume.

Citește și
Calimanesti - caciulata
Stațiunea din România, supranumită „Perla Oltului”. Locul ideal pentru o vacanță în orice sezon
Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”

Stațiunea se află la o altitudine de 30 de metri pe malul lacului Amara și poți ajunge aici cu trenul, cea mai apropiată fiind gara Slobozia Veche, accesibilă pe liniile Țăndărei-Slobozia-Urziceni și Călărași-Slobozia.

Totodată, poți ajunge ușor aici cu mașina personală. Orașul este străbătut de șoseaua națională DN2C, care leagă Slobozia de Buzău.

Conform unor descoperit arheologice, pe teritoriul astăzi ocupat de orașul Amara, s-au descoperit existența așezărilor omenești încă din perioada neoliticului târziu.

Localitatea actuală s-a născut între anii 1879-1882, când a fost atestată documentar.

La finalul secolului al XIX-lea, Amara era doar un cătun cu 190 de familii al comunei Slobozia Veche. În 1950, comuna Amara a trecut în administrarea raionului Slobozia din Ialomița. Din aprilie 2004, stațiunea a devenit oraș și mulți români ajung aici pentru a se trata de diferite afecțiuni.

În plus, clima și peisajul sunt deosebite, iar facilitățile sunt numeroase.

Amara

Băile Amara

Stațiunea Amara se specializează, în principal, în tratarea afecțiunilor aparatului locomotor și ginecologice.

În această stațiune sunt disponibile tratamente pentru cei afectați de diverse probleme de sănătate, printre care se numără:

Afecțiuni reumatice degenerative: spondiloză cervicală, dorsală și lombară; artroze; poliartroze;

Afecțiuni reumatice inflamatorii: stări algice articulare după reumatism articular acut sau după infecții de focar; spondilită anchilozantă;

Afecțiuni reumatice abarticulare: tendinoze; tendomioze; tendoperiostoze; periartrită scapulohumerală;

Afecțiuni posttraumatice: stări post-operatorii pe articulații; redorii articulare posttraumatice; recuperare după operații pe mușchi, articulații, oase; entorse și luxații; recuperare după imobilizare în aparat gipsat;

Afecțiuni neurologice periferice: pareze; paralizii posttraumatice ale membrelor; polineuropatii; sechele după poliomielită;

Afecțiuni ginecologice: sterilitate secundară; insuficiență ovariană; metroanexită cronică;

Afecțiuni asociate: dermatologice; endocrine.

În facilitățile de tratament ale stațiunii Amara, sunt disponibile următoarele:

· Băi cu ape minerale în bazin;

· Băi galvanice;

· Băi la cadă cu nămol;

· Dușuri subacvale integrale și parțiale;

· Împachetări cu nămol și cu parafină;

· Curenți diadinamici, ultrasunet, unde scurte, curenți TENS, curenți interferențiali;

· Solux, metodă de tratament ce folosește energia luminoasă în scop terapeutic;

· Laserterapie;

· Gimnastică medicală;

· Aerosoli;

· Masaj terapeutic.

Băile galvanice reprezintă un tip de tratament terapeutic care implică utilizarea curentului electric continuu (CC) în scopuri medicale.

Acest tip de terapie îmbină hidroterapia cu curentul electric și poate fi aplicat atât în cazul membrelor superioare, cât și pentru cele inferioare. Acest tip de terapie a fost dezvoltat în secolul al XIX-lea și a fost numit astfel în onoarea fizicianului italian Luigi Galvani, care a studiat interacțiunea electricității cu organismele vii.

Apele minerale terapeutice sunt cele provenite dintr-o sursă naturală, precum un izvor, un lac sau un foraj. Pentru a fi utilizate în diverse tratamente balneare, acestea trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care se numără și un conținut de săruri minerale dizolvate de peste 1 gram pe litru.

Apa lacului Amara prezintă o compoziție sulfato-clorurată, sodică, bicarbonată și magneziană, iar gradul total de mineralizare este de 9,88 grame pe litru. Nămolul sapropelic din lac conține aproximativ 40% substanțe organice și 41% substanțe minerale.

În stațiunea Amara se găsesc și izvoare minerale sulfuroase recomandate pentru tratarea afecțiunilor aparatului digestiv. Apa minerală de la sondă este sulfuroasă, slab sulfatată, bicarbonată, sodică, magneziană, hipotonică, având o mineralizare totală de 1,6 g/l.

Apele cloruro-sodice sau sărate, care au o concentrație de până la 15 g pe litru, așa cum este și cea din Amara, sunt folosite în cure interne, în afecțiuni digestive precum gastrite hipoacide, în bronșite cronice sau rinite cronice.

Amara

Lacul Amara Ialomița

Lacul Amara din județul Ialomița s-a format în cadrul stațiunii cu același nume, pe un vechi curs al râului Ialomița, denumit Crivaia. Caracteristicile sale unice au conferit localității-gazdă rangul de stațiune balneară de interes național.

Suprafața lacului s-a mărit de patru ori din 1938, iar depresiunea în care este situat s-a umplut treptat cu apa provenită din precipitații și din aportul subteran.

Deși este înconjurat de verdeață, adevărata comoară a stațiunii Amara din apropierea Sloboziei se află pe fundul lacului cu același nume: 130 de hectare de nămol sapropelic, care conține substanțe chimice benefice pentru organism.

Descoperirea nămolului vindecător din Lacul Amara se datorează unui moldovean, chimistului și fizicianului Petru Poni, care în perioada 1877 – 1889 a realizat mai multe studii privind apele minerale din țara noastră. El a descoperit că nămolul sapropelic din lacul Amara reprezintă o adevărată sursă de sănătate și poate fi utilizat în nenumărate terapii antireumatice.

În stațiunea Amara se folosesc diverse tipuri de proceduri balneare, precum băile calde cu nămol, împachetările cu nămol, aplicațiile de cataplasme cu nămol rece, curele interne cu ape minerale, electroterapia și hidroterapia, toate fiind ideale pentru tratarea afecțiunilor reumatice și nu numai.

Cu atât de multe proprietăți benefice, nămolul de la Amara este căutat și de alte centre balneare din țară, majoritatea provenind din stațiunea Băile Felix din județul Bihor.

În plus față de efectele sale curative, nămolul este și o sursă de venit pentru localnici, fiind vândut la metru cub de către reprezentanții Sistemului de Gospodărire al Apelor Ialomița, instituția care administrează lacul.

Dar lacul Amara nu este doar o destinație balneară, ci și una turistică. Peisajele de aici sunt încântătoare și foarte accesibile pentru bucureșteni și cei care locuiesc în apropiere de Capitală. Este o excursie de zi perfectă pentru familii și o evadare din rutina săptămânală.

Amara

Plajele din stațiunea Amara

Plajele din stațiunea Amara reprezintă o opțiune ideală pentru cei care caută o alternativă la litoralul Mării Negre.

În stațiunea Amara există patru plaje: "Perla", "Zorilor" (temporar închisă), "Splendid" și "Mircești".

Primele două sunt administrate de Primăria Amara, care încearcă să le renoveze și să le transforme în locuri de agrement mai moderne.

În ceea ce privește plajele private, "Splendid" și "Mircești", administratorii își propun să își extindă gama de servicii oferite.

Administrația locală din Amara a demarat anul trecut un proiect de hotărâre cu privire la modernizarea plajelor din stațiune. Conform acestui proiect, termenul de finalizare a investiției a fost prelungit până în decembrie 2026, iar costurile lucrărilor vor fi acoperite din bugetul local. În același context, s-a aprobat și un împrumut de la Trezoreria Statului în valoare de 2,8 milioane de lei pentru a susține proiectul.

Primarul orașului Amara, Alin Sandu, a explicat că decizia de amânare a proiectului a fost luată pentru a asigura realizarea acestuia conform specificațiilor tehnice, iar împrumutul de la Trezoreria Statului reprezintă o soluție pentru a nu pierde fondurile europene și a dispune de resursele necesare pentru finalizarea proiectului.

Articol recomandat de sport.ro
Ce legături au candidații la președinția României cu fotbalul. Un fost arbitru, un "patron" de club, un ultras și doi foști jucători mediocri
Ce legături au candidații la președinția României cu fotbalul. Un fost arbitru, un "patron" de club, un ultras și doi foști jucători mediocri
Citește și...
Stațiunea din România cu arhitectură bizantină de basm și eleganță. Românii vin aici pentru vindecare
Stațiunea din România cu arhitectură bizantină de basm și eleganță. Românii vin aici pentru vindecare

Stațiunea Buziaș se află în județul Timiș, în Depresiunea Buziașului, sud-vestul României. Este situată la o distanță de 25 de kilometri de orașul Lugoj și 34 de kilometri de Timișoara.  

Stațiunea din România, supranumită „Perla Oltului”. Locul ideal pentru o vacanță în orice sezon
Stațiunea din România, supranumită „Perla Oltului”. Locul ideal pentru o vacanță în orice sezon

Stațiunea balneoclimaterică Căciulata este una dintre principalele atracții turistice din județului Vâlcea, Oltenia, România, este o oază de sănătate și relaxare cu caracter permanent, deschisă vizitatorilor în orice perioadă a anului.  

Stațiunea din România cu ape miraculoase, dar în care majoritatea turiștilor ajung pentru a vizita alte obiective
Stațiunea din România cu ape miraculoase, dar în care majoritatea turiștilor ajung pentru a vizita alte obiective

Băile Tușnad este un oraș în județul Harghita, Transilvania format din reședința cu același nume și Carpitus.

Stațiunea din România care are peste 100 de zile cu zăpadă pe an. Este locul ideal pentru iubitorii sporturilor de iarnă
Stațiunea din România care are peste 100 de zile cu zăpadă pe an. Este locul ideal pentru iubitorii sporturilor de iarnă

Stațiunea Câmpulung Moldovenesc este una turistică montană climaterică, ideală pentru iubitorii sporturilor de iarnă, pentru că sunt între 90 și 150 de zile cu zăpadă pe an.  

Stațiunea din România în care găsești singura pădure de pe litoralul românesc. Iarna e un sat complet nelocuit
Stațiunea din România în care găsești singura pădure de pe litoralul românesc. Iarna e un sat complet nelocuit

Cap Aurora este o stațiune de pe litoralul românesc în care turiștii români și străini ajung an de an pentru a se bucura de vremea perfectă, atmosfera de vis și plajele întinse.    

Recomandări
Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ

Meteorologii au emis, luni dimineață, o avertizare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în Carpații Meridionali, până marți seara.

The Washington Post: Trump și Putin au vorbit despre războiul din Ucraina. Ce i-a spus preşedintele SUA liderului rus
The Washington Post: Trump și Putin au vorbit despre războiul din Ucraina. Ce i-a spus preşedintele SUA liderului rus

Preşedintele ales Donald Trump a vorbit joi cu liderul rus Vladimir Putin discutând şi despre războiul din Ucraina, potrivit The Washington Post, care citează persoane care au informaţii despre această convorbire.

 

Finlanda, model în învățământ. Metoda prin care, de 44 de ani, profesorii au devenit maeștri în educație
Finlanda, model în învățământ. Metoda prin care, de 44 de ani, profesorii au devenit maeștri în educație

În România sunt peste 18.000 de școli, dar și cel mai mare număr de profesori suplinitori. Adică, acei dascăli care nu au promovat examenele de titularizare.