Slănina, alimentul ideal pentru zilele geroase. Cum recomandă nutriționiștii să o mâncăm

Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2018 20:44
Data publicarii: Joi 25 Octombrie 2018 00:00
Categorie: Social

Sezonul friguros aduce o schimbare importantă în meniu. Verdeţurile şi crudităţile sunt însoţite tot mai des de slănină, despre care românii spun că e alimentul ideal pentru zilele geroase.

Crudă, afumată, murată sau prăjită sub formă de jumări, slănina creşte semnificativ vânzările producătorilor. Slănina ajunge şi peste hotare, astfel că valoarea exportului s-a triplat în ultimii doi ani. În restaurante, bucătarii se întrec în reţete în care vedeta este slănina, iar la Sibiu a fost organizată o manifestare culinară dedicată ei.

O carmangerie din Săcele, judeţul Braşov, vinde săptămânal o tonă de slănină maturată în saramură şi afumată natural. Clienţii o preferă pe cea cu un fir de carne în ea.

Nutriţioniştii spun că slănina este recomandată mai ales în zilele friguroase, când ne-am planificat activităţi ce implică efort fizic.

Tot ei susţin că este indicat să o consumăm în prima parte a zilei şi doar însoţită de legume.

Flavia Ioana Manole, nutriționist dietetician: ”Are un rol benefic asupra organismului. Creierul este un organ gras, care preferă grăsimea ca să funcţioneze la parametri normali, dar grăsime sănătoasă.”

Proprietarea unui bistro din centrul Brașovului tocmai îşi anunţă clienţii că a introdus în meniu "chisătură" - o tocătură de slănină cu ceapă, asezonată cu roşii bio sau murături, după caz.

Oana Coantă: ”Clienţii s-au reîntors la gusturile astea, vor să își aducă aminte de slănină afumată şi de tot ce înseamnă legătura asta cu cei de la ţară.”

Simplă, tăvălită prin boia sau stropită cu mujdei de usturoi, slănina i-a încântat pe musafiri la un prânz organizat în comuna Cristian, de lângă Sibiu. Porcul clasic s-a întrecut cu cel de Bazna sau de Mangaliţa.

Bisericile fortificate din Trasilvania au fiecare câte un turn al saninei unde saşii puneau la păstrare, în loc răcoros slănină obţinută de la porcii crescuţi în gospodărie.

Derivatele din slănină, cum ar fi jumările sau untura, sunt şi ele foarte apreciate. Mai ales dacă sunt însoţite de brânzeturi, zacusca şi murături. Slănina, sau şuncă, aşa cum i se spune în anumite regiuni, a trecut şi graniţa. Valoarea exporturilor a crescut de la o jumătate de milion de euro în 2015, la aproape 1,7 milioane de euro în 2017.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

"Adoptă un ţăran", proiectul care aduce la oraş produsele din ferme
VIDEO PROTVPLUS.RO
selfie
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă