Românii au stat ore în șir la coadă pentru răcoarea de la munte: "Am venit la munte pentru aer curat şi... mizerie"
Trei kilometri în trei ore. Așa s-a circulat pe Valea Prahovei. Unde românii cu răbdare de fier au căutat umbra și răcoarea.
Tradiționala coloană de mașini are, în 2020, și o extensie: pe cărările care duc spre obiectivele turistice, la fel de sufocate. Totuși, oamenii și-au făcut socoteală și au constatat că - spre deosebire de litoral, care mai este și la cheremul vremii - o ieșire la munte îi costă mai puțin.
O vorbă de duh spune că nu contează destinația, ci călătoria până acolo. Probabil autorul ei n-a auzit de Valea Prahovei.
Reporter: Mai aveţi răbdare?
Turist: Nu.
Reporter: Dar o răcoare la munte se merită?
Turist: Abia aşteptam.
Iar surpriză neplăcută numită "2020" a mai venit cu o premieră. Mersul "în coloană" pe cărările de munte. Drumul spre Cascada Urlătoarea, din Bușteni, a fost înțesat de turiști.
Turista: "Foarte frumos şi foarte răcoare.
Reporter: Şi foarte multă lume?
Turista: "Da da…multă lume, chiar mi s-a părut mai aglomerat decât alte dată."
Peisajul nu ar fi complet fără deja obișnuitele gunoaie, aruncate la voia întâmplării.
Turista: "Avem rucsac, luăm şi aruncăm… aşa este. Nu îmi place deloc."
Turist: "Am venit la munte pentru aer curat şi ..mizerie. Clasic românesc, tipic românesc."
De altfel, nici un plan de excursie în aer liber nu trebuie să omită... partea administrativă. Soţii Popescu au plecat dis-de-dimineaţă la iarbă verde, ca să prindă cel mai bun loc: într-o poiană liniştită, aproape de izvor. Nu s-au aşezat la picnic până nu au făcut mai întâi curăţenie.
Poienile din jurul Brasovului au fost pline.
Gabriel Gui: De fiecare dată descoperim câte o vale din asta unde suntem noi şi am găsit exact ce aveam nevoie: linişte, relaxare. "
Turist: În loc să merg la mare de aproximativ 800 sau 1000 de euro, am făcut un calcul, dacă vin în Poiana la aer, pot să vin de 40 de ori! îmi aduc de acasă cele necesare, o dudă, o măslină, ca fiecare".
La Râşnov se afla una dintre cele mai frumoase grote din țară. Turiștii stau zilnic la coadă.
În peşteră, temperatura nu depăşeşte 10 grade celsius, așa că vizitatorii au nevoie de o haină groasă în ciuda celor mai bine de 30 de grade de afară.
Muntele a punctat în această vară și pentru că - spre deosebire de litoral, unde administratorii și hotelierii au vrut să smulgă ceva de la acest sezon compromis - a rămas cu prețurile neschimbate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pandemie, turisti, brasov, aglomeratie, pesteri,
Dată publicare:
29-08-2020 19:27