Reacția a doi turiști scoțieni când gustă din slănină și jumări în Sibiu
15 bucătari din Sibiu au sărbătorit Ignatul, cu două zile mai devreme.
Au muncit toată ziua, printre plite şi cazane, să pregătească tot felul de minuni culinare: pomana porcului, varză călită cu cârnaţi şi piept de porc stropit cu zeamă de varză acră, cartofi săseşti cu sunculiță şi mămăliga cu brânză de burduf.
Cine a vrut mai mult a putut gusta şi slănină de diferite feluri, jumări cu multă carne şi cârnaţi bine afumaţi şi condimentaţi. Iar cine a supravieţuit acestui festin s-a delectat cu un pahar de palincă de prune.
Cei care au luat-o azi la pas pe străduţele pavate din centrul istoric al Sibiului, au fost luaţi pe sus de miresmele bucatelor transilvane gătite din porc. Pe strada Cetăţii, în câteva corturi deschise privirilor, bucătarii s-au întrecut în preparate specifice Crăciunului.
Cine a vrut bucate afumate, care pot să ţină câteva luni, a avut de unde alege. Slănină de mangaliţă, de Bazna, cu boia şi usturoi, fiartă sau trecută prin saramură. Cârnaţi şi caltaboşi. Pofticioşii au apărut de îndată, unii din Scoţia, alţii din Turcia.
Doi turişti străini care gustă nişte slănină şi jumări: "Gustoase, se vede că sunt făcute în casă şi nu din magazin, sunt mult mai gustoase. Jumări!”
Turist din Turcia: "Aici e animat, multă mâncare, toate cazanele astea, e ca în Turcia. Aşa că îmi place aici, călătoresc prin Transilvania iar mâncarea arată perfect!"
Evenimentul culinar promovează producătorii locali şi preparatele de sezon. Totul e însă pe bani: o porţie de mămăligă cu pomana porcului, costă, de pildă, 30 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!