Ritual reînviat de turişti, în Veneţia. De ce poartă măşti în această perioadă

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 14:32
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 08:49
Categorie: Travel

Carnavalul de la Veneția a început și sute de localnici și turiști, îmbrăcați în costume exotice și purtând măști, pot fi văzuți în aceste zile pe străduțele orașului-lagună sau în ambarcațiunile de tot felul care plutesc pe canale.

Măștile sunt un omagiu adus evenimentului cu tradiție. În trecut, cu acest prilej, barierele dintre clasele sociale cădeau, iar oamenii de rând puteau trece drept nobili și invers.

În timpul Carnavalului Veneţian, măştile aduc un aer de mister şi le conferă celor care îşi ascund chipurile un soi de identitate secretă.

Cu câteva veacuri în urmă, legile le interziceau oamenilor de rând să poarte ţinute vestimentare rezervate exclusiv nobililor. Totuşi, carnavalul era o perioadă în care asemenea restricţii erau ridicate.

Armando Balla, creator măşti: "Cei care purtau măşti puteau să fie ei înşişi, puteau să-şi exprime bucuria de a trăi, să socializeze, să petreacă. În acelaşi timp, măştile le confereau un aer secret, le permiteau să aibă un anumit comportament care nu ar fi fost posibil fără măşti. Era un ritual împărtăşit de întreaga comunitate. Toată lumea purta măşti şi oamenii erau bucuroşi."

Cădeau, temporar, şi barierele dintre clasele sociale. Mai marii cetăţii chiar treceau cu vederea ironiile la adresa aristocraţiei.

Armando Balla: "Când e Carnaval, dispar tilurile nobiliare. Dacă întâlneai pe cineva pe stradă, îl salutai: "Bună dimineaţa, mască!". Carnavalul a început ca o petrecere restrânsă, dar în secolul al XVIII-lea dură aproape 6 luni. Pentru veneţieni, să poarte mască era la fel cum am purta noi astăzi pălărie sau accesorii vestimentare."

Una dintre figurile importante în epoca de glorie a zonei era "mascarero" - artizanul italian care crea măşti în cele mai bizare forme sau sugerând personaje fantastice.

La Veneţia sunt sute şi sute de magazine în care se vând măşti. Însă foarte puţine pot fi considerate cu adevărat autentice. Şi asta pentru ca mai exista doar câţiva creatori care păstrează meşteşugul vechilor "mascarero".

Armando Balla: "Când artizanii au creat primele măşti s-au gândit că vor fi purtate câteva ore pe zi, pentru o perioadă de 5-6 luni. Trebuia să fie confortabile. Aveai nevoie să poţi trece mâna pe sub mască, să-ţi permită să mănânci, să fumezi, poate şi pipă. Forma este astfel concepută încât poate deforma vocea. Mască îți ascundea chipul, dar îți schimba şi vocea, ca să nu poată fi recunoscută."

Acest bărbat creează peste cinci sute de modele de măşti veneţiene în atelierul lui. Începe cu un desen, apoi modelează un mulaj de argilă.

Măştile veneţiene autentice sunt realizate din mai multe straturi de hârtie poroasă, eventual material textil, asamblate cu un lipici făcut din apă şi făină.

După uscare, masca îşi menţine forma. Şi poate fi colorată şi decorată cu pene, sticlă, mătase sau cristale Swarovski.

Rochii strălucitoare și măști în București. Atmosferă de carnaval
Rochii strălucitoare și măști în București. Atmosferă de carnaval "ca la carte"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sarmisegetuza
Situl Sarmizegetusa este deschis pentru turiști, deşi drumul nu poate fi folosit de mașini
Case tradiţionale din Deltă, vândute cu câteva mii de euro. De ce le cumpără orăşenii
Metoda de ultimă generație pentru curățarea obiectivelor turistice de graffiti
Reacția unui turist din Coreea de Sud după ce vede clipul de promovare a României
Cum arată regiunea cu cei mai mulți vulcani activi de pe Terra. Sunt aproape 300
Turiștii din Poiana Brașov și Sinaia, supărați. De ce au fost oprite instalaţiile de transport
expediție Kilimanjaro
Cinci familii din România, expediție inedită pe muntele Kilimanjaro
Cele mai vizitate orașe din România. Străinii vin cu așteptări mici și pleacă impresionați
Concurs de sărituri cu schiurile în bazin, la Păltiniş. Care a fost premiul cel mare
Concurs de sănii, într-o localitate din România. De ce este unic în lume
Când se deschide sezonul estival 2019. Noutățile anunțate de hotelieri
Cazinoul din Constanța, scanat 3D. Turiștii și localnicii dau bani ca să fie reabilitat