Ritual reînviat de turişti, în Veneţia. De ce poartă măşti în această perioadă

×
Codul embed a fost copiat

Carnavalul de la Veneția a început și sute de localnici și turiști, îmbrăcați în costume exotice și purtând măști, pot fi văzuți în aceste zile pe străduțele orașului-lagună sau în ambarcațiunile de tot felul care plutesc pe canale.

Măștile sunt un omagiu adus evenimentului cu tradiție. În trecut, cu acest prilej, barierele dintre clasele sociale cădeau, iar oamenii de rând puteau trece drept nobili și invers.

În timpul Carnavalului Veneţian, măştile aduc un aer de mister şi le conferă celor care îşi ascund chipurile un soi de identitate secretă.

Cu câteva veacuri în urmă, legile le interziceau oamenilor de rând să poarte ţinute vestimentare rezervate exclusiv nobililor. Totuşi, carnavalul era o perioadă în care asemenea restricţii erau ridicate.

Armando Balla, creator măşti: "Cei care purtau măşti puteau să fie ei înşişi, puteau să-şi exprime bucuria de a trăi, să socializeze, să petreacă. În acelaşi timp, măştile le confereau un aer secret, le permiteau să aibă un anumit comportament care nu ar fi fost posibil fără măşti. Era un ritual împărtăşit de întreaga comunitate. Toată lumea purta măşti şi oamenii erau bucuroşi."

Citește și
carnavalul de la Venetia
A început faimosul Carnaval de la Veneția. Imagini spectaculoase, ca în filme
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cădeau, temporar, şi barierele dintre clasele sociale. Mai marii cetăţii chiar treceau cu vederea ironiile la adresa aristocraţiei.

Armando Balla: "Când e Carnaval, dispar tilurile nobiliare. Dacă întâlneai pe cineva pe stradă, îl salutai: "Bună dimineaţa, mască!". Carnavalul a început ca o petrecere restrânsă, dar în secolul al XVIII-lea dură aproape 6 luni. Pentru veneţieni, să poarte mască era la fel cum am purta noi astăzi pălărie sau accesorii vestimentare."

Una dintre figurile importante în epoca de glorie a zonei era "mascarero" - artizanul italian care crea măşti în cele mai bizare forme sau sugerând personaje fantastice.

La Veneţia sunt sute şi sute de magazine în care se vând măşti. Însă foarte puţine pot fi considerate cu adevărat autentice. Şi asta pentru ca mai exista doar câţiva creatori care păstrează meşteşugul vechilor "mascarero".

Armando Balla: "Când artizanii au creat primele măşti s-au gândit că vor fi purtate câteva ore pe zi, pentru o perioadă de 5-6 luni. Trebuia să fie confortabile. Aveai nevoie să poţi trece mâna pe sub mască, să-ţi permită să mănânci, să fumezi, poate şi pipă. Forma este astfel concepută încât poate deforma vocea. Mască îți ascundea chipul, dar îți schimba şi vocea, ca să nu poată fi recunoscută."

Acest bărbat creează peste cinci sute de modele de măşti veneţiene în atelierul lui. Începe cu un desen, apoi modelează un mulaj de argilă.

Măştile veneţiene autentice sunt realizate din mai multe straturi de hârtie poroasă, eventual material textil, asamblate cu un lipici făcut din apă şi făină.

După uscare, masca îşi menţine forma. Şi poate fi colorată şi decorată cu pene, sticlă, mătase sau cristale Swarovski.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Rochii strălucitoare și măști în București. Atmosferă de carnaval
Rochii strălucitoare și măști în București. Atmosferă de carnaval "ca la carte"

Nu trebuie neapărat să mergi la Veneţia pentru Carnaval. De aceeaşi atmosferă s-au bucurat sâmbătă şi bucureştenii care au luat parte la un eveniment cu această tematică.

A început faimosul Carnaval de la Veneția. Imagini spectaculoase, ca în filme
A început faimosul Carnaval de la Veneția. Imagini spectaculoase, ca în filme

Veneţia a inaugurat două săptămâni de petreceri de stradă în cadrul faimosului său carnaval. Tradiţionala paradă nocturnă pe Canalul Cannaregio a dat startul festivităţilor care vor culmina de Lăsata Secului, pe 5 martie.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.