Rucsacul pentru drumeție. Ce să iei cu tine atunci când mergi pe munte și sfaturi pentru a avea tot ce ai nevoie

rucsac pe munte
Shutterstock

Indiferent că mergi în fiecare zi pe munte sau faci asta doar pentru prima dată, vei avea nevoie de echipament specific pentru a fi mai bine pregătit în caz de urgență.

Pentru a îți da seama ce trebuie să iei cu tine în rucsacul pentru drumeție, gândește-te cât de departe intenționezi să mergi, cât de izolată este locația și ce prognoză meteo se anunță. Acest ghid te va ajuta să împachetezi câteva elemente esențiale pentru următoarea ta drumeție pe munte.

Trebuie să ții cont și de faptul că lucruri precum perioada anului, locația, distanța, durata și vremea influențează lucrurile pe care le iei cu tine în rucsac.

Ce să iei cu tine în drumeția pe munte

Există câteva elemente principale pe care trebuie să le ai cu tine în rucsac. Elementele de bază sunt obiecte esențiale. Iată o listă cu lucrurile esențiale:

Apă – Trebuie să rămâi hidratat, așa că ia cu tine apă într-o sticlă pe care o poți refolosi mai apoi pe traseu pentru a o umple.

Citește și
eforie sud
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral

Mâncare - Ia-ți cu tine gustări și conserve sau orice altă mâncare poate fi împachetată și transportată ușor. Nu o pune în caserolă, ci gândește-te la mâncăruri pe care le poți transporta ușor în rucsac. Hrana va fi calculată în funcție de durata traseului, dar ia-ți mereu cu tine câteva batoane proteice sau gustări calorice, în cazul în care vei avea nevoie și drumeție se extinde sau te rătăcești.

Haine suplimentare – Ia-ți echipament de ploaie în caz că vremea se schimbă. O pelerină sau o pereche de șosete sunt mereu binevenite.

Iluminare – Poți să îți iei o lanternă frontală cu baterii suplimentare.

Protecție solară – Crema de protecție solară și ochelarii de soare sunt esențiale. Nu uita și de o bandană sau ceva cu care să îți poți acoperi capul.

Spray anti-urs - În funcție de zona în care faci drumeția, ar putea să existe urși. Spray-ul îți poate salva viața, mai ales dacă știi cum și când să îl folosești.

Un kit bun de prim ajutor – Un kit de prim ajutor înseamnă mai mult decât doar plasturi. Ar trebui să conțină dezinfectant, comprese sterile și orice alte elemente necesare pentru cele mai comune accidente în natură. Tot aici poți include un spray sau o loțiune anti-insecte (țânțari, albine, etc).

Cuțit sau multitool – Este compact și te poate ajuta enorm în anumite situații.

Foc – o brichetă, chibrituri sau un aragaz portabil. E foarte posibil să le cari degeaba, dar e extrem de important să ai la tine ceva cu care să poți face focul în cazul unui accident sau dacă te rătăcești.

Navigație – O hartă și busolă (pe care știi să le folosești), dispozitiv GPS sau orice te poate ajuta să revii pe traseu și să îți dai seama unde ești sunt esențiale.

Desigur, îți vei personaliza lista de împachetare pentru a conține proviziile și echipamentul de care vei avea nevoie când ești departe de casă. Când îți iei lucrurile cu tine pentru o drumeție, trebuie să te gândești și la vreme și activitățile pe care le planifici.

Evident, nu uita de documente de identificare și bani – asigură-te că ai la tine un act de identitate și ceva bani în caz de urgență.

Alte lucruri pe care le poți lua cu tine sunt:

Sac de gunoi pentru a colecta deșeurile, păstrând astfel natura curată și protejată.

Pernițe de compresie și bandaje pentru a trata eventualele bășici sau răni.

Planificarea atentă și echiparea adecvată sunt cheia unei drumeții reușite și sigure. Alege echipamentul în funcție de traseul specific, durata drumeției și condițiile meteo așteptate. Vei putea să te bucuri de experiența în natură, reducând riscurile și fiind pregătit pentru orice eventualitate.

Cum să eficientizezi spațiul din rucsac

Dacă nu ai mai fost până acum în drumeție sau tot timpul te trezești că ai rucsacul plin și greu, deși împachetezi doar strictul necesar, trebuie să știi cum să eficientizezi spațiul din rucsac, astfel încât totul să încapă bine.

Pune tot echipamentul pe care îl vei lua cu tine, adaptat drumeției (folosește lista de verificare ca să nu uiți nimic).

Asigură-te că toate curelele de compresie ale rucsacului sunt cât mai slăbite posibil. Umple sticla de apă și pune-o în rucsac. Dacă îl iei cu tine, pune sacul de dormit în partea de jos a rucsacului. Completează spațiul rămas cu o saltea mică, haine de schimb sau o pernă de camping.

Pune echipamentul cel mai greu lângă spatele rucsacului, inclusiv mâncarea, sistemul de gătit și corpul cortului (dacă petreci noaptea în natură).

Umple corpul rucsacului cu obiectele cele mai ușoare, inclusiv haine ușoare, un prosop sau obiecte de toaletă ușoare. Pune obiectele mai ușoare în partea de sus a rucsacului și în capac, la care ai putea avea nevoie de acces în timpul drumeției, inclusiv trusa de prim ajutor, gustări, o geacă sau pelerină de ploaie, cremă de protecție solară etc.

Umple buzunarele cu sticle de apă, bețe de cort, gustări, husă pentru rucsac, trusa pentru baie și alte obiecte ușoare pe care vrei să le accesezi rapid. Strânge curelele de compresie ale rucsacului pentru a securiza încărcătura.

Un truc pentru ca hainele să îți ocupe cât mai puțin spațiu în bagaj este să rulezi fiecare articol vestimentar și să îl pui orizontal sau vertical, în funcție de alte obiecte pe care le mai iei cu tine. Astfel, vor fi foarte compacte și vor ocupa puțin spațiu. E valabil și pentru prosop sau pelerina de ploaie (pe aceasta trebuie să o ai mereu la îndemână).

Ce să iei când mergi cu copilul în drumeție

Să mergi cu copilul în drumeție poate fi foarte distractiv, dar și provocator. Cei mici vor obosi mai repede decât adulții, vor avea nevoie de gustări și mese mai des și ar putea să se plictisească pe traseu.

Din păcate, nu poți aduce jocuri sau lucruri care să îi distreze pe cei mici, care vor fi nevoiți să se bucure de natură. Cu toate acestea, părinții pot face drumeția mult mai interesantă dacă le povestesc copiilor despre natură, curiozități și lucruri interesante. În plus, micile opriri sunt de mare ajutor.

Iată ce trebuie să împachetezi când mergi cu copilul în drumeție:

Trusă de prim ajutor - Este esențială atât pentru adulți, cât și pentru copii. Poți achiziționa una gata făcută sau poți opta să îț faci propria trusă pentru a se potrivi nevoilor familiei tale.

Protecție solară - Indiferent de sezon, protecția solară pentru ochi (ochelari) și piele este o necesitate. Caută ochelari de soare sau ochelari de protecție care blochează complet atât razele UVA, cât și UVB, împreună cu o cremă de protecție solară pentru toată pielea expusă cu un SPF de cel puțin 30. Ia în considerare îmbrăcămintea cu protecție solară pentru lunile mai calde, când nu sunt necesare straturile și completează cu o pălărie de soare sau orice alt articol de pus pe cap.

Straturi izolante - Indiferent de câte ori verifici vremea înainte de drumeție, vremea are tendința de fi capricioasă. Include un strat suplimentar de îmbrăcăminte, cum ar fi o jachetă care se împachetează foarte ușor sau o bluză pe corp ori un polar. Nu uita nici de pelerină, este esențială în orice drumeție, indiferent că ești copil sau adult.

Apă suplimentară - Ia-ți întotdeauna mai multă apă decât crezi că vei avea nevoie, mai ales când aventurarea are loc în lunile mai calde.

Mâncare suplimentară - Dacă mergi într-o drumeție de familie mai lungă (sau ai copii înfometați), este o idee bună să incluzi cel puțin o zi suplimentară de mâncare.  Acest lucru poate include batoane energizante, nuci, mese sigilate în vid, etc.

Fluier - Agață de rucsacul copilului un fluier. Dacă e prea mic să poarte rucsac, agață-i o fluierul de gât cu o ață. Învață-l să îl folosească în caz de urgență sau dacă se pierde. De asemenea, dacă copilul are propriul ghiozdan, asigură-te că are în el provizii, apă, un mic kit pentru incidente și un fluier. Învață-l ce să facă în cazul în care se pierde, se lovește sau alte situații.

Repelent pentru insecte - Un repelent pentru insecte este esențial. Altfel, copiii vor avea o experiență destul de neplăcută și ar putea să nu vrea să mai meargă în drumeție.

Dezinfectant pentru mâini - Întotdeauna este bine să ai dezinfectant pentru mâini la tine când ai copii. Aici poți include și șervețele, șervețele umede, dar și o bluză de schimb. Nu uita de un sac de gunoi unde puteți strânge toate mizeria pe care o faceți astfel încât să puteți avea grijă de mediul înconjurător.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici, dar despre care puțini români știu ce alte comori curative are
Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici, dar despre care puțini români știu ce alte comori curative are

Slănic Prahova se află la aproximativ 100 de kilometri de București și este destinația ideală pentru cei care vor un weekend de relaxare la aer curat.

Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral

Eforie Sud este o localitate componentă de reședință e orașului Eforie din Constanța. Pe vremuri, înainte de Al Doilea Război Mondial, se numea Carmen Sylva - pseudonimul Reginei Elisabeta.

Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este
Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este

Geoagiu-Băi este o stațiune balneoclimaterică, componentă a orașului Geoagiu. Se află la 18 km de Orăștie și 46 de km de Municipiul Deva.

Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite

Stațiunea Jupiter este una dintre cele 11 destinații turistice de interes național din județul Constanța, situată la doar 40 de kilometri distanță de orașul cu același nume și la doar 5 kilometri de Mangalia.

Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români
Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români

Stațiunea Pucioasa se află în județul Dâmbovița, la 350 de metri altitudine. Izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, iar factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, calice și sodice.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.