Județul Ialomița. Ce poți vizita când ajungi în Câmpia Bărăganului

Obiective slobozia
Shutterstock

Județul Ialomița se află în regiunea Muntenia și reședința de județ este municipiul Slobozia. Își trage numele de la râul Ialomița, care străbate regiunea.

Județul are 3 municipii, 4 orașe și 59 de comune. Chiar dacă nu este unul dintre cele mai vizitate județe din România, Ialomița are propria sa frumusețe, iar o vizită aici te va convinge de asta.

Județul Ialomița – obiective turistice

Situat în Câmpia Bărăganului, județul Ialomița se numără printre cele mai vechi spații de locuit din România, fiind populat continuu încă din paleolitic. De altfel, există dovezi și urme ale unor așezări descoperite aici. Aici a avut reședința regele geto-dac Dromihete, cel căruia i se atribuie încheierea războiului dintre geți și macedoneni.

Dacă ajungi în Ialomița, există câteva locuri și obiective turistice pe care nu le poți rata. Iată câteva dintre cele mai importante și interesante:

Complexul arheologic Piscul Crăsani

Se află în apropierea localității Balaciu și este unul dintre cele mai vechi situri arheologice din România. Aici a fost descoperită prima așezare neolitică din Muntenia care avea un sistem de fortificație.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pe ruinele acestor așezări s-a ridicat ulterior un așezământ geto-dac cu reședința în cetatea Helis.

În secolul I î.Hr., așezările și acropola au fost distruse de un mare incendiu.

Vizitează cetatea geto-dacică Helis sau Cetatea Soarelui, care face parte din complexul arheologic și era considerat reședința regelui Dromihete. Conform cercetărilor arheologice, Helis era în vremea geto-dacilor un important centru comercial.

După săpături arheologice, aici s-au descoperit pietre și cărămizi, dar și două morminte cu șase schelete despre care se crede că ar fi fost ale unor tineri trimiși la Zalmoxis, zeul suprem al geto-dacilor.

Biserici și mănăstiri din Ialomița

Totodată, asigură-te că vizitezi cele mai frumoase biserici din județ. Mănăstirea Sfinții Voievozi din Slobozia este printre cele mai vechi și importante din județ. A fost ctitorită de Matei Basarab în jurul anului 1634.

Mănăstirea Adormirea Macii Domnului de la Balaciu este monument istoric și a fost ridicată în 1750 de familia Piteșteanu pe locul unde a fost un templu getic.

Altă biserică obiectiv turistic și istoric este Biserica Sfântul Nicolae din Hăgiești, care datează din anul 1703 și este printre puținele biserici păstrate cu fresce originale în pridvor și picturi murale interioare. Este construită în stilul brâncovenesc și înăuntru se află mormântul voievodului Grigore Mihail Șuțu.

O altă biserică interesantă este biserica de lemn Sfântul Nicolae, un alt monument istoric din Ialomița. Se pare că istoria lăcașului de cult începe în anul 1737, când a fost ridicată în Poiana de Jos. Biserica a fost mutată în 1979 la Poiana de Sus și acum se află în curtea Muzeului Național Agriculturii.

Obiective slobozia

Muzee și case de vizitat în județul Ialomița

Muzeul Național al Agriculturii este un alt obiectiv turistic de neratat dacă vii în județul Ialomița. Muzeul are tot felul de piese și exponate și prezintă istoria agriculturii românești.

Poți vedea Ferma Model de la Perieți, mașini agricole sau uneltele specifice agriculturii de pe vremuri. Totodată, aici au loc o mulțime de evenimente. Este un loc unic în România și Europa. Muzeul a fost înființat în 1996 și există multe activități pe care le poți face aici. În fiecare an se desfășoară ateliere permanente, dar și evenimentul Târgul Pâinea și Vinul.

Casa Memorială Ionel Perlea se află în comuna Ograda și a fost construită la finalul secolului al XIX-lea de către Victor Perlea, tatăl muzicianului Ionel Perlea.

Casa memorială se află în administrația Centrului Cultural UNESCO ”Ionel Perlea” – Ialomița.

Conacul Marghiloman se află în satul Hăgiești și a fost construit între anii 1869-1874 de fostul politician Alexandru Marghiloman. Clădirea este tip boierească și cu toate că nu mai este ce a fost odinioară, locul merită o vizită.

Slobozia – obiective turistice

Dacă ajungi în Slobozia, trebuie neapărat să vizitezi Mănăstirea Sfinții Voievozi, cea menționată mai sus. Este cea mai veche mănăstire din județ și se află pe Aleea Mănăstirii nr. 2, în partea de sud a Sloboziei.

Mănăstirea a fost atacată de tătari în anul 1623, iar după ce s-a urcat pe tronul Țării Românești, Matei Basarab a întărit mănăstirea și i-a alocat mai multe moșii și sate. Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 1634 de către Chiril Lukaris, patriarhul Constantinopolului.

Un alt obiectiv turistic este Muzeul județean Ialomița. Pe vremea aceea, muzeul se afla în Călărași. Are patru secții: Maia – Catargi, Bordușani-Popină, Bolomey și Orașul de Floci. Totodată, printre colecții se numără cea de numismatică, colecția de artă și cultura religioasă, colecția de etnografie, colecția Costică Acsinte sau Colecția de Istorie Modernă și Contemporană.

Muzeul Național al Agriculturii, precizat mai sus, este poate cel mai celebru obiectiv turistic din Ialomița și Slobozia. Vei afla aici despre multe tradiții interesante ale agricultorilor, vei avea parte de o incursiune în viața țăranilor de odinioară, dar vei vedea și felul în care oamenii trăiau în trecut și se descurcau cu puținul pe care îl aveau.

Printre exponate poți vedea o semănătoare manuală, seceri sau coase ori plugul vechi și plugul mecanic.

Vei vedea aici Caloianul și Paparudele. Caloianul este obiceiul prin care se cerea să plouă și se jertfea o persoană aruncând-o în râu. Apoi, în mod simbolic, se arunca în apă o păpușă făcută din lut.

Locuri de vizitat în Ialomița

Dacă vrei să vezi locuri frumoase în Ialomița, începe cu Lacul Amara.

Aflat la 7 km de orașul Slobozia, Lacul natural Amara este locul în care turiștii și localnicii, deopotrivă, vin pentru activități de relaxare, dar și pentru tratamente. Se pare că apele lacului au o mulțime de proprietăți, iar după o analiză calitativă s-a descoperit în ele că există substanțe precum acid silicic, acid carbonic, acid boric, calciu, fier, dar și magneziu.

Mulți spun că apele Lacului Amara au puteri vindecătoare. Întreg lacul are o suprafață de aproximativ 7 hectare și cu puțin noroc poți vedea aici peste 10 specii diferite de păsări precum corcodelul mare, rața mică, pescărușul argintiu sau chira de baltă.

Întreg lacul are forma literei S și face parte dintr-o arie protejată specială.

Lacul Strachina din comuna Valea Ciorii este un alt loc pe care nu îl poți rata. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare și are o lungime de 800 de metri, o lățime de 220 de metri și întreaga zonă este un important habitat al păsărilor de apă.

Lacul este împărțit prin două baraje pentru exploatare piscicolă.

Dacă îți plac excursiile și drumețiile, poți să faci o plimbare prin Rezervația Naturală Pădurea Canton Hățiș. Aflată în comuna Stelnica, această rezervație forestieră se întinde pe o suprafață de aproximativ 6,4 hectare. Găsești aici mai multe exemplare de stejar brumăriu, cu vârste între 150 și 300 de ani.

Este o zonă frumoasă pentru drumeții, plimbări sau excursii.

Totodată, trebuie să vezi platanul și salcâmii japonezi seculari din Maia. Platanul se află în Parcul Barbu Catargi, iar salcâmii japonezi în localitatea Maia. Acești salcâmi au fost plantați în anul 1862 și atât platanul, cât și salcâmii sunt monumente ale naturii impresionante.

Obiective turistice Amara – Ialomița

Amara este un oraș din Ialomița, format din localitatea Amara și satul Amara Nouă. Aici se află stațiunea balneoclimaterică Amara, la 2 km de oraș.

Lacul Amara este un obiectiv turistic important din județ. Se situează în depresiunea Crivaia, o veche matcă a râului Ialomița.

Apele subterane sunt încărcate de săruri precum sulfați și cloruri. Sulfatul de magneziu și sulfatul de sodiu dizolvate în mare cantitate în apa lacului îi oferă un gust foarte amar, care maschează gustul său sărat original.

Nămolul sapropelic este negru, unsuros și sărat. Conține o mulțime de săruri și substanțe organice, acetat de sodiu, nitrat de amoniu și clorură de sodiu, calciu, fier și magneziu. Este foarte benefic folosit în împachetări pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Totodată, poți vedea în stațiune o mulțime de păsări rare precum egreta sau barza albă.

Dacă ajungi în Amara, nu rata conacul Bolomey, o clădire impresionantă pe vremuri, dar lăsată în paragină. Este un monument istoric aflat în localitatea Cosâmbești, construit în 1898. Din fericire, Consiliul Județean Ialomița a aprobat bugetul pentru lucrările de renovare la conacul Bolomey.

„Teoretic, refacem un monument istoric care va reprezenta un punct de atracție pentru Slobozia și împrejurimi. În partea asta de Ialomița nu există obiectiv socio-cultural de anvergura acestuia.

Iar de-a lungul Ialomiței, întâmplător sau nu, tot mai multe astfel de obiective sunt refăcute, creând premisele organizării unor circuite turistice și culturale. În fapt însă, facem mult mai mult.

Conacul „Bolomey“ nu este o clădire obișnuită. Restaurăm aici sufletul unei clădiri istorice. Folosim tehnici și materiale din epocă, decorațiuni, picturi, elemente arhitecturale vechi”, conform arhitectului Ruxandra Nemțeanu, care a gândit proiectul și este șefa Complexului Bolomey, citat de independentonline.ro.

Tot în Amara și în împrejurimi poți vedea Muzeul sătesc de etnografie, aflat în comuna Ion Roată, Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial - Slobozia sau Piscul Crasani, vestigiile geto-dacice din secolul al IV-lea î.Hr.

Dacă te decizi să vizitezi Ialomița, locurile frumoase de aici te vor convinge că ai făcut o alegere bună. Totodată, obiectivele naturale sunt de o frumusețe magică, așa că nu le rata.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia
Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia

Pentru vacanța de Paște românii nu vor să cheltuiască foarte mult. Potrivit unui sondaj recent, când își caută cazare, două treimi dintre ei exclud camerele care costă peste 300 de lei pe noapte.  

Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români
Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români

Stațiunea Pucioasa se află în județul Dâmbovița, la 350 de metri altitudine. Izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, iar factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, calice și sodice.

Excursie cu mocănița de la Sovata. Experiența pe care niciun turist nu o ratează
Excursie cu mocănița de la Sovata. Experiența pe care niciun turist nu o ratează

După frigul și ploaia din ultimele zile, soarele i-a scos din case pe iubitorii naturii. Mulți au ajuns la Sovata, unde au pornit într-o călătorie de poveste pe colinele Transilvaniei.  

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.