Satul unde turiştii vin să vadă turnul cu slănini. "E gustoasă vizita"


Ultimul update: Miercuri 24 Aprilie 2019 09:56
Data publicarii: Miercuri 24 Aprilie 2019 09:01
Categorie: Stiri Turism

Satele săseşti din Transilvania devin de la an la an din ce în ce mai atractive pentru turiştii romani şi străini.

O minivacanţă de câteva zile inr-un astfel de sat poate să fie cu adevărat atractivă mai ales că odată cu reîncărcarea bateriilor vă puteţi desfăta şi cu bucăţele gatite exact ca în vremea bunicilor iar influenţele săseşti se regaesc încă în aceste locuri.

Gazdele spun că sezonul se deschide mult mai devreme decât în anii trecuţi iar odată cu firul ierbii din luna martie, încep şi rezervările în aceste sate de poveste. Banii sunt folosiţi apoi pentru întreţinerea bisercilor fortificate.

La doar câţiva kilometri de Sibiu, în Cristian se afla una dintre cele mai frumoase biserci fortificate din Transilvania. Dincolo de zidurile înalte, găsim turnul slăninii care este folosit şi acum de cei câţiva saşi rămaşi în zonă. Vă cuceresc şi alte bunătăţi: brânză, casul, zacusca, jumările şi plăcintele.

"Asta e turnul slăninilor. Aici îşi agăţau saşii slănină, fiecare venea cu slănină de acasă, ştia pe ce grinda îi vine slănină, deoarece străzile sunt pe numere. Veneau: grinda 1 strada 1, grinda 2 strada 2”, explică un localnic.

"Întodeauna e foarte gustoasă o vizită într-un turn al slăninii, nu se mai număra caloriile aici. Cred că un moment bun să revenim la începuturi, să vedem de unde au plecat culturi, mâncăruri, momente frumoase din viaţa lor, tradiţii care s-au transmis peste ani."

Cine vrea să rămână peste noapte se poate caza în fosta casa parohială. Iar fiecare vizitator scoate din buzunar exact cât doreşte, deoarece nu este un preţ fix.

Maria Mărășescu, administrator biserica evanghelică din Cristian: „Fiecare plăteşte cât doreşte, după cum s-a simţit. Este o donaţie, nu cerem nimănui nimic. Cât vrea să doneze atât donează, noi suntem foarte mulţumiţi pentru că putem să ne revovam şi noi biserica încet încet."

În oraşul vechi Cristian până în anii '90 locuiau peste 3000 de saşi. Cei mai mulţi au ales să plece în Germania, iar acum comună mai are doar 22 de saşi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Lukashenko i-a adus slănină și 4 saci cu cartofi lui Putin. Reacția liderului rus
Reacția a doi turiști scoțieni când gustă din slănină și jumări în Sibiu
Slănina, alimentul ideal pentru zilele geroase. Cum recomandă nutriționiștii să o mâncăm
VIDEO PROTVPLUS.RO