Rețetele românești se întorc cu succes în meniurile restaurantelor: "Sunt produse naturale”

×
Codul embed a fost copiat

Rețelele românești reinterpretate se întorc cu succes în meniurile restaurantelor. Tot mai mulți chefi pun accent pe mâncăruri tradiționale, făcute din ingrediente proaspete.

În funcție de regiune, le spun turiștilor și povestea gastronomică a locului. Ceapa de Făgăraș, renumită cândva în zona Brașovului, revine în forță în bucătării.

Bucătar: ”Această tocăniță de ceapă, poate noi am intervenit asupra ei numai în modul de tăiere al ardeilor .. Ea e atât de neprietenoasă, face tot felul de rele, ne pișcă, înțeapă, însă în final este cel mai dulce ingredient, care, prin preparare, se transformă absolut nebănuit."

Într-un alt local din Brașov, bucătării pun accent pe carnea de vânat și folosesc pe cât posibil legume proaspete furnizate de diverși cultivatori. Aici o ciorbă costă însă 18 lei, iar un fel principal - 35.

Chefii din Asociația Națională a Bucătarilor fac chiar un apel către colegii de breaslă să gătească mâncăruri și deserturi adaptate din vechile rețete românești.

Citește și
targuri de Craciun
Ce specialităţi găsim la târgurile de Crăciun. Pita cu unsoare, boia şi ceapă, cea mai căutată
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Adrian Neag, managerul Asociației de Bucătari: "Gândiți-va ce frumos ar fi să avem în restaurantele noastre deserturi clasice românești, plecând de la cozonac, care nu-i chiar simplu, pască. Să găsim bucățele noastre tradiționale într-o formă aranjată, modernă, dar să regăsim gustul românesc în farfurie."

Daniela Graura, bucătar şef: ”Bunicilor noștri, merele și perele nu le lipseau, prezent era și miezul de nucă, practic acesta era desertul iernii: merele coapte, nucile prăjite cu sare și ceaiul de flori de câmp."

Turistă: "Sunt produse naturale din localitate și pregătite bine, asta e important.”

Pentru ca lucrurile să meargă firesc, 10 fermieri din județ au obținut fonduri europene și au creat un lanț scurt de aprovizionare între ei și restaurante.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Spiritul Crăciunului a invadat Europa. Unde a fost împodobit cel mai mare brad de Crăciun
Spiritul Crăciunului a invadat Europa. Unde a fost împodobit cel mai mare brad de Crăciun

Spiritul sărbătorilor cuprinde încet-încet continentul. La Dresda a avut loc cel mai important moment al târgului de Crăciun - parada unei prăjituri tradiţionale uriaşe.

Ce specialităţi găsim la târgurile de Crăciun. Pita cu unsoare, boia şi ceapă, cea mai căutată
Ce specialităţi găsim la târgurile de Crăciun. Pita cu unsoare, boia şi ceapă, cea mai căutată

Trăim acel moment din an în care, după ce a dat frigul, cei mai mulţi dintre români poftesc specialităţi tradiţionale. Aşa că târgurile de Crăciun sunt surse numai bune de venit pentru cei care prepara şi vând aşa ceva.

Ciolanul cu fasole ar putea dispărea de pe mesele românilor. De unde se aduc acum ingredientele
Ciolanul cu fasole ar putea dispărea de pe mesele românilor. De unde se aduc acum ingredientele

Pe 1 decembrie vor pleca din ceaune încinse sute de mii de porţii, de ciolan cu fasole - o mâncare tradiţională austriacă şi nemţească, pe care romanii au adoptat-o cu entuziasm ca marcă a zilei naţionale.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.