Spray-ul anti urs. Cum funcționează și cât de eficient este dacă mergi în drumeție pe munte

urs brun
Shutterstock

Dacă petreci mult timp în natură, îți plac drumețiile pe munte și vrei să scapi de căldura din oraș, trebuie să ai în vedere și pericolele care pot veni la pachet cu astfel de plimbări, de exemplu prezența urșilor.

Recenta tragedie din Jepii Mici în care o tânără de doar 19 ani a fost ucisă de un urs îi face pe mulți iubitori de natură să își ia măsuri de protecție. Urșii sunt foarte des întâlniți în România și au devenit atât de flămânzi încât adesea intră în curțile oamenilor sau ies la șosea în căutare de mâncare. Cu toate acestea, urșii rămân în continuare animale periculoase și imprevizibile, așa că atunci când întâlnești unul, răspunsul normal ar fi să te ferești, nicidecum să încerci să te apropii sau să îl fotografiezi. Există și câteva măsuri de protecție pe care iubitorii de drumeții le pot lua, iar unul dintre ele este spray-ul anti urs. Cum funcționează și cât de eficient este acesta? Iată tot ce trebuie să știi despre el, inclusiv de unde să îl cumperi.

Spray-ul anti urs - ce este

Spray-ul anti-urs este făcut cu oleoresin capsicum, o rășină de ulei derivată din ardei. Aceasta conține mai mulți capsaicinoizi diferiți, inclusiv capsaicinoizi majori. Acești capsaicinoizi majori sunt componentul care oferă ardeilor iuțeala lor și spray-ului anti-urs eficiența sa.

Spray-ul anti urs te protejează de urși. Un studiu publicat în Journal of Wildlife Management a constatat că spray-ul anti urs este eficient în a opri urșii agresivi în peste 90% din cazuri.

De regulă, acest spray conține trei ingrediente:

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Capsaicina: Spray-ul împotriva urșilor conține o formă concentrată de capsaicină, ingredientul activ din ardeii iute care le conferă iuțeala. Spray-urile anti urși conțin în jur de 2% capsaicină și capsaicinoide aferente, derivate din Oleoresin de Capsicum.

Agent de transport: Capsaicinoidele sunt amestecate cu un agent de transport, care este un lichid ce ajută la dispersarea capsaicinoidelor în spray pentru a asigura o acoperire uniformă. Agentul de transport variază între branduri și este de obicei o soluție pe bază de apă sau pe bază de ulei.

Propulsant: Spray-ul împotriva urșilor este de obicei eliberat sub formă de aerosol și, prin urmare, are nevoie de un tip de propulsant pentru a împinge amestecul din cutie către țintă. Propulsantul, adesea un gaz comprimat, este conceput pentru a acoperi o distanță semnificativă.

Aceste trei componente alcătuiesc spray-ul împotriva urșilor - capsaicină, un agent de transport și un propulsant. Fiecare amestec de ingrediente poate fi diferit, însă cel mai adesea vor funcționa în cazul în care te întâlnești cu un urs.

Cum se folosește corect și cât de eficient este

Capsaicina acționează prin legarea de receptorii din membranele mucoase ale ochilor, nasului și gurii ursului, provocând o senzație de arsură și iritație. Majoritatea urșilor se vor retrage din cauza iritației intense, dar temporare, care le afectează capacitatea de a vedea, mirosi și respira eficient.

Spray-ul împotriva urșilor este conceput pentru a fi un mijloc uman și eficient de descurajare a urșilor fără a provoca daune pe termen lung.

El funcționează temporar pentru a incapacita un urs care e pe cale să atace, oferindu-ți timp să te retragi în siguranță. Nu are efecte de durată, așa că este sigur pentru tine, mediu și urs.

Cel mai bine este să folosești spray-ul anti-urs îndreptat în direcția feței ursului. Adesea, înălțimea ursului nu depășește înălțimea unui adult, așa că va trebui să ții spray-ul puțin îndreptat în jos, astfel încât să nu pulverizezi peste capul ursului, ci direct în față.

Chiar dacă ești mai departe, asta îți oferă o șansă mai bună de îl nimeri în față. Începe prin a pulveriza spray-ul timp de o secundă către urs, urmată de fâs-uri de câte o secundă până când ursul se retrage. Exersează întotdeauna folosirea spray-ului anti-urs din timp cu un spray deodorant ca să știi cum să îl folosești.

Pentru a putea folosi spray-ul în situații de amenințare, trebuie să fie accesibil, nu depozitat într-un loc inaccesibil, cum ar fi rucsacul de drumeție. Poartă întotdeauna spray-ul anti-urs cu un toc, astfel încât să fie ușor accesibil într-un moment de urgență. Un toc pentru șold sau picior îți oferă acces imediat la spray-ul tău când te confrunți cu amenințarea unui astfel de animal.

Spray-ul anti-urs funcționează la fel ca un spray cu piper, însă spray-urile cu piper, deși conțin aceleași ingrediente de bază, nu te va proteja de un urs care se pregătește să te atace.

Așa cum urșii sunt de până la cinci ori mai puternici decât oamenii, ingredientele active din spray-ul anti-urs sunt mult mai puternice decât în spray-urile cu piper împotriva agresorilor umani.

Urșii sunt, de asemenea, rapizi. Pot acoperi până la 15 metri pe secundă și pot alerga cu viteze de până la 64 km/h, așa că îți trebuie un spray anti-urs cu o rază mare.

În cele din urmă, spray-urile anti-urs eliberează un nor mare, în timp ce produsele pentru oameni se dispersează într-un jet puternic. Deoarece norul de spray anti-urs este atât de mare, utilizatorul nu trebuie să fie atât de precis cu spray-ul și există încă șanse mari ca spray-ul să ajungă în ochii, nările și gâtul ursului.

Alte obiecte pe care să le ai la tine în timpul drumeției

Când pleci drumeției, asigură-te că ai lucrurile esențiale cu tine: apă, telefonul mobil, echipament adecvat, încălțările potrivite, mâncare sau gustări în funcție de durata drumeției, dar și un mic chit pentru urgențe.

Ia un rucsac în care să îți pui toate cele necesare, inclusiv cremă cu factor de protecție solară și spray anti-țânțari.

Ia cu tine o hartă și busolă, există întotdeauna șansa să te rătăcești. Accidente neașteptate, vreme rea, un traseu închis sau animale sălbatice pot necesita o schimbare imediată de rută.

Lanternă - Chiar dacă începi drumeția la 6:00 dimineața și o termini până la 11:00, tot ia cu tine o lanternă. Un accident sau vremea rea te pot ține afară toată noaptea. Lanterna cu LED este foarte luminoasă, foarte mică, ieftină și durează mult timp.

Mâncare - Vei consuma multă energie mergând. Gustările constante pe parcursul drumeției sunt o modalitate bună de a continua drumeția. Alimentele cu energie mare și compacte sunt alegeri bune pentru că ocupă puțin spațiu. Ar trebui să ai cel puțin 2000 de calorii de mâncare.

Echipament de ploaie și haine - Ia-ți o pelerină cu tine, mai ales când e sezonul ploios și un polar. Dacă te urci pe munte, cel mai probabil îți va fi frig când ajungi sus, chiar și vara.

Ia cu tine chibrituri și o brichetă. Acestea sunt moduri în care poți obține căldură dacă te afli într-o situație dificilă.

Trusă de prim ajutor - o trusă mică cu comprese sterile, dezinfectat și leucoplast este ideală.

Ia-ți mereu cu tine un briceag, ochelari de soare și protecție solară. De asemenea, ia cu tine și un fluier - sunetul unui fluier poate ajunge departe la salvatori. Folosește-l doar pentru urgențe, nu e pentru distracție în timpul drumeției.

Hârtie igienică - ține-o uscată într-o pungă cu fermoar. Păstrează o altă pungă zip-log pentru a împacheta hârtia folosită. De asemenea, poți lua cu tine un sac menajer ca să strângi gunoaiele sau mizeria pe care o faci, fie o coajă de banană, fie altele.

Acestea sunt lucrurile esențiale pe care ar trebui să le iei cu tine într-o drumeție.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate

În contextul în care scăderea natalității reprezintă o problemă acută în țările occidentale, un studiu amplu realizat de cercetătorii danezi a stabilit o legătură directă între infertilitate și poluare, inclusiv cea fonică.

 

Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro
Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro

Vacanța de vară a ajuns la final, dar asta nu înseamnă că nu mai avem motive să mergem la mare. Dimpotrivă, vremea este bună, iar prețurile sunt mai prietenoase.  

Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”
Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”

Toamna are bogățiile ei, iar mâncărurile gătite în această perioadă sunt printre cele mai gustoase de peste an.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.